USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Павлівська ОТГ: яке воно, життя після об’єднання?

5 Жовтня 2018 16:32
Павлівська ОТГ Іваничівського району утворилася наприкінці 2016 року. Характеризуючи ці два роки, заступниця голови Павлівської сільради Ніна Петренко лаконічно каже: об’єднавшись, громада неабияк виграла. Щоб підтвердити слова чиновниці, Волинське регіональне відділення Асоціації міст України в рамках проекту «ПУЛЬС» запросило журналістів у прес-тур.

Зупинка перша. Павлівка

Очолює громаду молодий і енергійний керівник Андрій Сапожник. Усі старости в один голос кажуть: «Він у нас задає тон в роботі. Прогресивний, креативний, рухається вперед сам і нас за собою веде». Очільника ОТГ колеги називають стратегом. Адже коли в 2016 році громада отримала інфраструктурну субвенцію в сумі 4 млн 200 тис. грн., то Андрій Сапожник ініціював розподілити ці кошти порівну між громадами. І хоча в Павлівці нема сучасного адмінприміщення і будинку культури, це питання відклали на потім.

Центральною садибою новоутвореної ОТГ Павлівка стала закономірно. Це не лише найбільший населений пункт серед 11 об’єднаних сіл. Це Самоволя, Старосілля, Переславичі, Трубки, Завидів, Топилище, Риковичі, Старий Порицьк, Клопочин, Жашковичі. Павлівка має вигідне транспортне сполучення з обласним та районним центрами, а також з іншими містами Волині та Львівщини. Має громада і власну символіку – герб і прапор.



Адміністрація новоутвореної ОТГ поки що розташувалася у приміщенні колишньої сільської ради. Як кажуть, тісно, але дружно. Однак вже наступної весни фахівці планують святкувати новосілля в просторому двоповерховому будинку. Нині у приміщенні колишнього сільпо, яке придбали за кошти інфраструктурної субвенції, тривають будівельні роботи. Покупка обійшлася у 400 тис. грн. На капітальний ремонт виготовили проектно-кошторисну документацію і почали реконструкцію.

За словами Ніни Петренко, внутрішні роботи, включно з документацією та технічною експертизою, обійдуться у 6 млн грн. Однак громаді пощастило знайти підприємця, який вкладеться у 5 млн грн. У нове приміщення переїде і ЦНАП.



А от будинок культури доведеться будувати «з нуля». На це планують витратити кошти з інфраструктурної субвенції 2019 року. Хоча після об’єднання громада відчутно поліпшила свій фінансовий стан. У перший рік бюджет ОТГ становив 4 млн 900 тис. Минулого року – 37 млн 900 тис., 2018 року – 43 млн грн.

«Після об’єднання у громаді завирувало життя. Тепер ми тільки плануємо, у якому селі що розпочати чи довести до ладу. У нашому апараті – найкращі працівники, яких ми переманили з райвідділу. Люди працюють із задоволенням, бо бачать результат», – зазначає Ніна Петренко.

Нині у Павлівці є центр безпеки, до якого входять дільничний інспектор, пожежна частина та заклади охорони здоров’я. Відповідальний за цивільну оборону Сергій Фіть розповів, що пожежна частина працює з 2014 року, діють три пости у трьох селах. Пожежні машини є у Павлівці та Риковичах. Третій пункт пожежної охорони планують створити у Топилищі. Місцеві пожежники співпрацюють із колегами із Польщі.

Сергій Фіть також ініціював у 2016 році створення у Павлівці варти порядку. У 2017 році вони оформили громадську організацію, до якої увійшли авторитетні односельчани, свідома молодь, учасники АТО. Відтоді у селищі поменшало непередбачуваних ексцесів.

Дбають у селищі і про навколишнє середовище. За проектом Мінекології ОТГ придбала сміттєвоз і 370 контейнерів. Однак проект ще до кінця не реалізований, бо згідно з чинними вимогами не можуть знайти місце для вивозу сміття. Але заклади освіти та охорони здоров’я вже отримали контейнери і окремо викидають папір і пластик.



Ніна Петренко зауважила, що в розпорядженні Павлівської ОТГ є трактор із причіпним інвентарем. Його придбали за 879 тис. грн. із першої інфраструктурної субвенції. Є інвентар для подрібнювання лози – після того, як почистять узбіччя, гілки дроблять і привозять у заклади соціальної сфери, які опалюються твердим паливом.

Зупинка друга. Старосілля.

Перший об’єкт, який впадає у вічі в цьому селі – новенький комплекс, де об’єднані початкова школа і дитсадок. Історія цієї яскравої споруди заслуговує окремої уваги. У 2015 році громада виграла проект в Державному фонді регіонального розвитку (ДФРР) на суму 2 млн 700 тис. на реконструкцію ДНЗ. Головною умовою співпраці було співфінансування у розмірі 10% від суми. Зусиллями місцевої та районної влади вдалося зібрати 300 тис. грн. Згідно з проектом, передбачали зробити ремонт, поставити сучасні вікна та двері, утеплити підлогу. Однак голова ОТГ Андрій Сапожник переконав громаду, що осучаснити треба і школу, адже вона знаходиться у цьому приміщенні. Так у Старосіллі зробили НУШ.

Завідувачка філії Старосільської школи 1-го ступеня Павлівського ліцею Мирослава Смірнова зазначила, що на це спрямували 6 млн грн з інфраструктурної субвенції. Утеплили фасади і дах приміщення, перекрили школу. Об’єкт реалізовували протягом 2017-2018 років. Споруда вийшла весела і яскрава як зовні, так і зсередини. Але головне – термомодернізована. Мирослава Смірнова переконана, що їм вдасться суттєво зекономити на опаленні, адже в новій котельні встановили два сучасні твердопаливні котли. А днями у приміщенні встановлять сигналізацію.



Оскільки приміщення доволі просторе, в ОТГ мають намір створити в Старосіллі інклюзивний центр. Адже у селах громади є дітки, які потребують такого навчання.

Зупинка третя. Топилище

У Топилищі усіма силами намагаються створити умови для молоді. За словами в.о старости Олександра Приступи, логіка проста: щоб село розвивалося, людей потрібно зацікавити. Тому в Топилищі реконструювали приміщення в сільради під новий дитсадок. А в будинку культури планують створити центр дозвілля.

«У нашому селі багато фермерів та одноосібників. Є люди, які обробляють по 5-10 паїв. Працюють важко зранку до ночі. Переважно це молодь, у родинах народжуються дітки, тож постала проблема в дитсадку. Нині в селі 44 дитинки до 6 років. Ще в 2011 році ми зробили проектно-кошторисну документацію, яка коштувала 3 млн 300 тис. грн. Долар тоді коштував 8 гривень. Нині це було б немислимо. Але великий плюс, що села об’єдналися. Залучивши кошти із соцеконому і гроші з власного бюджету, ми відкриємо дитсадок, вклавши 2,5 млн грн».

Очільник сільської громади тішиться, що в Топилищі господарюють небайдужі люди. Власник місцевого аграрного господарства хоче поставити на даху садочка сонячні батареї і готовий вкласти 100-150 тис. грн.



Друге дихання громада подарувала місцевому будинку культури, приміщення якого вже почали розбирати. Щоб зберегти споруду, з кожного двору здали по 2 мішки зерна. А створена ГО «Топилище» почала активно брати участь у проектній діяльності. Олександр Приступа наголошує: «Тут нема ні копійки бюджетних коштів». Нині в актовому залі зроблений сучасний ремонт. Тут рівненькі стіни, чисті стільці. Селяни проводять тут масові заходи, концерти. Єдина біда – звільнилася завклубом, яку не влаштовує мізерна зарплата.



У спортзалі проводять уроки фізкультури для школярів та волейбольні турніри для молоді. А вечорами тут займаються спортом усі охочі. Зупинятися на цьому в.о старости не збирається і написав проект на встановлення у селі футбольного міні-поля.

«Я вважаю, що об’єднуватися треба було раніше. Навіть з фінансової точки зору. Першим ОТГ давали більше грошей, з кожним роком сума інфраструктурної субвенція менша і менша. Доведеться виходити з місцевих доходів. Але для людей нині більше зручностей: у селі буде сучасний дитсадок, ЦНАП надає більше послуг, як сільрада. Фахівці приїжджають у Топилище, людям не треба нікуди їхати. Але розвиток ОТГ, як не крути, залежить від керівника. Нам пощастило з головою Андрієм Сапожником. Він є тим двигуном, який рухає нас уперед і спонукає розвиватися», – каже Олександр Приступа.



Текст: Оксана ХВЕДЧЕНЯ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Вася Показати IP 5 Жовтня 2018 22:35
Не життя а виживання після майдану(

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus