USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Павло Дерев’янко представив у Луцьку містичний роман

11 Вересня 2019 12:10
10 вересня київський письменник Павло Дерев’янко представив в Луцьку у книгарні «Є» свій роман «Аркан вовків».

Павло Дерев’янко за фахом перекладач з арабської мови. Однак за спеціальністю не працював жодного дня. Хоч, як каже сам, встиг пожити ще до війни у арабській країні – сирійському Дамаску. На життя він заробляє у ІТ-сфері. Він розповідає, що письменництво – це його хобі. Павло пише свої тексти після роботи вночі, коли всі сплять.

Він написав уже не одну книгу, але йому не щастило їх видавати.

«Отримував багато відмов від видавництв. Але я не здавався. І мою книгу видали. Коли не маєш знайомих видавців та редакторів, то тобі важче пробитися, але можливо», – каже він.
Павло Дерев’янко каже, що коли писав «Аркан вовків», то не боявся критики і завжди прислухався до порад.

«Розумію, що одна людина не може охопити все, – каже він. – Тим паче, якщо пише велику за обсягом книгу. Помилки будуть завжди, їх не треба боятися. Тому радо прислухався до порад. Завдяки цьому мої тексти ставали кращими».

Автор додає, що завжди намагається робити собі дедлайни – розділ за два тижні. «Якщо вкладатися у графіки, то тоді легше морально».

Письменник переконаний: натхнення – для лінивих.

«Якщо лінуватися і не писати, то стиль не буде вироблятися, а автор не зможе працювати над героями та монологами. Не думайте, що талант звалюється на голову з неба. За цим стоїть щоденна праця», – каже він.
Після того, як Павло прочитав книгу Джона Роналда Руел Толкіна «Володар перснів», то закохався у жанр фентезі. Хоч читає автор різні жанри. Любить історичні романи, детективи та трилери. Однак каже, що він зможе розвиватися як письменник лише у жанрі фентезі.

«Моя мета – заробляти на життя літературою, – зізнається письменник. – Треба так працювати, щоб через 10 років не мати основної роботи, а лише писати. Мабуть, це мрія кожного письменника. Тоді улюбленій справі можна буде приділяти більше часу».

2019 року у видавництві «Дім Химер» вийшов його дебютний роман «Аркан вовків» у жанрі темного фентезі з елементами альтернативної історії. Це перша частина запланованої трилогії «Litopys Siroho Ordenu».

Автор розкрив міфи про характерників в українській культурі в контексті культу воїнів-звірів та його відображення в літературі, а також розповів про те, як це сформувало світ його темного фентезі з елементами альтернативної історії.

Павло Дерев’янко розповідає, що якось на Андріївському узвозі він побачив юнака у кобзарських шатах. Його вразило етнічне вбрання на фоні сучасних автівок.

«Подумав: якби інститут кобзарства не зник, а існував би досі?» А де кобзарі, там і козаки-характерники, – розповідає автор. – Так у мене виник задум написати книгу. Тоді ж я почув альбом «Істина» харківського гурту Nokturnal Mortum. Мене дуже зачепила пісня «Дика вира». Там є рядки «Воїни-вовки, хижії звірі, в багряній імлі очі горять». Я побачив цей образ – так народився задум Сірого Ордену. А «Дика вира» стала неофіційним саундтреком «Аркану вовків». Я прослухав її тисячі разів».
Книга автора – про війну. Щоправда, війну у паралельній реальності. У цих подіях описується держава Богдана Хмельницького, яка вистояла. У книзі є відьми та інші потойбічні сили, які стоять на варті кордонів і допомагають протистояти російському цареві та польському королю. Автор відтворює образ Гетьманщини, якби вона збереглася до 1845 року. У ній існує свій парламент, з Чорною та Червоною радами, мирно співіснують різні релігії, а у небі плавають цепеліни.

«У романі Богдан Хмельницький відстоює українську державу – Гетьманат. З того часу пройшло дві сотні років, Гетьманатом керують виборні гетьмани, діє двопалатний парламент (Червона та Чорна ради). Польське королівство, Велика Держава Литовська, Кримське ханство та Український Гетьманат об’єдналися в Двоморський союз проти навали східняків Смарагдової Орди. На захисті Українського Гетьманату стоять Січове військо, Таємна варта та загадкові лицарі Сірого Ордену. Засновники Сірого Ордену – нащадки легендарного козака Мамая. З нього й пішов рід характерників – козаків з надзвичайними здібностями, які, за переказами, вміли зупиняти кров, ловити кулі голими руками, годинами перебувати під водою, ставати невидимими. Однак це не альтернативна історія. Це фентезі, – каже він. – У книзі намагався показати козацькі легенди та слов’янські міфи. Для цього можна було обрати будь-які лаштунки, але я хотів зробити це в наших локаціях на автентичному тлі. Справжня історія мені не дуже годилася, тому переніс усе в світ фентезі».

За словами Павла, для альтернативної історії тут забагато анахронізмів, на які він пішов свідомо.

Свою книгу Павло Дерев’янко присвятив українським бійцям. Автор каже, якби не вони, то, можливо, він не мав би змоги зараз писати та презентувати свої книги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus