USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Пам’ятати тих, кого немає»: у Луцьку вшанували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Фото

14 Грудня 2018 13:03
В 1986 році сталася найбільша техногенна катастрофа не лише в історії України, а й усього людства – вибух четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. Сьогодні у нашій державі відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Не оминули цю дату і лучани, які поклали квіти до пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля» на меморіальному комплексі «Вічна слава» 14 грудня.

Аби вшанувати ліквідаторів аварії на ЧАЕС, прийшли представник обласної та міської влади, члени громадських організацій та просто небайдужі містяни.
Як розповів голова ГО «Союз інвалідів Чорнобиля Волині» Володимир Кец, у 1986 році некерована енергія в силу різних обставин вийшла з-під контролю людського розуму.

«Вибух на Чорнобильській атомній електростанції потім стали називати найбільшою техногенною катастрофою 20 століття. Про це будуть говорити ще десятки років, але це буде напередодні самої трагедії 26 квітня. Сьогодні, 14 грудня, я хотів би звернутися до тих людей, які у 1986 році стали називати словом «ліквідатори». Звідки ці люди черпали енергію, пішовши на цю самопожертву? Це були сини, доньки тих, хто захищав Україну в роки Другої світової війни, побратими воїнів-афганців. На той час на ліквідацію наслідків аварії відгукнулися всі», - наголосив Володимир Кец.
Перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик зауважив, що є люди, які пройшли те пекло та щодня пам’ятають це, живучи з великою кількістю проблем.

«Проблем більше, ніж достатньо, і не лише зі здоров’ям, медичним забезпеченням, а й з соціальним та правовим захистом чорнобильців. Я давно хотів відзначити тих активістів, хто давно опікується чорнобильцями, адже сам часто їжджу в поліські райони і бачу ті проблеми. Дякую таким людям, як Володимир Кец та Ростислав Кухтей, які щоденно опікуються чорнобильцями», - подякував Олександр Пирожик та вручив ГО «Союз інвалідів Чорнобиля Волині» почесну грамоту обласної ради.
Своєю чергою, радник міського голови Ігор Поліщук подякував усім, хто боровся з насілдками цієї жахливої катастрофи: «Хтось поклав своє життя, а хтось втратив здоров’я і до сьогодні відчуває ці наслідки. Я вважаю, що нашим обов’язком є вшановувати пам’ять тих, хто загинув, отримавши велику дозу радіації. Цього року міська рада одному з ліквідаторів аварії на ЧАЕС передала однокімнатну квартиру в новобудові. Ми маємо пам’ятати тих, кого уже немає з нами, і допомагати тим, хто живий».
Насамкінець до пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля» поклали квіти.

Довідково. Чорнобильська катастрофа — техногенна, екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року, розташованої на території Української РСР. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся радіоактивний викид потужністю в 300 Хіросім. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
свг Показати IP 14 Грудня 2018 13:58
шана героям.
Микола Показати IP 15 Грудня 2018 12:24
Люди зробили по людяному.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus