USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Олег Скрипка: «Годувати людей неякісною музикою – політично вигідно»

7 Серпня 2017 16:54
Про взаємозв’язок української музики та побудови реальної держави розповів Олег Скрипка.

Перед початком свого виступу на гутірковій сцені «Бандерштату» 6 серпня лідер гурту «Воплі Водоплясова» виділив трохи часу на те, аби поспілкуватися із представниками ЗМІ. Інформаційне агентство Волинські Новини пропонує ознайомитися із цією розмовою.

Ви вперше виступаєте на «Бандерштаті»?

Саме на «Бандерштаті» – вперше, але на фестивалі такого масштабу – ні.

Чи можна порівняти «Бандерштат» із Вашим фестивалем «Країна мрій»? Чи схожі вони?

«Бандерштат» можна порівняти з моїм фестивалем «Рок Січ». Це фестиваль, присвячений рок-музиці з патріотичним підґрунтям. «Бандерштат» теж можна порівнювати з іншими фестивалями, зокрема європейськими. Масштаби, безумовно, не ті, але це притаманно гарним українським фестивалям. Все організовано душевно, люди не п’яні, не буйні, що приємно радує.
Коли плануєте випускати нові пісні чи платівку, а також тур? Коли знову потрапите до нашого міста?

Ми готуємо новий альбом, будемо випускати по пісні. Цього разу ми розпочнемо випуск із неавторської пісні, це «Несе Галя воду» – пісня, яка в нашому репертуарі вже давно, але тільки зараз ми її записали і зняли на неї кліп, який представимо восени. І восени ми їдемо до Америки та Канади. В Україні нову програму із «ВВ» представлятимемо вже в наступному році.

Незабаром 26-та річниця незалежності України. Чи змінилося музичне наповнення в Україні за цей час?

Змінюється поступово. На сьогоднішній день можна сказати, що, по-перше, українська музика є, по-друге, ми маємо феномен розквіту української рок-музики. За ці 26 років музиканти України збудували такий стиль, як український рок. Є багато команд, які дуже якісно працюють у цьому напрямку, але, на мою думку, ми поки ще не побудували справжньої незалежності України, і такі фестивалі, як «Бандерштат» дуже важливі. Це якраз інструмент побудови незалежності України. Квоти та безвіз – це також інструменти на шляху до незалежності.
Поки що країна, в якій ми живемо, – це демоверсія, це не реальна держава, тому що реальна держава може захищати себе на фронтах і звільнити окуповані території. Ми поки цього не можемо, і справа не в нас, в українцях, справа – в самому формуванні цієї держави. Держава поки не функціонує так, як треба. І в тому числі це відображається на музиці. У культурному середовищі – дуже багато паразитизму, зокрема іноземного, адже багато пісень на радіо співаються іноземною мовою і люди зазомбовані цією музикою. Паразитизм також є вітчизняний: коли ми говоримо про боротьбу за українську музику, культуру, першою чергою ми чітко не розділяємо, що українське – це, передусім, україномовне. І тут не може бути ніяких дискусій.

А коли ми боремося за україномовну музику, не постає питання якості. Ті люди, які співали російською, швидко переключаються на українську мову і роблять такий же неякісний матеріал, як і робили, і цим неякісним матеріалом забиваються ефіри… Годувати людей неякісною музикою – політично вигідно, аби потім люди обирали неякісний політичний матеріал.

Скільки потрібно часу, аби наша музика повністю стала українською?

Тиждень-два. Потрібно просто забрати з ефірів усе зайве. Але якщо немає такого бажання, це ніколи не закінчиться. Взяти й поставити в ефір якісну українську музику дуже просто – її потрібно взяти і поставити. Але коли вона не ставиться в ефір, всі думають, що її немає.
А вона є? Адже часто можна почути думку, що її просто немає.

Її дуже багато. Але поширена протилежна думка, бо над цим не працює держава, яка має необхідні інструменти.

Що й кому потрібно робити, аби ті українські гурти, які виступають на «Бандерштаті», збирали стадіони?

Це питання інформаційного простору. Людина жива, поки жива її душа. А душа країни – це інформаційний простір, а коли інформаційний простір належить не нашій державі, то він паразитований, засмічений і маніпульований іншими державами. А культурний простір – частина інформаційного. От і все.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Sieger Показати IP 7 Серпня 2017 17:59
Типу "музика" цієї безд*рності є якісною, ага...
коментатор Показати IP 7 Серпня 2017 20:29
Скрипка - Герой!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus