USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту скасують з 2021 року

9 Жовтня 2019 16:14
Верховна Рада наприкінці вересня прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (законопроєкт №1059 від 29.08.2019). Прийнятим Законом з 1 січня 2021 року повністю скасовується пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту.

Закон набере чинності після підписання президентом та публікації, пише Dreamdim.

Пайова участь (внесок) на сьогодні

На сьогодні чинне українське законодавство передбачає обов'язковість сплати замовниками будівництва пайового внеску у розвиток інфраструктури населеного пункту: у розмірі 4% від вартості житлового будівництва та 10% від вартості нежитлової забудови. Разом із цим, частиною четвертою статті 40 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» встановлено перелік об'єктів замовники будівництва яких звільнені від сплати пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту.

З 1 січня 2020 набудуть чинності такі зміни

На 2020 рік встановлено перехідний період, пайова участь буде сплачуватись виключно грошовими коштами за такими ставками (якщо менший розмір не встановлено рішенням органу місцевого самоврядування, чинним на день набрання чинності цим Законом):

- для нежитлових будівель та споруд — 4% загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта;

- для житлових будинків — 2% вартості будівництва об’єкта, що розраховується відповідно до основних показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, затверджених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну житлову політику і політику у сфері будівництва, архітектури і містобудування;

- для всіх промислових об'єктів — 0!

З 1 січня 2021 року зовсім скасовується пайова участь у розвитку інфраструктури

Прийнятим Законом повністю скасовується пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту, шляхом виключення статті 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». Вказане положення набере чинності 01.01.2021 року.

Також, Законом виключено частину п'яту статті 30 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності», та доповнено статтю 7 частиною шостою наступного змісту:

«6. Органам, що здійснюють управління у сфері містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду, забороняється вимагати від замовника будівництва надання будь яких послуг, матеріальних або нематеріальних активів, у тому числі здійснення будівництва об’єктів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ось Показати IP 9 Жовтня 2019 16:33
Цікаво чи подешевшає житло на 4% і ком.нерухомість на 10%?
громадянин України Показати IP 9 Жовтня 2019 17:25
ці проценти рахують від собівартості, тому по відношенню до продажної ціни це набагато менше...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus