USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

ОТГ Волині: З ким планує об’єднатися Світязь

3 Березня 2017 09:48
На початку реформи децентралізації в Шацькому районі планувалося три об’єднані громади, одна з яких Світязька.

Сільський голова села Світязь Микола Цвид розповів у інтерв’ю виданню “Шацький край” в якій об’єднаній громаді бачить себе Світязь.

“На мою думку, це був оптимальний варіант, його, до речі, підтримували і в області. В Світязьку громаду мали ввійти ще Пульмівська і Грабівська сільські ради. Пульмо не захотіло до нас приєднуватися, Грабове взагалі не дало відповіді, порушивши процедуру процесу об’єднання. Ми ж провели сесію, дали доручення депутатам провести опитування жителів сільської ради. З 1 300 опитаних тільки 7 висловилися за приєднання до Шацька, решта – за Світязьку об’єднану громаду з центром у Світязі”, – зазначив Микола Цвид.

На думку сільського голови, тема об’єднання поки що не на часі.

“Ті, хто об’єднався, м’яко кажучи, розчарувалися в ефективності реформи. Запитайте, чи мають Прип’ять і Самійличі, приєднані до Шацька, кошти для розвитку? Ні, ресурс на їхні території може прийти через багато-багато років. А як людям жити зараз? Я часто порівнюю реформу в Україні і в Польщі. Сусіди спершу отримали великі гроші з Євросоюзу, після чого зробили децентралізацію. У нас же немає доріг, немає шкільних автобусів. Більше того, відбирають засоби для існування – землю, тобто податки, з яких ми живемо. Крім того, з місцевих бюджетів забрали акциз на пальне. Хіба такі дії можуть призвести до децентралізації і фінансової незалежності громад?”, – підсумував Микола Цвид.

“На таких територіях, як наша, повинна діяти державна програма. Популярний курорт, перлина країни – Світязь, унікальна природа. Ми можемо бути візитівкою Волині, перебу­вати в пер­ших списках місць відпочинку в Україні і Європі. Натомість ми нищимо це диво природи відсут­ністю каналізації, відлякуємо необлаштованими пляжами і первісною інфраструктурою туризму. Держава повинна вкладати кошти в розвиток Світязя, бо за ті суми, якими ми оперуємо, можна існувати і утримувати сільську раду. Але ніяк не відомий на всю Україну курорт. Все складно, проте є надія, і ми надіємося”, – доав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus