USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Оприлюднили СПИСОК винних у розстрілі Майдану

7 Липня 2014 13:40
Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування масових убивств 18-20 лютого поклала відповідальність за розстріл людей на Майдані на "злочинну організацію" чиновників, зокрема з силових відомств, яку очолював екс-президент Віктор Янукович. Про це повідомляє «Укрінформ».

Звіт ТСК оприлюднив на своєму офіційному сайті її голова, народний депутат Геннадій Москаль.

З його слів, 7 липня комісія надішле всі напрацьовані матеріали в Генпрокуратуру.

"Комісія дійшла висновку, що керівником даної злочинної організації є колишній Президент України Віктор Янукович", - йдеться у звіті.

На думку комісії, до складу угруповання входили:

- весь склад Кабінету Міністрів України, який 22 січня 2014 року проголосував за протиправні постанови № 12,13,14 (які на сьогодні скасовані Окружним Адміністративним судом м.Києва);

- екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко;

- командувач внутрішніх військ Станіслав Шуляк;

- заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк;

- заступник начальника ГУ МВС у Києві Валерій Мазан;

- заступник начальника ГУ МВС у Києві Петро Фетчук;

- начальник управління громадської безпеки ГУ МВС у Києві Олег Мариненко;

- начальник спецпідрозділу "Беркут" ГУ МВС у Києві Сергій Кусюк;

- голова Служби безпеки України Олександр Якименко;

- перший заступник голови СБУ Володимир Тоцький;

- начальник спецпідрозділу "Альфа" СБУ Олег Присяжний;

- начальник Антитерористичного центру СБУ Андрій Меркулов;

- перший заступник міністра Кабінету Міністрів Владислав Забарський;

- весь склад оперативного штабу, який був створений наказом голови СБУ Якименка для проведення Антитерористичної операції проти Майдану;

- повний склад суддів Печерського районного суду м.Києва, якими було винесено завідомо неправосудну ухвалу № 757/27190/13-Ц від 09.12.2013 року (спроба заборонити Майдан);

- посадові особи Київської міськради, які в порушення статті 33 Конституції України подали позов до Печерського райсуду Києва, на підставі якого той виніс ухвалу 09.12.2013.

"Дії цих осіб підпадають під статтю 255 Кримінального кодексу України – "Створення злочинної організації", - наголошується у звіті ТСК.

У МВС ЗНИЩИЛИ ДОКАЗИ ПРОТИ ТИХ, ХТО РОЗСТРІЛЮВАВ МАЙДАН

У Міністерстві внутрішніх справ були знищені речові докази причетності працівників спецпідрозділів МВС до масового вбивства людей на Майдані у лютому цього року.

Про це йдеться у звіті Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування розстрілів демонстрантів у Києві 18-20 лютого, який оприлюднює її голова Геннадій Москаль, - інформує «Українська правда».

Як сказано у звіті, 22 лютого Москаль просив Арсена Авакова виділити підлеглих для охорони й опечатування зброї спецпідрозділів МВС "Сокіл", "Беркут", складів зброї відомства та низки підрозділів внутрішніх військ, особливо тих, за якими числилися снайперські групи, підпорядковані полковнику Сергію Асавалюку. Аваков спершу погодився, але так і не вжив заходів для збереження зброї та відповідної документації.

"Це дало можливість командиру спецпідрозділу "Беркут" Сергію Кусюку та цілій групі співробітників "Беркут", які брали безпосередню участь у розстрілі учасників акцій мирного протесту на Інститутській, викрасти з приміщення спецпідрозділу "Беркут" ГУ МВС у Києві: 24 АКМС (модернізованих автомати Калашникова – ред.) калібру 7,62 х 39 мм; 1 помпову рушниця "ФОРТ"; 3 снайперські гвинтівки СВД "ФОРТ-500", - йдеться у звіті.

Також було знищено: журнали прийому та видачі вогнепальної зброї; накази про закріплення зброї за кожним конкретним працівником "Беркуту"; картки-замісники на отримання зброї; контрольні кулі та гільзи від зброї "Беркуту", які незаконно зберігалися не в Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС, а у "Беркута".

"Після цього Кусюк та група його підлеглих безперешкодно залишити територію України", - констатує ТСК.

Начальник Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС, попри низку запрошень, на засідання ТСК не з’явився і пояснень не дав.

Комісія зазначає, що клопотання про звільнення з МВС полковника Кусюка було подано лише 24 квітня, коли він "уже працював у поліції Російської Федерації".

Разом із Кусюком з України виїхали 62 працівники київського "Беркуту", які могли розстрілювати учасників Майдану. Нині частина з них працює в поліції РФ, інша частина воює на боці терористів у Донецькій і Луганській областях.

"Через злочинно-халатне відношення до виконання службових обов’язків керівництвом МВС усі речові докази, які мали лягти в основу обвинувального акту щодо участі спецпідрозділу "Беркут" (окремої роти, яка була одягнута в чорну уніформу), безповоротно втрачені й фактично відновленню не підлягають", - йдеться у звіті.

Генпрокуратура затримала 2 працівників даної роти, "відносно котрих є докази, що 20 лютого на вулиці Інститутській у Києві вони мали в руках автомати Калашникова й стріляли з них, але сама зброя – автомати Калашникова – відсутня".

Відсутність зброї, контрольних куль та гільз не дає балістичній експертизі можливості встановити факт приналежності автоматів АКМС, які залишилися на озброєнні "Беркуту", до куль, що були вилучені з тіл поранених та загиблих від пострілів з автомату Калашникова.

"Те, що дана рота мала в своєму розпорядженні автомати Калашникова та снайперські гвинтівки, підтверджується зйомками подій 20 лютого 2014 року по вул. Інститутській усіх провідних телеканалів України, які надали Комісії відеоматеріали", - зазначає ТСК

"Факт того, що затримані Генеральною прокуратурою два співробітники "Беркуту" стріляли і в зазначений час знаходилися на Інститутській, підтверджено, але, на жаль, матеріалізувати ці факти сьогодні неможливо через втрату всіх речових доказів", - йдеться у звіті.

На думку Комісії, силовики на Майдані могли використовувати не табельну зброю "Беркуту", а зброю з Департаменту матеріально-технічного та ресурсного забезпечення МВС, або ж зброю, вилучену з незаконного обігу і за паперами знищену.

На думку ТСК, "без ідентифікації автоматів Калашникова та прив’язки їх застосування до затриманих працівників спецпідрозділу "Беркут" дана справа не має судової перспективи".

Також у Комісії є дані, що до розстрілу мітингувальників на Інститутській та Майдані Незалежності міг бути причетний "Беркут" із Севастополя, якому застосувати зброю наказав заступник голови МВС Віктор Ратушняк, але перевірити це можна лише слідчим шляхом.

У рамках оголошеної тоді "антитерористичної операції" по периметру Майдану Незалежності та прилеглих вулицях, у квартирах і на дахах будівель були виставлені снайпери підрозділу СБУ "Альфа", спецпідрозділу УДО "Сокіл", внутрішніх військ та спецпідрозділу МВС "Беркут", зазначає ТСК.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
патріота Показати IP 7 Липня 2014 13:56
Виловити всіх і публічно вбити. На куй. Буде справедливо.
Боголюбы до патріота Показати IP 7 Липня 2014 16:49
С такими высказываниями в азию надо, а не в Европу.
0332 Показати IP 7 Липня 2014 14:11
А хто винен у вбивстві солдат ВВ і беркутівців? Майдауни теж повинні нести відповідальність!!!!!!!!!
Анонім до 0332 Показати IP 7 Липня 2014 14:23
винні ті ж самі уроди ,вони стравили людей з силовиками!
До 0332 до 0332 Показати IP 7 Липня 2014 15:52
Зі звіту ТСК Москаля Г. «З 18 по 20 лютого 2014 року 196 працівників міліції та внутрішніх військ отримали вогнепальні поранення, з них було вбито 7 військовослужбовців внутрішніх військ та 10 працівників органів внутрішніх справ. Слід зазначити, що на момент отримання вогнепальних поранень працівники міліції та військовослужбовці внутрішніх військ були без табельної зброї», - йдеться у звіті.Проте знайти винних у вбивствах міліціонерів буде не так просто через халатність слідчих.Комісією також встановлено, що політичні партії ВО «Батьківщина», «Удар» та ВО «Свобода» не мали на Євромайдані озброєних формувань, більш того — за допомогою своїх активістів та народних депутатів вони виявляли осіб із вогнепальною зброєю й передавали їх працівникам МВС Києва. Всім, хто знаходився на ЄвроМайдані в період масових протистоянь, було категорично заборонено мати вогнепальну зброю. Члени комісії не виключають, що озброєні люди на Майдані могли бути працівниками МВС та СБУ, а також люди, які діяли на власний розсуд з огляду на свої уявлення про соціальну справедливість." То стріляли свої ж менти по своїх ментах? Так виходить? Такі висновки ТСК.. Що за бред. Якщо винуватих немає - їх назначають і у нас в країні - розберемося як небуть та накажемо кого - попало.
Всезнайко до До 0332 Показати IP 7 Липня 2014 18:43
А гриценки, парубії, яценюки та інша п...братія не закликала всіх до зброї, забули??
044 до 0332 Показати IP 7 Липня 2014 16:04
Що д**н мусорів жалко? Ця беркутня справжні садюги і збочинці.
Йуха до 0332 Показати IP 7 Липня 2014 18:08
Переможців не судять
мама Показати IP 7 Липня 2014 14:16
всіх, хто винен у вбивстві людей на Майдані - привселюдно катувати і вбивати.
ua Показати IP 7 Липня 2014 14:21
Якщо ви хочете, щоб їх вбили, то чим ви відрізняєтесь від януковичів? Їх Бог покарає.
земляк до ua Показати IP 10 Травня 2015 14:05
Бог покарає душу, а люди задля встановлення справедливості повинні покарати --тіло!
100 Показати IP 7 Липня 2014 14:24
На одного Бога надіятися мало. І суд потрібний, і щоб вони глянули в очі батьків "Небесної сотні. Щоб хоч каплю сорому відчули, якщо вони ще люди.
Беркут Показати IP 7 Липня 2014 15:39
А хто подивиться в очі батьків, жінок, дітей загиблих працівників "Беркута" та Внутрішніх військ??????
иван Показати IP 7 Липня 2014 15:41
починати треба із 2004 року коли були сфальшовані вибори ? Скажіть багатьох покарали ? так вони і зробили 2014 якщо знову буде те саме -то навіть страшно преставити чим закінчиться :
Лучанин до иван Показати IP 7 Липня 2014 17:37
Згоден на 100%. Кидалов до цьго часу ніякого покарання не поніс, в ще на його совісті мовний закон. З цим терміново потрібно щось вирішувати, а то він на паруз "гебельсом" Чечетовим і підор-м Колісніченком ще щось накоять!
так и знал Показати IP 7 Липня 2014 16:07
Вовсем веноват беркут ,ето закономерно.Они уже нечего ответить не могут всеравно.давайте обвинять их!
вчитель до так и знал Показати IP 7 Липня 2014 16:49
Ти в якій школі вчився грамотей? Ти вападково не мусорок?
гість до вчитель Показати IP 7 Липня 2014 17:42
То "полішук" якийсь, тільки вони можуть так "гаварить по рассейськи"
гість Показати IP 7 Липня 2014 16:47
Ну і що далі? Хтось буде щось робити замість пустого блаблання?
питання Показати IP 7 Липня 2014 23:22
А чому розслідування пана Москаля (бувшого міліціонера, який обливає брудом своїх колишніх колег і не соромиться тим часом отримувати "ментовську" пенсію) провадиться так однобоко? Чому пан соромливо опускає оченятка, коли запитують, хто вбивав працівників міліції? Соромно дивитися в очі?
І що? Показати IP 9 Липня 2014 23:05
А правду ми колись взнаємо, чи будуть і далі призначати винних?!
земляк Показати IP 10 Травня 2015 17:34
Саме завдяки смертям на майдані Аваков став міністром МВС, а сьогодні цей самий міністр саботує розслідування убивств на майдані (не сприяв у потрібний час, а можливо і всіляко перешкоджав вилученню зброї, як речових доказів здійснення убивств)!!! Українці, нас в черговий раз надурили, тільки цього разу зі смертельними наслідками!!!..ПРИКРО!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus