USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Парк безкультур’я та свинства імені 900-річчя міста Луцька

14 Серпня 2008 15:15
або За що лучани так ненавидять своє місто?
 
Щовихідних Парк культури та відпочинку імені 900-річчя міста Луцька перетворюється на місце, на якому на день зупиняється кілька десятків «циганських таборів». А опісля цього складається враження, ніби тут пройшла орда завойовників, котра як могла, так знущалася з цього місця. Увесь тиждень потому парк відходить від цієї «казкової ФЕйєрії», а на чергові вихідні все повторюється знову.
 
Дві години відпочинку і безліч вражень
 
Вихідний день. Із сумками та пакетами, наповненими спиртним та хорошою закускою, з різних кінців міста люди йдуть та їдуть у парк, розпалюють багаття, смажать шашлики, «культурно» відпочивають.  
З багатьох автомобілів одночасно лунає музика на різні смаки. Дорослі та діти грають м’яча. Один малюк збирає порожні пляшки, ходить до ставка та все намагається вцілити ними зелених жаб. «Кіріл! Кіріл! Іди сюди! Тато допиває пиво, візьмеш ще пляшку»,– чується жіночий голос. За кілька метрів двоє мужчин під деревом демонстративно справляють нужду.
 
Неподалік прогулюється міліцейський патруль, який із далекої відстані не може розгледіти, що там таке відбувається. Один дідусь, помітивши правоохоронців, на всяк випадок, ховає свою пляшку пива під покривало, на якому сидить. Двоє інших старших дядьків, які весь час нецензурно лаялися на брак закуски, на всю горлянку починають репетувати пісню: «Ой у вишневому «задочку», там соловейко щебетав». Тут їх перебиває бренькіт гітари та пісня: «Шалава ла-ла-ла-ла-лава…».
 
Поруч  молода мама садить дитину справити нужду «по-маленькому» прямо на стежці, а потім, отримавши інший результат, сама ж починає на неї репетувати: «Що ж ти, «скатіна» зробила?! Тут же люди ходять!»
 
Вечоріє. Одна компанія вирішує, що негоже після себе залишати стільки сміття, й починає його прямо на місці палити, від чого приємний запах шашлику змінюється пронизливим смородом горілого пластику. Відпочивальники поволі починають розходитися, залишаючи після себе гори сміття й водночас сподіваючись, що наступного разу для відпочинку знайдуть собі нове чисте місце.
 
Коли у людей толерантно запитали, чому вони після себе залишають стільки сміття, усі отримані відповіді були практичного одного типу: «Є люди, котрі за прибирання отримують гроші» або «Якби тут були смітники, можна було б викинути, а нести назад ми не збираємося».
 
Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять, – ця істина відома вже досить давно. Знайомі розповідали, як за кордоном із сиренами та мигалками декілька кілометрів їхню машину переслідувало авто правоохоронців. А ті, звичайно, не зупинялися, бо й гадки не мали, що це намагаються зловити саме їх. Як з’ясувалося, причина була в папірці з цукерки, якого пасажир викинув через вікно на дорогу.
 
Людей змусили повернутися й підібрати папірець. Окрім штрафу, ще примусово у відповідному закладі довелося прослухати довгу лекцію про культуру поведінки у громадських місцях. Хоч як дивно, але цей єдиний випадок кардинально змінив погляди тих людей та відучив смітити не лише  за кордоном, а й у дома.
 
На сьогодні в нашому місті діють Правила благоустрою, забезпечення чистоти і порядку дотримання тиші у громадських місцях на території міста, затверджені рішенням сесії Луцької міської ради ще 25.10.2006 року. Проте хто слідкує за їхнім дотриманням й виконанням, наразі невідомо. За коментарем стосовно цієї проблеми «Волинські Новини» звернулися до Луцького міського голови Богдана Павловича Шиби, котрий ще у своєму весняному звіті громаді Луцька проблему чистоти міста виокремив як одну з основних.
 
«Ми будемо виховувати дорослих через їхніх дітей»
 
«Невихованих людей багато, але вони не проявляють свою невихованість, допоки немає суспільної байдужості та апатії. Тому потрібно навчити людей не бути байдужими, – коментує описану ситуацію Луцький міський голова Богдан Шиба. – До Дня Незалежності ми завершимо роботи в Центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки й відразу візьмемося за впорядкування парку Культури та відпочинку імені 900-річчя міста Луцька.
 
Біля алейок у парку плануємо встановити урни для дрібного сміття. Готуємо відповідні матеріали для того, щоб вже на осінь цей парк перейшов на баланс Зеленого господарства. Вважаю, що ніякі контролюючі органи не наведуть порядку, допоки в парку не буде свого господаря, який особисто буде відповідати за його стан і у якого можна буде спитати. Наразі в парку імені 900-річчя міста Луцька є умовна адміністрація, яка фактично відповідальності за його стан не несе. До його керівництва неможливо пред’явити жодних претензій, так як вони відповідають лише за стан атракціонів, що розташовані на цій території.
 
Ми підписали договори зі «Спецкомунтрансом» про вивезення сміття з цього парку. Проте прибирання у їхні обов’язки не входить. От і доводиться залучати організації, які до цього не мають ніякого відношення. Хочу запевнити, що 2008-й – це останній рік, коли прибирання парків відбувається у такий спосіб.
 
Взагалі, за дотриманням правопорядку повинна слідкувати міліція. Проте патрулі, які ходять по парках, на жаль, роблять це лише «для галочки». Реальне забезпечення їх бензином та транспортними засобами лягає на плечі міської ради. Водночас міліція є державним органом, який непідзвітний і непідвладний органам місцевого самоврядування. Але я вважаю, що цю проблему ми зможемо вирішити і без них, поставивши на ноги та зміцнивши нашу муніципальну поліцію.
 
Ми повинні змінити культуру відпочинку наших людей. У парках мають бути лише маленькі павільйони, де продаватимуть морозиво та якісь солодощі для дітей. Дорослі мають стати культурнішими і навчитися їсти та пити у відповідних для цього місцях. Ніде ніхто не встановлює в парках торгівельних точок. Винятком можуть бути хіба що дні свят.
 
Наше законодавство забороняє торгівлю алкоголем у громадських місцях. Не розумію, чому правоохоронці мовчать? Та торгівля, яка відбувається зараз у парку імені Лесі Українки, є прямим порушенням діючого закону. Але це питання ми владнаємо самі. Невдовзі стікають терміни договорів із підприємцями, що там торгують. Ми просто надалі їх не продовжимо. Запропонуємо достатню кількість торгівельних закладів по вулиці Глушець, біля парку, але в самому парку їх не буде. У парках потрібно відпочивати, прогулюватися між зеленими насадженнями, а не їсти, пити й смітити. А для цього вони мають бути у відповідному належному стані.
 
Я цікавився досвідом поляків, яких саме заходів вони вживали, щоб підвищити загальну культуру своїх громадян. Як виявилося, три-п’ять років тому в Польщі почали з елементарного виховання наймолодших дітей. І це дало результат. Я запропонував у наших школах й дитячих садочках увести так звані уроки чистоти.
 
Тобто, дітей потрібно вчити, як не смітити, як користуватися урнами і як себе поводити у громадських місцях. Коли ці діти підростуть, то самі навчать та змусять дорослих дотримуватися порядку. Тобто, ми будемо виховувати дорослих через їхніх дітей. Уявіть ситуацію. Мама з маленькою дитиною гуляє по парку. Мама кидає на землю папірець, а дитинка піднімає, й пояснює мамі, що так поводитися негарно. Така методика є на 99% ефективною».
 
Підготував Андрій ПЕТРИК
Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Анонім Показати IP 14 Серпня 2008 15:42
"Ми повинні змінити культуру відпочинку наших людей. У парках мають бути лише маленькі павільйони, де продаватимуть морозиво та якісь солодощі для дітей. Дорослі мають стати культурнішими і навчитися їсти та пити у відповідних для цього місцях" - Горбачов ти наш...
Анонім Показати IP 14 Серпня 2008 16:13
Кльовий матеріал. Скажу одне - СіД втратила хорошого автора. Най тепер Наталка і Юрій потилицями потіють))))))))
Анонім (неПетрик) Показати IP 15 Серпня 2008 14:20
Андрію, а може вже досить самому писати коментарі до своїх же публікацій??? А те,що СіД утратив - свята правдонька!!! хоча і тут своя філософія. Кажуть, краще з розумним загубити, ніж із дурнем знайти... і ще... розкритикувати та обкласти гівном можне все і вся... Андрію, ти ж недурний хлоп! спробуй написати щось позитивне...ага, непросто, чи не так? обплювати всіх,а самому залишитись осторонь легше, ніж висловити комусь комплімент... якщо ти розумієш що це таке взагалі...
лучанка Показати IP 15 Серпня 2008 15:18
Андрію, ти ж маєш вищу освіту, як мені відомо - диплом з відзнакою. Моя дружня порада - спробуй написати хоч один позитивний матеріал. А то між рядками читаю: треба біля кожногодерева в парку поставити німця з гарапою...
Анонім Показати IP 15 Серпня 2008 16:51
Те, що у парку 900-річчя Луцька немає жодного смітника - свята правда. Поставте смітники спочатку, а потім подивіться на результат. Буде чистіше, я впевнена!
Патріот Показати IP 16 Серпня 2008 00:22
Згідний з написаним у статті. До чого тут СІД та інші не розумію?
Андрій (не автор) Показати IP 17 Серпня 2008 22:15
А чому ж "так ненавидять своє місто"? Я, наприклад, його дуже люблю! Я тут народився і нікуди бігти з нього не збираюся - це моя БАТЬКІВЩИНА! Хто винен в тому що в населення цього міста культура відсутня як така?!! Хто винен що політика держави і місцевої влади налаштована не на благо населення України, лучан?!. Я в парку обгортку з морозива несу аж до пр.Волі щоб викинути, бо в парку дійсно смітників немає, а до нього я прихожу з сім'єю відпочити і хочу побачити чисту природу, подихати трохи чистішим повітрям, ніж на вулицях міста. Все в першу чергу залежить від виховання людей, від їхньої культури, але, на жаль, в волинян вона відсутня, майже в всіх ...
Інна Показати IP 18 Серпня 2008 11:19
Дехто смітить не лише у парку, а й у коментарях. Ще й газету свою припліли. А за рекламу ГРОШІ платити треба. Завтра свято, крще підіть у церкву та заспокойтесь.
Андрій ПЕТРИК Показати IP 18 Серпня 2008 12:49
Шановні, аноніми (з етичних міркувань поки що не називатиму ваші справжні імена), не потрібно мені робити ведмежих послуг; спочатку писати на мою адресу ніби позитивні коментарі, щоб потім у діалозі самих з собою мене ж звинувачувати у цьому. Це лише у вашому виданні прийнято постійно самим собі від чужого імені пистати листи, хвалити свою "геніальну" творчість, дякувати собі за чудові публікації. А потім цю, як ви любите висловлюватися, "ахінею" публікувати від імені віртуальних читачів та відповідати на неї на шпальтах свого видання. До речі, як мені відомо, на ВАШОМУ сайті всі відгуки пишуться лише працівниками редакції, а модератори, дурячи свого читача підтасовують різноманітні фальшиві ІР-адреси. Сторонній людині туди немає доступу! У нас таке не проходить! Та й мені дуже низько опускатися до вашого рівня. Так, що не потрібно всіх оцінювати за власними мірками. Майте гідність та перестаньте врешті розводити балаган.
Богдана - лучанці та іншим Показати IP 18 Серпня 2008 14:43
Так, біля кожного дерева, куща, будівлі, на зупинці треба німця з гарапою!!! Інакше ніц не буде. Перспектива виховання батьків їх дітьми - занадто далека і не гарантує названих міським головою 99%. І ще: припиніть "клювати" Андрія - "солодкі матеріали може писати будь-хто... Андрію, як на мене, стаття незавершена, десь поділася її кінцівка... Хотілося б чогось на підсумок. Чекаю наступної публікації!
Андрій (Анрі) Показати IP 19 Серпня 2008 14:16
Розкажу Вам одну цікаву ситуацію! Колись ми з друзями вирішили перевірити людей на "детекторі брехні". Сиділи в парку і знімали хто смітить. Потім обганяли їх і за двісті метрів питалися їхню думку з приводу того, як вони ставляться до того, що люди смітять скрізь і всюди. І вони починали, особливо старші, які теж кидали сміття просто на землю чи бруківку, ой це теперішня молодь така, ми своїх дітей вчимо зовсім іншого! І коли вони йшли поряд були смітники. Ми з друзями з лісу возимо сміття в Луцьк щоб викинути в сміття! А так як роблять вищевказані люди робить 100 відсотків населення, особливо України!
Антоніо Показати IP 23 Серпня 2008 00:18
Для початку в парку треба поставити смітники і туалети, а тоді казати шо народ безкультурний. Якби автору припекло в парку справити природню потребу стаття б була про те, що влада безкультурна не дбає про відпочинок людей.
DJEADAJ Показати IP 24 Серпня 2008 21:27
Вітаю андрію. Стаття доречна. безкультур'я править в Україні кругом і набирає обертів. Коли ж народ зрозуміє, що природа - це золото!
Анатолій Мельник Показати IP 27 Листопада 2008 20:00
Автор - молодець і підтримаю у тому, що досить важко писати такі статті, але із журналістської точки зору зазначу, що автор не просто дослідив проблему і вивчив досвід поляків, а і запропонував вирішення проблема. Особливий респект за "уроки чистости". Я теж думаю над ідеєю впровадження чогось подібного в Івано-Франківську.
Справедливый Показати IP 18 Лютого 2010 11:07
Проблема в головах, "я что лох, почему должен убирать, это угнетает мою самооценку", так многие думают. Только почему приходя на место где захотелось отдохнуть говорят "вот млин, как грязно, кто свинья", а те же свиньи и пришли, мне почему-то не в "налом" все убрать после себя, чтобы было чисто, а пакет мусора нести в урну не стыдно вообще и ничего зазорного в этом нету. Многие только исполняют только то, за что жестоко наказывают, так приучают с детства родители.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus