USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Опитування НБУ: 70% українських компаній хочуть підняти зарплати, 18% – очікують скорочення

17 Січня 2020 14:43
Компанії, які присутні на українському ринку, прогнозують економічне зростання, залучення нових працівників та інвестицій.

Про це свідчать результати опитування керівників компаній, яке Національний банк провів у четвертому кварталі 2019 року, пише НВ.

Рівень ділової активності підприємств попри незначне зниження порівняно з попереднім кварталом залишається досить високим: індекс ділових очікувань (ІДО) на наступні 12 місяців становить 112,0% (у попередньому кварталі – 115,3%). Пожвавлення ділової активності очікують респонденти всіх видів економічної діяльності, крім респондентів сільського господарства. Найоптимістичніші прогнози у підприємств добувної промисловості та інших видів діяльності (телекомунікації, комп’ютерне програмування, інформаційні та інші послуги).

Очікування бізнесу щодо зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців залишаються досить високими – більше третини компаній (37,6%) очікують на їх зростання, ще майже половина (46,8%) вважає, що ці показники залишаться на тому ж рівні.

Більше третини компаній (36,6%) прогнозують зростання обсягів продажу товарів та послуг упродовж наступних 12 місяців. Лише 13,1% очікують їх зниження. Зростання загальних обсягів реалізації продукції очікують респонденти всіх видів економічної діяльності, крім підприємств будівництва. Найвищі оцінки – у підприємств торгівлі та інших видів діяльності.

Поліпшення свого фінансово-економічного стану впродовж наступних 12 місяців очікують 28% компаній, погіршення – лише 9,4%. Поліпшення фінансово-економічного стану очікують респонденти всіх видів економічної діяльності, крім респондентів енерго- та водопостачання. Найвищими є очікування в підприємств торгівлі.

26,9% компаній прогнозують зростання обсягу інвестицій в обладнання. 12,2% підприємств очікують їх скорочення. Найвищі очікування щодо зростання інвестицій на машини, обладнання та інвентар у підприємств добувної промисловості, енерго- та водопостачання, транспорту і звʼязку.

18,5% респондентів очікують скорочення персоналу, а 16,9% навпаки – прогнозують збільшення кількості працівників. Скорочення персоналу очікують респонденти енерго- та водопостачання, сільського господарства, переробної промисловості та транспорту і зв’язку. Збільшувати штат планують підприємства інших видів діяльності, будівництва та торгівлі.

Збільшується кількість компаній (69,2%), які планують підвищувати зарплати своїм працівникам упродовж наступних 12 місяців. Натомість лише 2,2% компаній планує скоротити заробітну плату. Найвищі очікування у підприємств переробної промисловості.

Частка компаній, що планує залучати кредити упродовж наступних 12 місяців, зменшилася до 41,9% (у попередньому кварталі – 43,4%). Найбільше таких підприємств у секторі енерго- та водопостачання.

Основним фактором, що за оцінками бізнесу обмежує спроможність нарощувати виробництво, залишаються занадто високі ціни на сировину та матеріали, а також енергоносії.

Раніше повідомлялося, на який курс гривні та показник інфляції очікують українські підприємці у 2020 році.

Опитування проводилося з 4 грудня 2019 до 3 січня 2020 року. В опитуванні взяли участь 697 підприємств із 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованих територій).

Результати опитувань відображають лише думку респондентів-керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Індекс ділових очікувань – агрегований показник щодо очікуваного розвитку підприємств у наступні 12 місяців. Значення індексу більше 100 означає перевагу в суспільстві позитивних економічних настроїв, нижче 100 – негативних економічних настроїв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus