USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Пацієнт має не тільки права, а й обов’язки, – завідувач диспетчерської ЕМД на Волині

21 Березня 2018 20:44
Для того, аби медична реформа запрацювала й стала справді дієвою, її потрібно впроваджувати згідно з потребами на місцях. Водночас необхідно враховувати можливості фінансування громад і спротив населення.

Про це йшлося під час ефіру програми «Тема дня» на телеканалі «Нова Волинь» 21 березня.

Завідувач оперативної диспетчерської Волинського обласного центру медичної допомоги Андрій Абрамов розповів, що на сьогодні у Волинській області працюють 72 бригади екстреної медичної допомоги.

За словами Андрія Абрамова, поки такої кількості бригад вистачає, але «хотілося би не просто виїздити на виклики, а робити більше». Йдеться, наприклад, про транспортування важкохворих до обласного центру, зокрема в обласну та міську лікарні.

Зараз до Волинського обласного центру медичної допомоги надходять близько 600 звернень на добу, третина яких – від мешканців Луцька.

Як підкреслив Андрій Абрамов, диспетчери центру щомісяця проходять спеціальні навчання, мають медичну освіту й за необхідності телефоном можуть надати відповідні рекомендації. «Кожен виклик – це індивідуальна річ. Але хочу підкреслити, що пацієнт має не тільки права, а й обов’язки. І люди повинні вчитися дбати про своє здоров’я», – наголосив завідувач оперативної диспетчерської.

Читайте ще: Скасування талонів на прийом до лікаря. Чи готові лікарні Волині до реформи

Депутат, голова постійної комісії Волинської обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства Олександр Зінчук, своєю чергою, звернув увагу на недоліки у проведенні медичної реформи в Україні.

«Медична реформа проводиться зверху без врахування наших, місцевих, потреб», – сказав Олександр Зінчук і додав, аби покращити ситуацію, потрібно залучити громадськість до управління комунальними медичними закладами.

Окрім того, він зазначив, що за сучасних змін, пов’язаних із впровадженням медичної реформи (зокрема, йдеться про те, що швидкі не госпіталізовуватимуть хворих із підвищеним тиском чи високою температурою), необхідно забезпечити належну роботу первинної медичної ланки, «тоді пацієнти з температурою не телефонуватимуть до швидкої, і надходитиме менша кількість хибних викликів».

Водночас Олександр Зінчук наголосив, що швидка допомога повинна отримувати фінансування з державного бюджету та мати можливість, до прикладу, транспортувати хворих за надзвичайних випадків гелікоптером.

«До медичної реформи не готові не тільки заклади, а й, передусім, наше суспільство. Ми (бригади екстреної медичної допомоги, – ВН) робимо багато того, що не повинні робити. Ми виїжджаємо, аби транспортувати вагітну жінку на пологи. Але ми не те, що не маємо цього робити, нам це заборонено. Але йдеться про людське життя…» – акцентував насамкінець Андрій Абрамов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Анонім Показати IP 21 Березня 2018 23:12
«тоді пацієнти з температурою не телефонуватимуть до швидкої" а як хворий із температурою 39 град може о 23:00 одержати медичну допомогу ? до ранку він може не дожити
Док до Анонім Показати IP 22 Березня 2018 10:54
Консультативну медичну допомогу наразі ніхто не відміняв. А в коридорі стояти з оголеною ягодицею "Зробіть анальгін з димедролом - і вільні, бо ніч і холодно в аптеку йти" це в які ворота лізе.
Док до Док Показати IP 22 Березня 2018 11:01
Диспетчер дає чіткі рекомендації, сучасними мед. препаратами, а не ацетилкою, в терапевтичних дозах . І при їх дотриманні не тільки до ранку доживете, але й одужаєте.
фершалу до Док Показати IP 22 Березня 2018 13:21
не забудь собі клізму при цьому поставити. скільки баранів за диплома віддав ?
Док до фершалу Показати IP 22 Березня 2018 14:38
Вибач, одного забув - ФЕРШАЛА
ДОКУ-фершалу до Док Показати IP 22 Березня 2018 18:18
із загальною освітою, бачу, у тебе, як для випускника церковно-приходської школи, також все в порядку. лікування баранів - твоє життєве кредо
Місцевий Показати IP 22 Березня 2018 10:53
Люди звикли що за їх здоровя відповідає сімейний лікар чи лікар з поліклініки а найбільше швидка, але чомусь не сам хворий, і Абрамов правий що пацієнт має обовязок за своє здоровя піклуватись. А швидка повинна рятувати при критичних станах і аж не як обслуговувати, бо хворому бапч тяжко підняти одне місце і піти до лікаря
Анонім до Місцевий Показати IP 22 Березня 2018 13:25
деколи до того лікаря вже буде пізно йти
Правда Показати IP 22 Березня 2018 15:13
А як дойти до лікаря? Якщо по-перше треба спочатку взяти талончик на наступний день! якщо не через день! по-друге приходиш на назначений час а там черга в якій треба просидіти по 2 години! по-третє він назначає аналізи які ти не здасиш на наступний ранок, а на них ТЕЖ треба записатись, якщо не в тойже тиждень то на наступний тиждень! і кожен аналіз на інший день! А потім знов взяти талончик до лікаря!) От і пройшов цілий тиждень))) За тиждень і вмерти можна!!! Беруть приклад з Італії чи іспанії! Та в них якщо ти приходиш до сімейного лікаря то він тебе оглядає, робить аналізи які можливі на той момент, кардіограму, узі все на місці!!!!! і може поставити діагнос! А в нас треба побігати ще.. І наші тіпа сімейні лікарі компетентні тільки в простудах..а аж ніяк не в гастро чи неврології..тим більш назначати лікування без аналізів! ТЕ ЩО ВОНИ РОБЛЯТЬ!
док до Правда Показати IP 22 Березня 2018 15:47
Хворій людині не обовязково йти до лікаря - можна викликати додому. Крім того в невідкладних випадках -працює невідкладна медична допомого при поліклініках
Анонім до док Показати IP 22 Березня 2018 18:22
і які засоби діагностики є у лікаря, який прийде додому, чи приїде з ЦПМСД ?
Андрій до Анонім Показати IP 23 Березня 2018 08:33
топати до поліклініки
док до Анонім Показати IP 23 Березня 2018 09:03
Рівно такі ж. як і в бригади ЕМД. Крім того прийде сімейний ЛІКАР, а на виклик приїжджає фельдшер, який має навички рятування людей, а не призначення/корекції лікування.
Лучанин Показати IP 28 Березня 2018 15:22
Поупражнялись всі у лихословстві ну все здоровя всім

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus