USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Сморід, слиз, зникнення живності: що роблять каналізаційні відходи зі Стиром

21 Вересня 2016 10:25
Мешканці Луцька і прилеглих до нього населених пунктів Луцького та Ківерцівського району (Милуші, Княгининок, Зміїнець, Липляни, Жидичин) звернулися до представників міської влади зі скаргою щодо катастрофічного забруднення річки Стир недостатньо очищеними каналізаційними стічними водами від очисних споруд міста, що експлуатуються комунальним підприємством «Луцькводоканал».

У зверненні громадяни нагадують такі факти: сильний сморід від очисних споруд, виявлений у воді річки специфічний слиз, як наслідок – вимирання річкової фауни, зокрема, зменшення кількості риби через знищення кормової бази і місць нересту, майже повне зникнення раків, повне зникнення одного виду комах.

ЧИТАТИ ЩЕ: МЕРТВА РИБА В РІЧЦІ СТИР: У ВОДІ ВИЯВИЛИ ШКІДЛИВІ РЕЧОВИНИ

Люди апелюють до влади щодо корінної реконструкції очисних споруд, а також здійснення першочергових оперативних заходів, аби завадити надходженню слизистої речовини і загибелі річки в майбутньому.

Скарга надійшла листом на адресу редакції Інформаційного агентства Волинські Новини. А також – відеоматеріали обстеження біоставів Луцьких очисних споруд за станом на 26.08.2016р.



Нижче навидимо повний текст звернення без змін.

Техногенна атака на річку Стир триває і посилюється

До Вас, шановних представників нашої влади, звертаємось ми, мешканці міста Луцька, а також прилеглих до нього населених пунктів Луцького та Ківерцівського району, зі скаргою щодо подальшого забруднення річки Стир недостатньо очищеними (брудними) каналізаційними стічними водами, які скидаються від очисних споруд міста Луцька, що експлуатуються комунальним підприємством «Луцькводоканал».

Введення в експлуатацію у 70-х роках минулого століття Луцьких очисних споруд на той час позитивно позначилось на санітарно-екологічному стані водойми державного значення, притоки Прип’яті - річки Стир, яка відноситься до середніх річок і вважається судноплавною водоймою.

Виробничі стічні води промислових підприємств та господарсько-побутові стоки від населення міста централізовано надходили на очищення на Луцькі очисні споруди, після доочищення у двох біоставках скидались у річку Стир. У біоставках нерестилась і водилась риба, інші представники іхтіофауни та навколоводних живих організмів.

Йшли роки, аераційні установки у біоставках давно вийшли з ладу, ставки за період своєї експлуатації, а це біля 40 років, жодного разу не очищались від мулу. На даний час біоставки замулені і забруднені активним мулом, що надходить у них від очисних споруд разом з недостатньо очищеною водою. Більшість території біоставків являють собою мертві зони, де не циркулює і тому застоюється та загниває стічна вода. Будь-які живі організми та водорості у біоставках загинули і зараз відсутні.

Протягом останніх років від очисних споруд, у тому числі біоставків, поширюється дуже сильний сморід, який розповсюджується на прилеглі населені пункти, а саме на місто Луцьк, села Вишків, Липляни, Милуші, Зміїнець, коли вони знаходяться з підвітряної сторони. Цей сморід є результатом функціонування очисних споруд, зокрема біоставків, де активний мул і вода застоюється та гниє. Неможливо відкрити вікна, тяжко дихати, відчувається гострий дискомфорт.

Впевнено можна стверджувати, що дуже забруднені біоставки є джерелом вторинного забруднення стічних вод, які після цього скидаються у річку Стир.

У червні місяці 2015 року нижче випуску стоків з Луцьких очисних споруд у річці Стир вперше було виявлено у воді річки специфічні завислі речовини (слиз). Такого виду забруднення жодного разу не спостерігались у річці за весь час функціонування очисних споруд. Це - бридкий на вигляд слиз, що інтенсивно чіпляється за леску вудочок.

Слизова маса повністю вкрила дно річки, нагромадилась на водоростях, накопичилась у зимувальних ямах, оскільки питома вага слизу перевищує питому вагу води. Знищено кормову базу риби, місця нересту.

Вказане забруднення річки Стир тривало протягом літа і осені 2015 року, закінчилось у середині січня 2016 року. Внаслідок такої атаки на річку майже зникли раки, загинула муха-одноденка (подьонка). У 2016 році муха-одноденка нижче випуску Луцьких очисних споруд вже не вилітала.

По аналогії, на прикладі подьонки, можна розглядати долю і перспективу існування інших нижчих представників іхтіофауни. Річка стала майже мертвою, дуже рідкі сплески риби свідчать про те, що «приблудна», захожа риба ще якось виживає, але чи надовго?

За інформацією рибалок-любителів забруднення у вигляді слизу досягло села Навіз Рожищенського району. Слід наголосити, що це село розташоване на півдорозі до Рівненської атомної електростанції, яка споживає свіжу річкову воду на технологічні потреби. А ну ж бо слиз досягне цієї точки! Як поведе себе атомна станція?

Рік пройшов, але нічого стосовно покращання функціонування очисних споруд не було зроблено. Своїм листом від 22.09.2015 №2006/1-10-3 державна екологічна інспекція у Волинській області повідомила, що в результаті проведеної позапланової перевірки очисних споруд КП «Луцькводоканал» виявлено перевищення нормативів гранично допустимого скиду забруднень лише по хімічному споживанню кисню (ХСК) і зважених речовинах. Що стосується основного забруднення – слизу, то держекоінспекцією у листі вказується, що висновок щодо цієї проблеми можна зробити лише на підставі відповідних досліджень спеціалізованих наукових установ та організацій. Ось і крапка. Ось і відписались. А хто ж буде проводити ці дослідження? Де організуюча складова державного органу, яка передбачена природоохоронним законодавством?

Відписка-лист є доказом того, що зазначена проблема, а саме – скид у річку слизистої речовини держекоінспекцію сприймається не з повною серйозністю. Лист був відписаний у вересні 2015 року, а забруднення річки продовжувалось по січень 2016 року включно і повторилось влітку 2016 року.

З усього видно, що забруднення річки підконтрольним їй об’єктом у 2015-2016 роках Луцьку міську владу також мало хвилює.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЗЛИВ НЕЧИСТОТ У ЛУЦЬКУ: ПРО ДОГОВІР З МІСЬКОЮ ВЛАДОЮ І ЙОГО ПОРУШЕННЯ

Можна було б сподіватись і надіятись, що на протязі 2016 року річка самовідродиться. Але цього не сталось. Небезпечна екологічна ситуація 2015-го року у вигляді надходження у річку слизу знову повторилась у 2016 році.

За весь минулий рік і до цього часу навіть не встановлено причину і природу утворення слизу, який, що точно встановлено, скидається на випуску води від Луцьких очисних споруд.

ЧИТАТИ ЩЕ: НА ЗЛИВАННІ НЕЧИСТОТ У ЛУЦЬКУ ВПІЙМАЛИ ВІДОМОГО ВИРОБНИКА МАЙОНЕЗУ

Хоч, як відомо, не один десяток мільйонів коштів на благоустрій міста та інші потреби міста якось знаходяться.

У 20-х числах серпня 2016 року у річці Стир зафіксовано факт загибелі риби, чого не було, принаймні, на протязі 50-ти попередніх років. Причина загибелі на кінець серпні ще не встановлена, тривають певні дослідження.

Питання реконструкції Луцьких очисних споруд мусується у владних колах ще з 90-х років минулого століття, але до цього часу проектної документації на їх реконструкцію чи переоснащення не розроблено. Теперішня діяльність очисних споруд підтримується постійними ремонтними роботами КП «Луцькводоканал», чого явно недостатньо для їх ефективного функціонування.

Зрозуміло, що навіть на короткий час неможливо припинити скид каналізаційних стоків з очисних споруд у річку. Але одночасно зрозуміло, що ці споруди функціонують вкрай неефективно, застаріли, потребують корінної реконструкції, а також першочергових інженерних оперативних заходів, зокрема, по очищенню і реконструкції біоставків, які певним чином завадять надходженню слизистої речовини і загибелі річки в майбутньому.

Вже сьогодні терміново необхідно залучити фахівців і сертифіковані лабораторії з метою визначення найбільш слабких ланок в існуючій технологічній схемі очищення стічних вод, що призводять до перевищення допустимих концентрацій речовин при скиді їх зі стічними водами у річки Стир, вказати причини надходження у біостави недостатньо очищених, забруднених стічних вод, встановити причини вторинного забруднення вод в результаті проходження через біостави.

А тим часом техногенна атака на річку Стир продовжується, але річка бореться, як тільки може. При цьому вимоги природоохоронного законодавства дотримуються тільки на папері. Особи, відповідальні за належну експлуатацію споруд, належних покарань за порушення не несуть.

Наразі жителі прилеглих населених пунктів, у знак протесту проти бездіяльності владних структур щодо відвертого порушення природоохоронного законодавства України, підготовили колективне звернення. При цьому люди просять владу зобов’язати водокористувача у найближчі тижні, якнайшвидше, розробити та реалізувати такі оперативні організаційно-технічні заходи, які б забезпечили недопущення забруднення річки Стир слизистими речовинами, які скидаються Луцькими очисними спорудами.

Інформацію підготував Василь ПЕТРУК, 27.08.2016 р.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 26
нхя не смішно Показати IP 21 Вересня 2016 10:40
Камсамольцю з червоним носом (не плутати з прапором) - пора на пензію.
лікар Показати IP 21 Вересня 2016 10:54
Зате яка смачні волинські ковбаси і великі хати в прокурорів. А ви тут про кота мелете.
Просто лучанин Показати IP 21 Вересня 2016 11:01
Да всім зверху поє@@ть зара на воду. Всіх цікавить стройка, бурштин і об*ирання поліції. Про що говорити, якщо жодна наукова ініціатива не підтримується державою, бо всі крадуть чим більше. Зараз все треба для АТО!!! Глобальні катаклізми на цьому фоні це фантікі. Землю Атошникам, квартиру, те поміняли, того нагородили - все це робиться для замилювання очей щодо реальної бездіяльності!!!! Ці люди по закону заслуговують на це своїми вчинками, а наша влада з цього спектакль робить. Ніяка організація не пожертвує, або назвем це не внесе свій внесок в екологію!!! Кожен житель на 80% сам бидло, який не винесе мусор і не прибере за собою... Тут вже немає на що нарікати. Бабло тепер рішає все! Тільки народ не думає, що колись (не так довго залишилось) - паперові гроші ви пити не будете, а води стає все менше!
доречне місце Показати IP 21 Вересня 2016 11:28
Депутатат ІВАХІВ не голосував за визнання нової Держдуми нелегітимною
жителька з Липлян Показати IP 21 Вересня 2016 11:48
Вісім мільйонів у міста знайшлося на "гортоп",а на нашу біду меру і всім заступникам і їхнім депутатам начхати і в тому числі обласним мужновладцям. За те ,що липлянці почали порушувати це питання пан Корчук і головний інженер "Луцьводоканалу" пригрозив їм закрити дорогу на вїзд в село з боку міста.,а заступник мера Григоренко на кожній сесії наполягає ,щоб дітей із сіл в луцькі школи і садочки не приймали. Отак турбується місто про "своїх" сусідів, які кожену добу вдихають цей сморід із міських очисних.
жителька з Липлян Показати IP 21 Вересня 2016 12:06
Ми всі стали так званими"заложниками" очисних споруд. За те що порушили цю болючу для нас проблему пан Корчук "пообіцяв" нам закрити дорогу з боку міста,якщо ми будемо " виступати" а перший заступник мера Григоренко на кожній сесії міської Ради "голосує", щоб діток з села не приймати в міські садочки і школи ,бо "комунізму" вже не буде- то так він висловився. А чому ми за "безплатно" маємо вдихати цей сморід вже стільки років? Вісім мільйонів на "гортоп" то знайшли. а на модернізацію " СВОЇХ" же очисних -то немає...
Анонім до жителька з Липлян Показати IP 21 Вересня 2016 13:44
100%!!!!!!!!!!!
Ярослав Показати IP 21 Вересня 2016 13:04
Треба знімати на відео це неподобство і розповсюджувати по мережі і пропонувати цей матеріал в усі можливі ЗМІ. Можливо тоді почнуть зверху реагувати діями
шеф Показати IP 21 Вересня 2016 13:25
мистецтво жити і не споганити нічого навколо себе. не дано теперішнім керівникам. будемо памятати що сміттезвалище треба розібрати очисні реконструювати луцьктепло реанімувати.тут була романюка група. отака память.
Вова Показати IP 21 Вересня 2016 13:29
А до пониження температури таки дотянули. Сморід у Луцьку був з очисних, які знаходяться в жахливому стані а чинуші з міськради два місяця морочать голову то Дмитруками то Забіяками, а лучани як тупі б*рани то закликають ковбасу бойкотувати то в подвіря підприємців виливати. А ситуація досить проста - каналізаційні мережі та очисні споруди міста в катастрофічному стані - робити їх ніхто не має бажання, дороговато напевно. От і морочили голову натравлюючи українців один на одного а самі чекали поки морози прибють запах та змусять до весни забути про проблему.
Анонім Показати IP 21 Вересня 2016 13:46
Каналізаційні, зливні мережі міста в жахливому стані!!!! Чому нікому з владців до того нема діла!?
Просто до Анонім Показати IP 21 Вересня 2016 14:40
Там нема бурштину !!!!!!
Не там правду шукаєт Показати IP 21 Вересня 2016 14:54
Очисні споруди як працювали з 70-х, так і будуть працювати, поступово модернізовуючись в межах тих "смішних коштів", які сплачують споживачі. І запах із очисних споруд такий самий, як і 5, 10, 20... років тому. І ковбасних цехів раніше було ще більше - ніхто не скаржився на запах. І зливали стоки у каналізаційні колодязі по всьому місту, а не у 2-х визначениїх зараз точках на околицях міста - на запах ніхто не скаржився. Хто має знайомих, які експлуатують асенізаційні машини для вивозу нечистот?! Поцікавтеся у них, чи хоч раз вони виїзджали на заявку в приватний сектор, який знаходиться в прибережній смузі наших річок - Сапалаївка, Омелянівка, Стир. Впевнений, що ні. В якості експерименту або "суботника", варто пройтися особливо активним дописувачам до цієї статті та відповідним органам вздовж вказаних річок (вул. Героїв УПА, вул. Варварівка, р-н Балки, р-н вул. Чернишевського - вул. Застав'я) та помітити, як відведені труби із вигрібних ям приватних будинків в прибережну смугу річки. А, зважаючи на те, що кількість опадів катастрофічно зменшується і, як наслідок, річки обміліли - то що може текти в річці!? І про яку рибу далі ведеться мова. А про самовільні врізки в мережі дощової каналізації (на прикладі вул. Тараса Бульби-Боровця тощо) і говорити ніщо. В спекотний день або вечірній час, випуски дощових каналізацій в річки "просто гудуть" від брудної води. Це факт. І ніхто в житті не знайде і не здогадається. Навіщо ж платити "дядьку" за вивіз стоків."Не там ищем товарищи"...
Вова до Не там правду шукаєт Показати IP 21 Вересня 2016 20:34
Того року в місті смерділо? а позатого? - маячня
Українець до Не там правду шукаєт Показати IP 21 Вересня 2016 20:46
Своє не смердить, смердить сусідове! Найвищий патріотизм - не гадити собі самому. Кожному почати дбати про чисте довкілля з себе самого. Не кинути окурка на зупинці, прибрати після себе в зоні відпочинку,заплатити за асінізатор - і все у нас наладиться.І риба появиться.
пенсіонер Добродій Показати IP 21 Вересня 2016 18:03
Нехай шановний пан Петрук розповість жителям Ліплян і прилеглих сіл, як він" боровся" за чисту річку та свіже повітря працюючи начальником відділу в екології. Шкода, що тоді його ніхто не знімав на відео. Чи не так, шановний пане?
Оксана до пенсіонер Добродій Показати IP 21 Вересня 2016 20:32
Супер!!! Але цього,на жаль," не прочитають " ті, хто може щось змінити
Петрук до пенсіонер Добродій Показати IP 22 Вересня 2016 20:11
Справа не у Петруку і не у пенсіонері Добродієві, а у катастрофічному стані річки Стир на даний час.
пенсіонер Добродій Показати IP 25 Вересня 2016 15:57
Про це треба було дбати ще кілька десятиріч тому, шановний! Прогрес рухається вперед, місто росте, технології змінюються а обладнання очисних споруд старе та зношене. А від того і катастрофічний стан річки.
ssg Показати IP 25 Вересня 2016 20:35
де пан Лапін?
Стир Показати IP 25 Вересня 2016 20:36
Теоретично всі мають рацію, всі розумні. Шкода тільки, що регіональна та міська влада стільки років не любила і надалі не любить річку обласного центру, сприяє своєю бездіяльністю її забрудненню. Ганьба. Дійсно, доки грім не гряне, або півень не клюне кудись... Волиняни, просніться...
oleg Показати IP 25 Вересня 2016 21:38
Браконьєрство в глобальних масштабах, риба нижче Липлян пливла шлейфом. СУДИТИ І ШТРАФУВАТИ!
Стир Показати IP 3 Грудня 2017 11:55
У річку Стир знову на протязі жовтня-листопада 2017 року знову з очисних споруд міста інтенсивно скидається специфічна речовина - слиз, питома вага якого більша, ніж у води. Ситуація жахлива - це м'яко сказано. Слиз вкрив дно річки, осідає на придонні водорості, заполонив зимувальні ями. У річці в останні роки виживає тільки та риба, що веде поверхневий спосіб життя - жерех, головень, верховодка, деякі інші. Рибінспекція, де ти? Сьогодні 3 грудня - забруднення річки Стир слизом не припиняється, а збільшується. Картина страшна. Причина цього - незадовільна експлуатація очисних споруд. Спекотним літом та низькими рівнями води у річці експлуатаційники вже не можуть відхреститись...
Nick Показати IP 3 Грудня 2017 12:22
нешановний пенсіонер Добродій.Слиз цей 3-4 роки йде,а Петрук на пенсії з 11 року,так що не по темі ваше зауваження.
Стир Показати IP 2 Липня 2019 09:30
02.07.2019 р. У воді річки Стир, у створі в районі церкви села Милуші, на протязі червня місяця 2019 року знову виявлено слиз. Він легко виявляється на натягнутій волосіні вудочки-донки, інакше його виявити неможливо, окрім проведення гідрохімічних аналізів води. Але цього ніхто не робить, бо відсутні кваліфіковані органи, які ву цьому розуміються.Вода у річці дуже брудна, непрозора (на відміну від якості води в районі села Боратин, де слиз відсутній). Рівень води у Стиру різко понизився, витрати води зменшились, тому "благодать" для забруднювачів у звязку з цим значно погіршилась. Сховати забруднені скиди вже не вдається. А де ж державний контроль? Мабуть десь глибоко... (у воді).
Стир Показати IP 13 Серпня 2020 12:16
12 серпня 2020 року у воді річки Стир знову зафіксовано наявність слизу в районі с.Милуші. До цих пір невідоме його походження ! Водоканал тримає у секреті, хоч , мабуть, причину знає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus