USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Опіка над немічними і беззахисними – показник розвитку суспільства»: чим живуть психоневрологічні інтернати на Волині

27 Жовтня 2023 21:30
Голова Волиньради Григорій Недопад та депутат Андрій Бокоч днями здійснили робочу поїздку до Руденського та Голобського психоневрологічних інтернатів. До обох установ вони також привезли гуманітарний вантаж – мийно-пральні засоби і предмети особистої гігієни.

Про це повідомляє Волиньрада.

«Прийдешня зима обіцяє бути складною, тому готовність до опалювального періоду кожного з соціально значущих обласних комунальних закладів намагаюся обстежити особисто. Окрім того, напередодні підготовки до нового фінансового року і бюджетних слухань хочу на місцях з’ясувати нагальні потреби. У психоневрологічних інтернатах вони є. Йдеться про базові потреби сотень людей з особливими долями та діагнозами, їх треба вирішувати. Те, як суспільство піклується про безпомічних, визначає рівень його цивілізованості», – окреслив мету візиту Григорій Недопад.

Директорка Руденського жіночого психоневрологічного інтернату Олена Місюк розповіла, що зараз установа переповнена за рахунок евакуйованих мешканців інтернатів із зони бойових дій. Загалом – понад 160 підопічних, майже половина з яких прикуті до ліжка.

«Перша гостра проблема – це машина швидкої. Наш старезний УАЗ ще на ходу тільки завдяки титанічним зусиллям водія, а підопічних часто доводиться доправляти до лікарень і Ковеля, і Луцька. Ще один головний біль – це пральні машини. Мало того, що вони давні, так ще й російського виробництва, і у разі поломки запчастин не знайти. А у нас щодня понад 500 кілограмів прання, бо багато лежачих», – зазначила директорка інтернату.

Вона також неабияк переймається станом харчоблоку: тут руйнується фронтальна стіна, практично вийшла з ладу півстолітня каналізаційна система, оновлення потребує й застаріле та енергозатратне обладнання кухні. А от до опалювального періоду інтернат цілком готовий, запевнила Олена Місюк: відремонтували котли, уповні заготовили тверде паливо, мають шість потужних генераторів на випадок знеструмлень.

Голова обласної ради зазначив, що уже заручився підтримкою благодійників щодо машин швидкої допомоги. Найближчим часом одна з таких з відповідним обладнанням буде передана Руденському інтернату. Він також розповів, що веде перемовини з іноземними партнерами й щодо кухонного і прального устаткування. Григорій Недопадпорадив невідкладно готувати проєктно-кошторисну документацію на аварійно-відновлювальні роботи харчоблоку та подавати запит на бюджетні слухання.

Як вияв вдячності за увагу обласної влади до установи підопічні інтернату підготували невеличку, але дуже зворушливу концертну програму і подарували очільнику Волиньради власноруч написану картину.

Читати ще: Волинь отримає потужні генератори для медзакладів

Харчоблок та підвальне приміщення під житловим корпусом – найгостріші проблеми у Голобському чоловічому психоневрологічному інтернаті. Його новопризначений керівник Володимир Ковальчук розповів, що упродовж трьох місяців на посаді йому вдалося залучити понад 600 тисяч спонсорських коштів. Їх спрямували на підготовку котельного господарства до роботи в опалювальний період та на закупівлю будматеріалів і запчастин, аби власними силами привести до ладу житлові кімнати, їдальню, яка десятиліттями не знала ремонту, а також сільгосптехніку, адже мають підсобне господарство (а це 30 гектарів ріллі, поголів’я корів та свиней), яке забезпечує соціальну установу основними продуктами – овочами, молоком та м’ясом.

«Однак заміна зношеної каналізаційно-насосної та непрацюючої вентиляційної систем на кухні, через що стіни постійно вкриваються пліснявою, а також гідроізоляція підмурівка під житловим корпусом, бо у підвальне приміщення доволі інтенсивно просочуються дощові і талі води, а тут у нас найпростіше укриття і зберігаються овочі, – усе це потребує професійного вирішення, а не просто господарського підходу. Тому ми вже виготовили локальні кошториси і будемо просити обласну раду виділити кошти на проведення аварійно-ремонтних робіт», – зазначив Володимир Ковальчук. Він також озвучив потребу інтернату у санітарному транспорті. Керівник запевнив, що до зими соціальна установа цілком готова: відремонтовані котли, закуплено 100% палива, є генератори, за допомогою благодійників оновили обладнання у пральні.

Своєю чергою Григорій Недопад рекомендував підготувати бюджетний запит і пообіцяв сприяння у вирішенні питання з медичним авто.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus