USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Олександр Кузнецов: «Фарбами можна описати більше, ніж словами»

8 Жовтня 2023 08:12
8 жовтня в Україні відзначають День художника. Тому нині свято у талановитого Олександра Кузнецова – майстра пензля, який свого часу стояв біля творчих витоків створення Музею історії сільського господарства Волині, що в Рокинях поблизу Луцька.

Народився Олександр Кузнецов 23 квітня 1945 року в селі Мала Волиця на Житомирщині. Його дитинство і юність пройшли на мальовничих берегах річки Тетерівка. Становленню Сашка як художника посприяла його мати, яка любила народне мистецтво. Зокрема, вона займалася вишивкою.

У той час він спробував робити репродукції картин відомих майстрів. Згодом закінчив середню школу та пішов служити в армію. Там самотужки вдосконалював, як міг, своє мистецтво.

З 1967 року й дотепер Олександр Миколайович мешкає в Луцьку. Тоді ж і почав працювати художником-оформлювачем на Волинській державній сільськогосподарській дослідній станції (пізніше – Інститут агропромислового виробництва). Творчо трудився тут до 2005-го – був провідним художником цієї організації.

– Дослідна станція (ще на Гнідаві) організовувала сільськогосподарські виставки, зокрема, обласні. Петро Теслюк (її директор – авт.) був ініціатором того, що в Рокинях буде ціле агромістечко, музей, намалював багато перспектив. І я зрозумів, що там буде з чим працювати, – пригадує пан Олександр.

У штаті Музею історії сільського господарства Волині, створеному 1979 року, було четверо художників, двоє майстрів. Тут ще й художники з Фонду працювали, бо обсяг роботи був дуже великий.

– Тоді ще й агрошкола була при дослідній, і виставки обласні проходили, і семінари. Так я й залишився тут до пенсії. Змінювалися люди, а я, певно, був незамінний, – мовив, посміхнувшись, Олександр Кузнецов.
Олександр Кузнецов з автопортретом
Олександр Кузнецов з автопортретом
Він також навчався у Московському ЗНУМ (Заочному народному університеті мистецтв) на факультеті станкового живопису та графіки. Після його закінчення він розкривається як оригінальний художник. У своїх роботах відходить від натуралізму і все більше прагне до живої виразності твору в композиції та кольорі.
Автор розповідає про свою роботу над експозицією Музею історії сільського господарства Волині-скансену
Автор розповідає про свою роботу над експозицією Музею історії сільського господарства Волині-скансену
З 1975 року – учасник обласних, республіканських і всесоюзних виставок. Серед них – п’ять персональних. У його творчому доробку – понад тисяча художніх творів у різних жанрах: пейзаж, портрет, натюрморт. Проте найбільше полюбляє перший.
В улюбленому з роками Луцьку
В улюбленому з роками Луцьку
Полотна Олександра Кузнецова зберігаються в Музеї історії сільського господарства Волині-скансені (до трьох десятків), в Картинній галереї культурно-мистецького центру «Красне», в приватних колекціях (в Україні, Німеччині, Польщі, Франції, Італії), а також у квартирі митця.

– Я, може, й не став би художником, якби не їздив по Україні, по тодішньому Радянському Союзу, по музеях. Мусив скрізь у художню галерею зайти, придивлявся до картин, до оформлення експозиції.
Діорама Олександра Кузнецова
Діорама Олександра Кузнецова
Діорама Олександра Кузнецова
Діорама Олександра Кузнецова
Зокрема, бачив, як робили діорами в Рівненському краєзнавчому музеї. Накопичував відповідні знання, вивчав історію певного періоду, аби створювати власні об’ємні зображення у музеї в Рокинях. Адже у маленькому віконечку потрібно було точно відтворити частину певної історичної епохи, – пригадує чловік.

Останнім часом Олександр Миколайович веде нотатки художника з власними ілюстраціями, які хотів би видати окремою книгою. Записує свої враження про пережите, про природу, її явища, формулює певні ази образотворчого мистецтва. Зокрема, пише: «У кожен квадратний сантиметр полотна митець вкладає свою душу. І кожен хоче, щоб глядач зрозумів його задум».
Каталог персональної виставки О. М. Кузнецова (Луцьк, 1981)
Каталог персональної виставки О. М. Кузнецова (Луцьк, 1981)
Із власного досвіду він також ділиться зі своїми потенційними читачами: «Фарбами і пензлем художник може описати набагато більше, аніж переказати словами».

Світлана ЗОЗУЛЯ

Фото авторки та Ольги ГОРДІЄНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Янеробот Показати IP 8 Жовтня 2023 12:12
Вітаємо!
Дикий Показати IP 8 Жовтня 2023 12:16
Та ну, тоді перестаньте говорити і розмовляйте "фарбами".
до дикого до Дикий Показати IP 8 Жовтня 2023 14:49
вдало ти нік собі підібрав.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus