USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Особливості кредитування онлайн в Україні*

31 Липня 2019 12:58
Кредити онлайн в Україні з'явились порівняно недавно – в 2013 році, але вже користується підвищеним попитом й прихильністю постійних клієнтів. Даний сегмент ринку фінансових послуг має як плюси, так і мінуси. Кредити онлайн можуть стати найбільш затребуваною послугою незабаром, правда, для цього доведеться виправити кілька недоліків.

Коли ми маємо швидко вирішувати якісь проблеми, зазвичай наші фінансові витрати зростають. Ми шукаємо, де позичити гроші, й хочемо отримати позику якомога швидше. Ніхто не любить паперову тяганину й довгі черги, вони пригнічують багатьох при оформленні кредиту в банку. На узгодження кредиту й навіть кредитної картки, доводиться чекати від 1 до 7 днів.

Отримати кредит за півгодини не виходячи з дому – просто мрія! Саме це і приваблює нових клієнтів в сферу кредитування онлайн. Насправді, у багатьох країнах давно існують мікрофінансові компанії, які спеціалізуються на швидких кредитах до зарплати. До найуспішніших в даній сфері належать Lufax (Китай) або Zopa (Великобританія). Українські підприємці теж прагнуть повторити їх успіх.

Слід зауважити, що вартість таких кредитів в порівнянні з іншими видами фінансування – найвища. Причина у спрощеній процедурі оформлення без довідок про доходи та стаж роботи. Мікрофінансові компанії працюють з найбільш ризиковими кредитами. Плата за ризик – величезні відсотки від 1% до 2% на день або від 360% до 720% річних.

Понад 30% клієнтів платформ для кредитування онлайн допускають значні прострочення або взагалі не виплачують кредити, через що компанії отримують збитки. Всі МФО змушені завищувати кредитні ставки щоб покрити збитки й отримати прибуток.

Останні роки більшість магазинів побутової техніки співпрацюють з банками й пропонують послугу розстрочки або кредитування готівкою на будь-які товари з інтернет-магазину. Тож українці можуть обирати, купувати товар в розстрочку і виплачувати за нього частинами або брати кредит на карту від банку.

Звертитись за послугами сервісів, що видають онлайн кредити, краще тільки в крайньому випадку, коли терміново необхідно позичити кілька тисяч гривень до наступної зарплати.

Бізнес онлайн кредитування приваблює багатьох, в Україні вже функціонує понад 150 компаній, які видають кредити онлайн, серед них лише кілька десятків успішних МФО. Насправді це дуже ризиковий бізнес, близько 50% нових підприємців не враховують нюансів роботи з мікрокредитами й банкрутують в перший рік роботи.

Плюси та мінуси онлайн-кредитів

Головна перевага платформ кредитування онлайн – швидкість та доступність. Позичити невелику суму вдається майже кожному, хто подає заявку на кредит. Головний недолік – велика вартість онлайн позики. Крім цього до недоліків відносяться невелика сума позики та короткий термін для погашення.

Серед недоліків також називають недостатній контроль з боку державних органів за виконанням закону про захист персональних даних. Часто власники сервісу діляться базами даних, тому після реєстрації на одній з платформ починають приходити рекламні повідомлення від інших.

Досить обмежена кількість людей користується послугами кредитних онлайн сервісів, й змогли розібратися в перевагах і недоліках мікрокредитування. Більшість все таки підозріло ставиться до подібних пропозицій, люди бояться бути ошуканими через дії шахраїв.

Розвиток онлайн-кредитування

У 2019 році понад 60% населення вже знають про онлайн кредити за рахунок активної реклами різних компаній в метро, ​​інтернеті і на телебаченні. Через високі процентні ставки ринок мікрокредитування здається дуже привабливим капіталовкладенням, але насправді щоб отримувати прибуток від такої діяльності, потрібно ретельно відсіювати ненадійних клієнтів.

Нацбанк сприяє розвитку кредитування онлайн завдяки створенню Cashless economy (безготівкової економіки). Головне завдання – збільшити частку безготівкових грошей. Нові тенденції будуть безпосередньо впливати на розвиток фінансових технологічних компаній в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus