USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волиняни написали петицію до Генсека ООН

10 Грудня 2013 12:01
Мешканці Нововолинська скаржаться на діяльність «Кроноспану» в Організацію об'єднаних націй. Петицію активісти скерували Генсекретарю ООН та Президентам України, Польщі та Росії, - повідомляє «Нововолинськ діловий».

Так, активісти Антикроноспану в Нововолинську за результатами чергового телемосту з мешканцями Росії, Польщі та Англії скерували спільну петицію до Генсека ООН. Стурбовані екологічною ситуацією на місцях вони закликають міжнародну спільноту звернути увагу на діяльність заводів холдингу Kronospan Holdings East Limited та не допустити будівництва цих підприємств у майбутньому.


ПОВНИЙ ТЕКСТ ЗВЕРНЕННЯ
«Беручи до уваги, що мета організації ООН — зміцнити віру в засадничі права людини, у гідність і цінність людської особистості, у рівноправність чоловіків і жінок, у рівність прав великих та малих націй, і створити умови, за яких можуть дотримуватися справедливість і повага до зобов'язань, що випливають із угод та інших джерел міжнародного права, і сприяти соціальному прогресу та покращенню умов життя за більшої свободи, що прописано у Статуті ООН. Хочемо привернути вашу увагу до небезпечної тендеції, яка простежується у сучасному світі.

Не є секретом, що, попри значну роботу, яку виконали міжнародні організації, існують країни, де права людини дотримують меншою мірою, ніж цього потребує сучасний етап розвитку людської цивілізацїі. З цього користаються великі корпорації, які, здійснюючи діяльність на теренах такої країни, порушують її основні закони, зокрема, у царині охорони довкілля. Іноді вони це роблять із дозволу місцевих органів влади. Ті, що підписалися нижче, хочуть звернути вашу увагу на одну з таких великих компаній — холдинг Kronospan Holdings East Limited.
Холдинг виробляє ламінат і будівельні матеріали, зокрема, і формальдегідні клеї. Цей холдинг, працюючи на національних ринках, забруднює довкілля, хоч би де він розміщував свої заводи. Головного удару заводи завдають атмосфері (отруйні викиди — тоннами формальдегіду, аміаку, ангідридів), водоймам, розташованим поблизу, а також лісам. Вирубка лісів загрожує природньому середовищу існування представників тваринного світу.

Є достовірні відомості про порушення прав людини на безпечне довкілля у Польщі, Україні: матеріали судових розглядів, статистичні дані, що підтверджують зростання онкологічних захворювань у містах, де розташовані заводи холдингу (подекуди до 35%), значне збільшення уражень верхніх дихальних шляхів. Є достовірні відомості про порушення екологічного законодавства у місті Єгор'євськ Московської області, РФ, є результати лабораторних аналізів, які підтверджують перевищення ГДК деяких речовин і сполук у сотні, ба навіть тисячі разів поблизу цього заводу в Єгор'євську. Є покази свідків — городян, які мешкають поряд із цими заводами. Маємо інформацію і про антиекологічну політику заводу в місті Шар'я Костромської області, РФ. Однак активістів, які там намагалися протестувати, почали залякувати. І вони побоялися виступати далі. Тобто порушено їхнє право на свободу голосу.

І все тому, що, попри постійні обіцянки, заводи задля економії не використовують ефективних фільтрів, а муніципальна влада не має важелів впливу на них! Відповідні факти підтверджені показами мешканців. Практично в усіх містах, де діють ці заводи, громадськість домагається, щоб завод дотримувався природоохоронного законодавства. У деяких населених пунктах підписи проти діяльності цих компаній поставили до 25% від загальної чисельності мешканців. Одначе місцева влада ігнорує волевиявлення громади.

З огляду на все це, просимо міжнародні організації, органи влади спрямувати відповідні комісії для аналізу діяльності цієї компанії, просимо дати оцінку цієї діяльності на підставі наданих документів і на підставі відомостей, які здобудуть комісії. Просимо вас узяти до уваги свідчення мешканців, які проживають у межах 0-10 км від заводу. Необхідно також при ухваленні рішення про дозвіл на будівництво заводів будь-якої великої корпорації зважати на її репутацію. Статті Всесвітньої Декларації прав людини, стаття 7: «Усі люди рівні перед законом і мають право, без жодних обмежень, на рівну захищеність законом. Усі люди мають право на рівний захист від будь-якої дискримінації, що порушує цю Декларацію, і від будь-якого підбурення до такої дискримінації».

Фактично, порушення права людини на безпечне довкілля тільки тому, що регіон, де вона мешкає, є бідним і власники великих підприємств, розуміючи, що людям нікуди подітися, заощаджують на екологічно чистому обладнанні, і є соціальною дискримінацією. Стаття 3: «Кожна людина має право на життя, на свободу й на особисту недоторканість»— право людини на життя — адже, в кінцевому підсумку, небезпечне довкілля впливає на тривалість життя. Допоможіть нам у дотриманні наших прав, захистіть нас від сваволі з боку цієї компанії. Просимо кожного з вас, у межах своєї компетенції, вплинути на ситуацію, що виникла довкола заводів цієї компанії, а також забезпечити дотримання чинних законодавчих актів для впливу на діяльність великих корпорацій і холдингів задля рівного доступу всіх жителів планети до безпечного довкілля.

Просимо Президента Польщі Комаровського Б., Президента РФ Путіна В.В., Президента України Януковича В.Ф., з огляду на ділову репутацію заводів компанії «Кроноспан», не надавати у подальшому дозволу на будівництво цих заводів у наших країнах».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 10 Грудня 2013 13:48
Ну хоч тут по ділу, без політики. За це і на майдан можна йти! Треба буде ставити підписи - кажіть, мій +!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus