USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Олег ТЯГНИБОК: БЮТ опинився у дурній ситуації

7 Жовтня 2008 09:09
Лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок вважає, що Партія регіонів нещодавно «кинула» Блок Юлії Тимошенко. У сьогоднішній політичній ситуації Президент практично не має іншого виходу, як розпуск парламенту…
 
– Як ви оцінюєте можливість самих дострокових парламентських виборів і коли, власне, вони відбудуться?
 
– Дуже ймовірно, що дострокові вибори відбудуться вже цього року. Президент є в такій ситуації, що йому вигідно оголосити вибори, навіть незважаючи на низький рейтинг пропрезидентських політичних сил. Для Президента небезпечно було би створення і діяльність прокремлівської коаліції в парламенті, які б могли або оголосити процедуру імпічменту, або ж позбавити його в принципі будь-яких повноважень, законодавчо забравши їх від Президента і передавши їх, скажімо, Верховній Раді чи Кабінету Міністрів.
 
Сьогодні Президент, так виглядає, «вирулив» ситуацію, тобто вже в вівторок після проведення консультацій із фракціями він зможе скористатися своїм законним правом розпускати парламент. Я думаю, що це буде залежати від певних поточних подій. Або цей розпуск буде цього тижня, або наступного. Найбільш імовірно, що вибори можуть відбутися 7-го або 14-го грудня. Можливі й інші варіанти – вибори на весну або ж на Різдвяні свята. Це у випадку, якщо буде бажання фактично ці вибори знівелювати.
 
Президент у вівторок проведе консультації з фракціями і виконає всі формальності, які є, згідно із законом, перед оголошенням виборів. І тоді він буде мати право їх оголосити. В будь-який момент Віктор Ющенко зможе підписати цей указ. Так що м’яч буде на полі Президента.
 
– Чи можливий зараз силовий сценарій?
 
– Можливий, звичайно, хоча зараз виглядає, що головні гравці – і Партія регіонів, і пропрезидентські сили, і Блок Литвина, і комуністи налаштувалися на підготовку до виборів. Навіть БЮТ дав вказівку відновити діяльність виборчих штабів. Так що всі змирилися з тою думкою, що парламент буде розпущений. Силовий варіант можливий, коли будуть аж зовсім несподівані результати виборів, неочікувані для теперішньої влади.
 
– Чи є ймовірним, що Верховна Рада до її розпуску Президентом ухвалить зміни до виборчого законодавства?
 
– Якщо депутати щось ухвалять, то це є малоймовірним. Зараз «похолоднішали» стосунки між БЮТ і Партією регіонів. Тобто, як і прогнозувалося «Свободою», хтось когось там та й «кинув». БЮТ повинен розуміти, що, якщо вони почали «кидати» своїх партнерів, то і нові партнери також можуть «кинути». В політиці так трапляється. Була ініціатива Терьохіна підняти відсотковий бар’єр, але вона викликала значний спротив, оскільки всі розуміли, що це створить двопартійну систему, у чому зацікавлена Росія. Двопартійна система – це узурпація влади парламентом.
 
Президент зараз має такий «запобіжник» – навіть якщо Верховна Рада прийме якийсь закон, то дуже довга процедура для того, щоб закон набрав чинності. У Президента є вплив на голову Верховної ради, є механізм вето. До речі, у нас діє практика повторного вето Президента. Це – незаконно, але, як виявилося, його використовував Кучма і вже зараз його активно використовує Ющенко. Такого поняття як «друге вето» - нема. У нас не закони діють, а політична доцільність. Якщо Ющенко «дозрів» до того, щоб розпустити парламент – він його розпустить, хоч може суперечити закону. Президент або зараз це питання вирішить, або не вирішить взагалі, хоча в інтересах Ющенка розпустити Верховну Раду. Я все-таки не думаю, що буде змінене виборче законодавство.
 
– Чи будуть дочасні місцеві вибори та дочасні президентські вибори?
 
– Зараз – швидше ні, аніж так. Адже немає механізму і можливостей у тому хаосі, що склався в парламенті, оголосити дострокові президентські вибори. Тим більше, ми побачили, чому не утворилась коаліція БЮТ із Партією регіонів. Та частина регіоналів, яка підтримує Ахметова, просто-напросто відмовилася вступати до коаліції з БЮТ. Ви собі уявляєте, що  сталось? «Регіони» не тільки обіграли всіх у тій ситуації – вони підштовхнули БЮТ до зради, а потім «кинули», не підписавши з ними коаліційної угоди. Блок Юлії Тимошенко опинився у дурній ситуації, коли Партія регіонів їх не хотіла, і «Наша Україна» поставила такі умови, які складно виконати.
 
Зрозуміло, що все йшло до утворення нової більшості. Але це не знімає вини з «Нашої України». Ми знаємо, що вона вже мала фактично готову угоду про створення «ширки» разом із Партією регіонів. І тільки війна у Грузії зупинила цей процес, бо втрутилась Москва. Їй невигідно об’єднувати «регіоналів» з «нашоукраїнцями», оскільки  Ющенко зайняв антиросійську позицію у тій війні.
 
Я думаю, що новим в.о. Прем’єра буде призначений Єхануров. У кожній другій статті зараз рекламується Єхануров. Все до того йде.
 
– Як ви оцінюєте шанси «Свободи» на цих позачергових виборах до Верховної Ради?
 
– Шанси великі. По-перше, мені можливість так говорити дають не тільки оцінки політологів і соціологів, а й те, що зараз виборці все-таки зможуть оцінити поступовість і принциповість «Свободи». Певен, що зараз більше звернуть увагу на нашу програму, яка залишається сталою, і на наші списки, які не змінюються. Крім того, сварка між БЮТ і «Нашою Україною» дала додаткові шанси «Свободі», оскільки маски зірвані, і народ фактично побачив, що треба шукати третю силу. Його не влаштовує така влада. По-четверте, зовнішня ситуація в нашій державі, коли суспільство радикалізується, почали проявлятися навіть такі антиросійські настрої. Це все сприяє «Свободі» в піднятті рейтингу. Ми більше зараз заклопотані, аби зберегти наш результат. Ми розуміємо, що він – достатній для проходження до парламенту, але його потрібно зберегти однозначно.
 
– Нішу яких партій може зайняти «Свобода»?
 
– «Свобода» займає свою нішу. І зараз за нас будуть голосувати наші виборці, які на минулих дострокових виборах піддалися на пропаганду БЮТ і «НУ» про «непрохідність» «Свободи» і вигадки про «Свободу» всіляких міфів на кшталт таємного фінансування і таке інше. Коли зараз стало все очевидним, переконаний, що люди, які потенційно мали за нас голосувати, зараз це зроблять. Набагато менше українців будуть піддаватися міфам про ніби-то непрохідність «Свободи». Крім того, київські вибори, в яких дуже правильно взяла участь «Свобода», підтверджують це, вони підірвали міф про непрохідність нашої політичної сили.
 
– У випадку проходження до Верховної Ради хто може стати її союзником у сесійній залі?
 
– Залежно від ситуації. Ми розуміємо, що БЮТ із «НУ» навряд чи вже коли-небудь вступлять у якісь «шлюбні зносини». Тут усе буде залежати від розстановки сил у парламенті. Зрозуміло, що з антиукраїнськими силами «Свобода» не буде мати ніяких справ. На мою думку, в нас будуть більше ситуативні голосування. «Свобода» бачить свою місію насамперед як руйнівник Системи. Хочу ще раз зазначити, що майбутній склад парламенту буде недовговічним, напевне – близько року. І нам за цей рік треба так себе зарекомендувати, щоби на наступних виборах ми щонайменше втричі поліпшили свій результат. Тоді можна говорити про реальний вплив на владу.
 
– Яким буде ваш прогноз щодо можливих результатів на виборах парламентських політичних сил?
 
– «Мега» і «гігаблоки» серйозно втратять свої позиції. Переконаний, що наберуть набагато менше голосів. Але натомість не виключаю, що, окрім «Свободи», ще кілька нових партій або блоків можуть з’явитися в парламенті. Це, до речі, змінить структуру парламенту, це не дозволить створення в Україні так званої двопартійної системи. Окрім того, є шанс, що така Верховна Рада запрацює так, як має працювати. Але процес змін точно розпочнеться. Хоча цей парламент буде так само недовговічним. Він більше року не протримається. Напевно, наступні вибори до ВР відбудуться після президентських виборів. Президент, навіть якщо це буде Ющенко, обов’язково розпускатиме парламент.
 
– Дуже багато політологів говорять за нові політичні проекти – проекти Яценюка, Богатирьової, Черновецького, Гриценка та інших. Які їх шанси бути представленими у майбутньому складі Верховної Ради?
 
– Ми не знаємо, наскільки сьогодні йде ефективно процес створення Блоку Ющенка, і чи вдасться туди затягнути саме цих гравців. Чи буде прийнято рішення пропрезидентським силам йти різними колонами. Зокрема, це може бути окремо – «Наша Україна», окремо – «ЄЦ», окремо – Яценюк з новою партією і окремо – Черновецький.
 
– Проект Богатирьової, якщо такий буде створений, відбиратиме голоси у Партії регіонів?
 
– Партія регіонів сьогодні є так само неоднорідною. Є група, яка орієнтується на Януковича, і група, орієнтована на Ахметова. Але вони цього особливо не показують, демонструючи донині єдину позицію. Проект Богатирьової може бути і як самостійний, і як частина проекту Балоги, так і того ж Яценюка.
 
– Чи буде «Свобода» з кимось блокуватися на цих виборах і, якщо так, то на яких умовах?
 
– Умови об’єднання «Свободи» залишаються сталими. По-перше, нам до вподоби, чисто з прагматичних міркувань, створювати єдину партію, а не блок. Саме для того, щоб зберегти момент внутрішньої дисципліни, партійної відповідальності і гарантії за тих людей, які можуть під прапором цієї нової партії бути представленими в парламенті. Бо нам дуже важливо зберегти своє обличчя після виборів. З другого боку, наша позиція завжди полягала в об’єднанні українців на основі спільної ідеології. Ми бачили багато подібних навіть парламентських проектів, які формували блоки на позаідеологічних засадах. Пізніше дуже швидко вони в парламенті розсварювалися, що призводило до розчарування виборців. Ми не хочемо цього. Ми собі і в найстрашнішому сні не уявляємо, щоб були учасниками якогось блоку, а в парламенті голосували по-різному. Це – неправильно. Тому мусимо думати про перспективу вже й парламентської роботи, а не тільки про те, що нам вигідно перед виборами. Тобто спільна ідеологія мусить бути.
 
Друге – це внутрішня люстрація. Я вже наголошував – це гарантія щодо тих людей, які будуть представляти інтереси партії чи блоку. Крім того, ми зараз категорично відкидаємо будь-які спекуляції, що «Свобода» може розглядатись як проект якогось мегаблоку чи гігапартії. Ми ніколи не підемо ні на яке блокування, якщо це буде вигідно не для реалізації наших позицій, а це для якоїсь темної, підлої гри.
 
– Чи вірите ви взагалі у можливість виконання умов спільної ідеології та внутрішньої люстрації? У минулі роки, наскільки мені відомо, жодна партія не погодилась на такі умови.
 
– Можу сказати, що зараз більше шкодую за той час, який провів у безплідних переговорах із лідерами різних політичних сил, коли це стосувалося якихось об’єднань. Тому я доволі скептично ставлюся до цього.
 
- Нещодавно оприлюднено інформацію, що зі «Свободою» вже самі виходять на контакт. Чи можете ви сказати, хто саме і з якою метою?
 
– Практично всі відомі політичні сили висловлювали бажання зустрітися з нами. І в тій чи іншій формі пропонувалася співпраця.
 
– Є інформація, що Ющенко може пустити на вибори два «крила». Перше – це «Наша Україна-ЄЦ», друге – блок «УНП-Свобода». Підтвердіть чи спростуйте ці відомості.
 
– Із цього приводу зі мною ні Ющенко, ні його оточення переговорів не вели. Окрім півгодинної розмови десять днів тому з Юрієм Костенком, де ми просто поділилися своїми думками про політичну ситуацію і можливість майбутніх виборів. Тоді Юрій Костенко охарактеризував приблизно так: УНП веде переговори з різними політичними силами, в тому числі і з Блоком Ющенка, щодо участі у виборчій кампанії. Лідера УНП цікавило: якщо їм не вдасться реалізувати цих домовленостей, то чи підемо ми з ними на вибори разом.
 
– Тобто УНП розглядає варіант блокування зі «Свободою», як останній?
 
– Так, як останній варіант. Було сказано приблизно так: «Ми поговорим із Ющенком». Я навіть припускаю, що вони можуть шантажувати Ющенка – якщо ви не візьмете нас до блоку, то ми підемо зі «Свободою». І тому ми терпеливо зачекаємо, поки вони ведуть свої переговори.
 
– Наскільки реальна можливість шантажу Ющенка саме з боку Костенка?
 
– Так завжди було. Зокрема – на минулих виборах. Ми тоді не на словах, а письмово пропонували УНП створити блок. «Свобода» навіть написала офіційного листа. Я цей лист не тільки спрямував панові Костенку, а ще й зачитав його на з’їзді УНП. Суть листа полягала у створенні блоку «УНП-Свобода». Ми пропонували за ідеологічну базу взяти «Програму захисту українців». Ми також запропонували Костенку очолити список і 2/3 місць у ньому віддати УНП. Крім того, ми запропонували об’єднати всі наші фракції у місцевих радах, де є представництва «Свободи» і УНП, а після виборів 2007 року на основі цього блоку створити єдину партію. Тоді нам відмовили. УНП визначилась, що для них краще буде створити «Правицю». Як виявилося потім, ця «Правиця» створювалася тільки для того, щоби більше місць виторгувати у «НУ». Я не хочу, щоб «Свобода» була пішаком у грі інших політичних сил, де «Свободу» розглядають як додаткове підсилення.
 
– Яка доля інших націонал-демократів?
 
– Вони самі її визначатимуть. Але хтось дрейфує до Юлії Тимошенко, хтось намагатиметься знову ж таки отримати квоту у списках президентського блоку. На мою думку, для багатьох націонал-демократів ці вибори будуть останніми у великій політиці.
 
– Нещодавно ви зазначили, що у вашої політичної сили є близько 30-ти готових законопроектів. Про що саме йде мова?
 
– Переважна більшість цих законопроектів подавалися мною тоді, ще коли я був народним депутатом України. Але більшість із них – актуальні і сьогодні. Насамперед – це закон про люстрацію, закон про заборону комуністичної ідеології і, зрештою, це – проект нової національної Конституції. Окрім того, ми пропонуємо ухвалити закон про заборону торгівлі землею сільськогосподарського призначення, Стратегію енергетичної безпеки України тощо.
 
– Яке місце у вашій майбутній виборчій кампанії займатиме саме Волинь?
 
– Ми розраховуємо, що на Волині зможемо отримати не менш, ніж 40 тисяч голосів. Волинська організація – одна із базових партійних організацій. Ця область належить до восьми пріоритетних регіонів, де «Свобода» буде вести найактивнішу агітацію і розраховуватиме на отримання значної частини голосів.
 
Цікаво, що Центральна і Північна Україна для нас у цьому плані є зараз також дуже перспективними.
 
– Ви були народним депутатом 3-го і 4-го скликань. Що скажете за тодішніх депутатів-волинян? Зокрема щодо Олександра Свириди, Сергія Слабенка, Володимира Бондара,  Бориса Загреви, які зараз є очільниками БЮТ, «Нашої України» і «Єдиного Центру» у Волинській області?
 
– Що про них сказати? Я їх всіх особисто знаю по роботі в парламенті. Незважаючи на те, що всі вони колись були членами однієї команди, зараз кожен має свій шлях у політиці. Бажаю їм успіху.
 
– Чи підтримуєте ви зараз із ними взаємні стосунки?
 
– Ні. Ми не підтримуємо контактів, не телефонуємо, не є друзями. Але при зустрічі нам буде що згадати, тож не вдаватимемо, що не знаємо один одного.
 
– На Волині нещодавно до ВО «Свобода» перейшла Старовижівська організація Руху. Чи спостерігаються такі процеси в інших регіонах?
 
– Зараз є багато пропозицій щодо переходу до «Свободи» організацій різних національно-демократичних партій – як обласних, так районних і міських. Ми ведемо, звичайно, переговори, але не поспішаємо аж так зразу проводити інтеграційні процеси. Я пропоную  спочатку організовувати спільні акції, працювати з членами нашої організації. Адже їхнє мікро-середовище і мікро-середовище «Свободи» повинні звикнути одне до одного, «притертися». Зрештою, за рік часу можна побачити, чи ці прагнення справжні, чи якісь фальшиві, кар’єрні міркування. Тому ми не «торпедуємо» цей процес, і, запевняю вас, що в жодному разі «Свобода» не веде цілеспрямованої роботи по перетягуванню організацій національно-демократичного спрямування до нашої партії.
 
– Як розгортатимуться стосунки під час виборів осередків інших партій, які вам симпатизують, і «Свободи»?
 
– Це залежатиме від того, яку позицію займатимуть їхні центральні проводи. Тобто від рішення партії, в яких блоках вони йтимуть на виборах, чи будуть йти самостійно. Також багато залежатиме від «розкладки»: хто для «Свободи» – ситуативний союзник, а хто – противник на цих виборах. Також багато визначатиме позиція тих низових структур. Я знаю, що буде багато прикладів, коли територіальні організації політичних партій підтримуватимуть «Свободу» на виборах, незважаючи, що в центральних органів буде інша політична лінія. Додам, що дуже поважаю людей, які не хочуть стрибати з однієї партії до іншої, які, наприклад, говорять: «Десять чи п’ятнадцять років я був членом Руху. Мені не личитиме змінювати партію, особливо в часи активності і злету «Свободи». Тому більше цінуємо тих, хто приходить до нас у складні часи.
 
– Під час виступу у кінотеатрі «Промінь» ви порушили питання нелегальної міграції. Нещодавно в Ківерцівському районі нашої області відкрили розподільник саме для нелегальних мігрантів...
 
– Це – наслідок підписаного указу  Президента України і, пізніше, ратифікованого Верховною Радою договору з ЄС про реадмісію. Як на мене, це – помилкова позиція нашої влади, яка підтвердила 17-річну дурість щодо питань зовнішньої політики за принципом «ви нам – обіцянки, а ми вам – поступки». Нам вічно щось обіцяють, гарантують, що щось зроблять, але ніколи того не виконують. Натомість ми завжди йдемо на поступки. Як можна було йти на поступки, підписувати подібні укази і будувати тут відстійники для нелегальних мігрантів, коли Україна вже сьогодні є четвертою державою в світі після США, Росії і Німеччини за кількістю нелегалів? Сьогодні проблема нелегальної міграції настільки загострюється, що це може загрожувати національній безпеці. Соціальне житло в державі не будується, а будується житло для нелегалів. Я хотів би побачити реакцію мешканців Ківерцівського району... Вони, напевне, розуміють, до чого може призвести проживання поряд нелегальних мігрантів із їхньою етнічною злочинністю, хворобами, сприянням наркоманії і проституції. На мою думку, це дуже небезпечні тенденції, і Україна не мала права йти на подібні поступки перед Європою. Навіть якщо там нам обіцяли спростити процедуру отримання віз для українських громадян.
 
– Чи приїжджатимете ви на Волинь ще?
 
– Звичайно. Інша справа, що є ще 26 інших регіонів, і я всюди мушу побувати. Але Волинь ніколи не обділялася «Свободою» (сміється).
 
Розмовляв Андрій КАЛАХАН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Знайомий Показати IP 7 Жовтня 2008 09:50
Пане Олеже! Не тіште себе надіями! Не така у Вас підтримка, щоби Ви пройшли в парламент!
Помаранчевий Показати IP 7 Жовтня 2008 13:13
"Свобода" вже почала передвиборчу кампанію. Головне їх завдання: відібрати голоси на електоральному полі Нашої України та Єдиного Центру. Це не по партнерські! Треба працювати спільно проти БЮТ. А не імітувати боротьбу з БЮТ лише для одного - відібрати голоси від Нашої України та Єдиного Центру.
Байдужий Помаранчевому Показати IP 8 Жовтня 2008 10:35
Ти цікавий чувак, можна подумати шо голоси виборців приватизовані кимось чи що. Так же само можна сказати що НУНСовці і ЄЦуни відбирають голоси "СВОБОДИ".
Консерватор Показати IP 9 Жовтня 2008 10:32
"Свобода" дотримуйтесь коректності під час виборчої кампанії по відношенню до своїх помаранчевих побратимів. Це ганьба, коли за гроші Ахметова та Коломойського "Свобода" буде обкрадати своїх побратимів з Нашої України.
АндрійКо до Консерватора Показати IP 9 Жовтня 2008 11:45
Дивно. А "Наша Україна" вважає "Свободу" побратимами? І хлопці, ви, нарешті, визначтесь хто фінансує "Свободу" - побратим Третьяков, побратим Ахмєтов, побратим Клюєв, побратим Путін, побратим Янукович, побратим Коломойський чи побратим Рабінович...
Консерватор Показати IP 9 Жовтня 2008 13:10
АндрійКо. Наша Україна в цій складній ситуації підтримує Президента України, який робить все щоб зберегти національні цінності, а "Свобода" своїми діями дискредитує ці цінності. Ми вас ще поважали, але якщо ви не припините підривну антипрезидентську кампанію, то пиняйте на себе.
Байдужий до Консерватора Показати IP 9 Жовтня 2008 16:29
На твою думку до захисту національних цінностей входить консультуватися з єврейською громадою США? Якийсь дивний націоналізм в Андрійовича, він можливо й націоналіст та точно не Український.
Віктор Ю Показати IP 11 Жовтня 2008 11:27
Та ваш Тягнибок танцює у Юлі на підтанцьовці. Він для годиться мовби критикує її, а сам тільки й думає, як відібрати нашоукраїнський електорат. Це підступна гра Тягнибока. Так справжні патріоти не чинять. Наша Україна все-рівно набере більше за Свободу, як би Свобода не старалась! І не поливайте нас брудом, бо ми з вами ведемо коректну полеміку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus