USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

ООН визнала чисте довкілля базовим правом людини

10 Жовтня 2021 07:58
Рада ООН з прав людини 8 жовтня визнала доступ до чистого та здорового навколишнього середовища базовим правом людини.

Як повідомляє Reuters, голосування пройшло з переважною підтримкою, попри критику з боку деяких країн, зокрема Сполучених Штатів та Великобританії, пише НВ.

Текст закону, запропонований Коста-Рикою, Мальдівами, Марокко, Словенією та Швейцарією, був ухвалений 43 голосами «за». Чотири країни утрималися – це Росія, Індія, Китай та Японія.

Великобританія, яка до останнього була одним із критиків цієї пропозиції раптово проголосувала «за». Сполучені Штати не голосували, оскільки наразі вони не є членами Ради з 47 членів.

Резолюція, вперше обговорена у 1990-х роках, не є юридично обов’язковою, але має потенціал для формування світових стандартів, зазначає видання. Юристи, які беруть участь у судових спорах щодо клімату, кажуть, що це може допомогти їм створити аргументи у справах, що стосуються навколишнього середовища та прав людини.

«Це має потенціал, що може змінити життя у світі, де глобальна екологічна криза щорічно спричиняє понад дев’ять мільйонів передчасних смертей», – сказав Девід Бойд, спеціальний доповідач ООН з прав людини та навколишнього середовища, назвавши це рішення «історичним проривом».

Колишній спеціальний доповідач ООН Джон Нокс заявив напередодні голосування, що ті, хто критикував резолюцію, «перебувають на неправильному боці історії».

Також Рада ООН схвалила пропозицію Маршаллових островів щодо створення нового спеціального доповідача з питань зміни клімату.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 13,7 мільйона смертей на рік, або близько 24,3% від загальної кількості у всьому світі, зумовлені екологічними ризиками, такими як забруднення повітря та вплив хімічних речовин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus