USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Передача опитувальника для ЄС: які наступні кроки в України на шляху до Євросоюзу

19 Квітня 2022 09:00
На крок ближче до ЄС – українська влада передала Брюсселю відповіді на першу частину опитувальника, створеного Єврокомісією, який містить відомості про наші політику та економіку. І надали їх урядовці лише за тиждень.

Про це йдеться в ТСН.

«Це не просто відповіді, це книга української державності. Це всі ці зміни, які ми зробили і вибороли, і за які боремося», – пояснює віцепрем’єр-міністерка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина.

Вона каже: відповіді підготували за тиждень, бо вивчили досвід інших держав-кандидаток на вступ до ЄС – зокрема, опитувальники, які отримували вони. Нині у планах відповідь на другу частину європейських питань – оцінка, чи відповідає українське законодавство нормам Євросоюзу.

Офіційну заявку про вступ до ЄС наша держава подала за чотири дні від початку російської агресії – 28 лютого. Держави-члени дали згоду на розгляд і Європейська комісія взялася за «аудит» нашої держави. Провести його голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн пообіцяла за прискореною процедурою і під час свого візиту до Києва передала українській владі опитувальник.

«Така процедура проходить роками», – зазначила пані Урсула.

«І тут я хочу подякувати за цю швидкість, не тільки нашій команді, яка дуже швидко відповідала, а і вашій великій команді, яка дає можливість пройти цю процедуру за тижні, або кілька місяців», – зазначив Президент України Володимир Зеленський.

Процедуру для України суттєво прискорили – обсяг опитувальника склав лише 43 сторінки, а питань було 374. Це майже вдвічі менше, ніж анкета для Боснії та Герцоговини – їм поставили 655 питань, і ушестеро менше, ніж для Сербії – в її опитувальнику питань було майже дві з половиною тисячі.

Далі Брюссель має проаналізувати українські відповіді і зробити свої висновки, чи здатна наша держава провести необхідні реформи. І тут теж говорять про безпрецедентні терміни.

«Будемо на рекордній швидкості аналізувати, і найближчим часом повертаємося», – повідомляє глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.
Якщо відповіді Києва Єврокомісію вдовольнять, вона надасть висновок, що Україна може бути кандидаткою на вступ у Євросоюз. Формально рішення про це має ухвалити Європейська рада, тоді ж почнуться переговори про вступ.

За деякими прогнозами, статися це може вже за кілька місяців. А от далі у нашої держави ще чималий шлях. Аби підписати договір про вступ, треба буде узгодити українські закони і практики з європейськими – пунктів у документі 33, і Брюссель ретельно розглядатиме кожен. Ця частина шляху передбачає чимало реформ, після яких визначають дату вступу і держава-кандидат зрештою стає членом Євросоюзу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus