USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Передвиборчі дебати у Княгининку: як завойовували довіру виборців кандидати на голову ОТГ

5 Грудня 2016 18:12
Між чотирма із п’яти кандидатів на посаду очільника Княгининівської об’єднаної територіальної громади цієї неділі відбулися дебати в клубі села Княгининок. Послухати та подивитися на кандидатів зійшлися мешканці, чи не всіх сіл майбутньої об’єднаної територіальної громади.

Як відомо, на голову Княгининівської ОТГ балотується 5 кандидатів. Це - Олена Твердохліб, Олександр Ткачук, Сергій Синько, Михайло Шелеп та Віктор Мостика. Щоправда, останній на захід не з’явився. За словами організаторів, він повідомив, що знаходиться у відрядженні.

Дебати проходили у 5 турів і чітко регламентувалися у часі. Крім представлення себе і своєї програми, кандидати повинні були відповісти на запитання про бюджет розвитку громади, його формування, як бачать реформи та збираються вирішувати проблеми в усіх сферах (освітній, соціальній, медичній, господарській, аграрній), відповісти на питання мешканців громади та сказати заключне слово.

Менеджер, безпечне життя поблизу сміттєзвалища чи конкретика?

Перший кандидат, якому довелося виступати перед виборцями, Михайло Шелеп (висуванець від партії «Народний контроль»), більше сконцентрувався не на локальних проблемах громади, які потребують негайного вирішення, а на загальних поняттях та словах, які для сільських жителів не зрозумілі.

«Я пропоную себе жителям як менеджера», – переконував Михайло Шелеп.
Кандидат запевняє, що влада повинна бути відкритіша до людей, що з проектами, які розглядатимуться на сесії, мешканці громади повинні ознайомлюватися заздалегідь та знати, за що голосують їхні депутати.

«Якщо не всі мають інтернет, то що заважає раз в місяць, раз в два місяці заносити в кожну хату бюлетень із тим, які рішення приймалися, які рішення будуть прийматися для села. Нічого складного і затратного тут нема», – впевнений Михайло Шелеп.

Додає, що повинні бути створені сільські комітети для представлення людей, які будуть займатися поточними питаннями, до прикладу, благоустроєм. Щоправда, такий менеджер оптимізму у громади не викликав.

Нині діюча Княгининівська сільська голова Олена Твердохліб (кандидат від партії «УКРОП»), розповіла, які проблеми існують в селах громади, та які хоче вирішити в першу чергу.
«Іду на вибори для того, аби продовжити розпочате, тому що є проекти, які почали втілювати два-три місяці тому, – розповідає Олена Твердохліб. – Нам необхідна реконструкція очисних споруд не тільки Княгининівських, але і Рокинівських. Будівництво нових водопроводів, покращення якості питної води, будівництво садочку в Зміїнці, реконструкція діючих садочків».

Додає, що в її програму входить реконструкція ФАПів, стадіонів, встановлення дитячих майданчиків, електрифікація нових житлових масивів, поточні ремонти в школах, реорганізація клубів, капітальний ремонт доріг та встановлення вуличного освітлення.

Третій кандидат, нинішній начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук (самовисуванець), запевнив, що перша проблема, яку він візьметься вирішувати, стосуватиметься забезпечення екологічної безпеки сміттєзвалища в селі Брище.
«Друге: вирішити проблеми громадського транспорту та маршрутного сполучення населених пунктів територіальної громади із містом. Третє: забезпечити прозорий контроль за розподілом та видатками бюджету громади. Четверте: створити сприятливі умови для наповнення бюджету. П’яте: покращити матеріально-технічне забезпечення закладів освіти, охорони здоров’я та культури», – розповідає кандидат.

Крім того, хоче реорганізувати місцеве комунальне підприємство, організувати централізований вивіз сміття та покращити роботу очисних споруд.

Натомість, Сергій Синько, який позиціонує себе як самовисуванець, проте використовує на агітаційні продукції бренд партії «Справедливість», впевнений, що найперші проблеми всіх населених пунктів, які потребують негайного вирішення, це ремонти доріг та освітлення вулиць.
«Крім того, вирішення питання транспортного сполучення та створення комунального підприємства, яке буде займатися перевезеннями всередині громади. Найголовніше – економічний розвиток громади, бо це впливає на всі інші пункти. Це створення сприятливих умов для підприємців, аби вони реєстрували свої підприємства в селах ОТГ», – розповідає кандидат.

Додає, що сміттєзвалище – це золоте дно, яким найбільше користується Луцьк. Мовляв, потрібно переглянути договір оренди на землю під сміттєзвалищем і або розірвати договір, або створити комунальне підприємство, яке займатиметься переробкою сміття, або знайти інвестора для «пошуку кращого плану для розвитку підприємства». Додає: хоче створити поставити майданчики та зробити стадіони, аби діти не йшли «по барах».

«Буду дбати про культурний розвиток наших маленьких громадян. Дітей потрібно займати, якщо їх не займати спортом і культурою, вони ідуть по барах. У моїй програмі є пункт розвитку зайнятості нашого маленького населення», - каже кандидат.

У Ткачуку розчарувалися, а Шелепа запідозрили у нещирості

Замість питань Олександру Ткачуку дісталася критика. Як розповіли люди, вони не один раз стикалися із байдужістю екологічної інспекції тому були дуже здивовані, коли головою їхньої громади виявив бажання стати сам очільник цієї структури.

Свого часу, за словами мешканців Княгининівської ОТГ, він не відреагував на їхні звернення щодо забруднення водойми з очисних споруд у Липлянах. Крім того, розповіли, що чиновник не звертає уваги на вирубку лісу в селі Моташівка та на забруднення сміттєвозами сільських вулиць. Ще одне звернення писали Ткачуку мешканці Рокинь. Там, за словами місцевих, їхній односельчанин протягом кількох років зливав каналізацію в ставок. Мовляв, через це у водоймі вмерло все – не тільки риба, а й жаби. А коли люди звернулися до екоінспекції, то звідти прийшов лист, що вода в ставку не забруднена.

«Я кинувся в їхню лабораторію, де взяв результати аналізів води, а там від 1,6 до 7 раз перевищують шкідливі показники. Ми кілька разів робили аналізи, в кінці-кінців звернулася сільська рада до спеціальної фірми, яка дала висновки, що в такій воді нічого жити не може. А ви, пан Ткачук, сказали, що все чудово, – каже житель Рокинь Броніслав Котвицький. – І як вам, при такій роботі, вдалося уникнути люстрації?».
А посадовець відповів, що якщо до нього будуть виникати якісь питання, то він готовий написати заяву на звільнення. Виправдовується:

«Ми викликали того чоловіка, а він до нас не з’являвся і ми звернулися в правоохоронні органи, аби вони його привели до нас і ми його притягнули до адмінвідповідальності», – відповідає Ткачук.

В кінці-кінців, Олександра Ткачука звинуватили в корупції та вимагали піти з посади.

«Відповідайте конкретно «так» чи «ні»: якщо ви є депутатом, захисником свобод і прав громадян, чи підете ви зі мною самі на себе порушувати кримінальну справу», – допитувалися люди.

«Якщо на мене подаватимуть заяву в правоохоронні органи, я буду співпрацювати», – ухилився від прямої відповіді Ткачук.

Іншому кандидату, Михайлу Шелепу пригадали гріхи людей, з якими він працює у команді. Зокрема, згадали бронзовий пам’ятник Леніну, що був в Маневичах і в пропажі якого звинуватили нинішнього однопартійця Шелепа, Павла Данильчука, та в знесенні чужої будівлі в Луцьку без рішення суду в червні минулого року. Мовляв, в останньому випадку партійна організація перебрала на себе повноваження судової гілки влади.

«Хто за нього голосувати буде, брехун», – шепталися між собою на задніх рядах селяни.

В той час, як до Сергія Синька в людей питань не було, бо його не знали навіть з чуток, то в Олени Твердохліб як в сільського голови, люди допитувалися роз’яснення господарських питань. Багато хто не розібрався у системі розподілу земельних ділянок чи земельному аукціоні. Цікавило її бачення вирішення проблеми щодо сміттєзвалища у селі Брище та співпраці з містом.

«Вирішувати чи співпрацювати з містом ми будемо тільки після громадського обговорення. А в Брищі я однозначно проти сміттєспалювальної печі, бо все, що горить, псує повітря, а отже і наше з вами здоров’я», – каже Олена Твердохліб.

«Олена Олегівна з тих людей які менше говорять, а роблять. Я б просив кандидатів не пхати їй палки в колеса, а допомогти їй працювати. Тому що вона тут народилася і хоче щось змінити, – запевняли виступаючі люди. – Нехай ті кандидати, які родом з львівщини чи сумщини їдуть і вирішують в своїх регіонах проблеми. А нам треба людина, яка місцева і знає що потрібно нам».

«Ніхто із кандидатів, крім нинішньої голови, не знає проблеми, які потрібно буде вирішувати у нашій громаді», – після закінчення дебатів кажуть мешканці.

Анна Волощук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
село Показати IP 5 Грудня 2016 18:34
Повилазили! Тільки обіцяли і нічого не дали! хоч би пачку солі.
111 Показати IP 5 Грудня 2016 20:30
Це в Маяках, чи що? Так би й сказали, а то княгининок, атовське, 11111стріт...
свиня Показати IP 5 Грудня 2016 20:59
Яке це чарівне слово - КОРИТООООООО.....
Романюк Показати IP 6 Грудня 2016 01:13
Падлік ,Падлік,розвели ви мене з Щелепом,я ж бабло у вас вложив,ну той що, з того,що ском*ніздили з Бондаруком олезьою памятник за двісті штук баксів,треба було вишиванки надягнути,а про вкрадений тепловізор ніхто ж незнає!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus