USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Парубій підписав Виборчий кодекс із відкритими списками

27 Серпня 2019 16:53
Голова Верховної Ради України VIII скликання Андрій Парубій підписав Виборчий кодекс.

Про це він написав на своїй сторінці у Twitter.

«Голова профільного Комітету Верховної Ради сьогодні підписав Виборчий кодекс з відкритими списками. І це відкрило для мене шлях - підписати закон і я невідкладно підписав Виборчий кодекс», - йдеться у дописі.

Парубій подякував народним депутатам, які проголосували за ухвалення Виборчого кодексу.

Як повідомлялося, 11 липня Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс (№3112-1). У кодексі поєднано 5 чинних на сьогодні законів: про вибори народних депутатів, про президентські вибори, про місцеві вибори, про Центральну виборчу комісію і про Єдиний державний реєстр виборців. Виборчий кодекс застосовуватиметься вже на наступних парламентських виборах.

Кодексом передбачена пропорційна виборча система для виборів народних депутатів з одним загальнодержавним виборчим списком, який формують політичні партії. Цей список розподіляється за регіональними списками, тому кандидати із загального списку вносяться у певний регіональний список. Відповідно до кодексу, в розподілі депутатських мандатів беруть участь ті партії, які подолали 5-відсотковий бар’єр. Передбачено створення загальнодержавного округу - це вся Україна, яка складається з 27 виборчих регіонів, що здебільшого співпадають з межами існуючих на сьогодні областей, але Київ і Дніпропетровська область поділено на два виборчі регіони у зв’язку з великою кількістю виборців. Виборчий регіон Автономної Республіки Крим об’єднано з Херсонською областю і створено один виборчий регіон.

Відповідно до кодексу, пріоритети при утворенні виборчих комісій надається тим партіям, які мають фракції у поточному скликанні Верховної Ради, а всі інші партії - суб’єкти виборчого процесу, які зареєстрували кандидатів, подають своїх представників, і вони визначаються шляхом жеребкування. При цьому закордонні дільниці також формують партії, але на тих дільницях, де партії запропонували недостатню кількість представників, долучається Міністерство закордонних справ до формування цих дільниць.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus