USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Остання зв'язкова УПА з Волині відсвяткувала 95-річчя

3 Грудня 2021 15:44
Остання зв’язкова УПА Надія Свирид, яка родом із села Сильне Луцького району, відсвяткувала 95-річчя.

Про це повідомляють на сайті Луцької райради.

Протягом останніх дев’яти років вона проживає у відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання Центру надання соціальних послуг Ківерцівської міської ради в с. Тростянець.

Іменинницю привітали також посадовці. Вони побажали Надії Омелянівні міцного здоров’я на довгі роки.

«Я зворушений історією життя Надії Омелянівни. І попри усі випробування долі, довгі роки каторги Надія Свирид носить Україну в серці. Чує гімн і одразу встає, між хустками зберігає жовто-блакитний стяг... Це взірець наслідування для нас всіх», – сказав у вітальному слові голова Луцької районної ради Олександр Омельчук.

Надія Свирид щиро подякувала за вітання та подарунки.

«Більше десяти років я прожила у Росії, Монголії, людей бачила всяких... Вже дев’ятий рік живу тут, бо осталась одна, не було з ким доживати, і тут такі хороші люди є, вони мені стали як рідня. Я щаслива! Хоч оставила дому, все, що мала. Добре мені тут. А добро то головне в житті, як і здоров’я. Я ще трохи ворушусь, правда трохи оглохла... Виписала собі газету, «Кобзаря» купила – читаю... Щиро дякую всім, хто зібрався сьогодні коло мене. Я дуже щаслива. Ще така не була ніколи. А ні ще така була щаслива, як освободилася», – розповіла Надія Омелянівна.

Читайте ще: «До доці хочу». Волонтери здійснили мрію 95-річної волинянки побувати на могилі доньки

Надія Свирид пережила чимало випробувань: у 19-річному віці її ув’язнили на 10 років за співпрацю із українськими повстанцями за статтями «Измена родины» і «Пособничество бандитам».

Перший каторжний досвід здобула на Донбасі, після чого політичних каторжанок повезли на Сибір. Надія Омелянівна потрапила в місто Тайшет Іркутської області, яке «славилося» на весь Радянський Союз особливо жорстокістю: тендітні дівчата валили вікові сосни.

Згодом була Монголія, де жінки-каторжанки прокладали залізницю, щоб вивозити нею в Союз худобу.

Але незважаючи на важкі випробування долі, Надія Омелянівна не втратила віри в людей та безмежної любові до рідної країни, яку несе протягом усього життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus