USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Переяславська рада»: сільради не спішать об’єднуватися з Луцьком

8 Травня 2015 08:32
Сільради, які розташовані навколо обласного центру Волині, побоюються експансії міста. Відтак, у рамках децентралізації сільські голови організовують таку собі «Переяславську раду»: планують об’єднатися лише поміж сільрадами і не допускати надто тісної «дружби» з Луцьком, аби вберегти золоту жилу – землю.

Власне, таку думку висловив доктор політичних наук, професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Валентин Малиновський, під час круглого столу щодо прозорості бюджету Луцька, організованого громадським об’єднанням «Самопоміч» 30 квітня.

Децентралізація = об’єднання громад?

Прозорість бюджету і децентралізація фінансів в сьогоднішніх українських реаліях - невід’ємні поняття. Та мало хто розуміється в суті самого питання, каже науковець. Всім ввижається у терміні «децентралізація» укрупнення громад. І тут починається ґвалт – де ж буде школа, ФАП?

Натомість, основна мета децентралізації – щоб в кожному населеному пункті було комфортне життя. А об’єднання, децентралізація бюджету – це лише механізм поліпшення рівня життя.

«Тобто можна й не об’єднувати громади, але зробити певні речі, аби комфортніше жилося. Об’єднання – лише один з механізмів», - пояснює науковець.

Однак з територіальним устроєм, який Україна отримала в спадок від Йосипа Сталіна у 30-х роках, – покращення не буде. Такого адміністративно-територіального устрою більше ніде в Європі немає.

«Ми без радикальних реформ не обійдемося. Якщо ми не зачіпатимемо територіального устрою – в нас нічого не вийде. Якщо в сільській раді 200 мешканців – то там ти не зробиш нормальної територіальної громади, тобто повноцінного суб’єкта», - вважає Валентин Малиновский.

Крим і Донбас можуть бути лише початком

Самостійними суб’єктами можуть називатися хіба міста обласного значення. Лише там місцеве самоврядування більш-менш відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування. Приміром, вони мають самостійний бюджет з прямими відносинами з Києвом (найголовніший аспект місцевого самоврядування). Така бюджетна самостійність сільрадам хіба що сниться.

Саме тому, вважає Валентин Малиновський, нам треба реформувати місцеве самоврядування на нижчих рівнях. І найбільша проблема В Україні – це село, яке сьогодні вимирає, коли знелюднюються цілі території.

«Кожен третій померлий українець за рік – це сільський житель. Катастрофа продовжуватиметься. Якщо так буде далі, то до 2021 року українського населення буде менше, аніж в Польщі. Чому Польща почала динамічно розвиватися? Бо вона створила дієздатну громаду – гміну. І люди там нікуди не виїжджають. А в нас з села виїздять і лишаються пенсіонери», - зауважує він.

Власне, всі зусилля децентралізації покликані змінити життя на первинному рівні. Інакше Крим, Донбас – це лише початок історії. Потім, імовірно, захочуть від’єднатися Закарпаття, Буковина. Якщо ми не зробимо адміністративної реформи – ЄС нам не бачити, вважає науковець.

ЧИТАТИ ЩЕ: НОВА МАПА ВОЛИНІ: ЛУЧАНАМ ПОЯСНИЛИ НЕОБХІДНІСТЬ РЕФОРМИ АДМІНІСТРАТИВНОГО УСТРОЮ

А що буде з Луцьком?

Свого часу голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик заявив, що декілька сільських рад подумують приєднатися до Луцька. Адже тим сільрадам, в яких сьогодні не вистачає коштів на утримання апарату самих рад, порадили об’єднуватися: в області для них грошей немає.

Натомість Валентин Малиновський каже, що голови сільрад навколо Луцька до обласного центру приєднуватися не хочуть, бо бояться міської експансії. Вони переймаються (ймовірно, небезпідставно), що місто використає всю їх землю, крім того, не хочеться їм втрачати і свої посади.

«Вони (сільські голови – ред.) придумали нову версію: об’єднати сільради, які поруч, без міста. Приміром, Липинська сільрада не проти об’єднатися з Прилуцькою, можливо і з Жидичинською. Все, щоб тільки не приєднуватися до Луцька. І так всі міста затиснуті сільськими межами, не маючи перспективи розвитку», - пояснює науковець.

Добровільно-примусово

Є ще один аспект об’єднання громад. Зі слів доктора політичних наук, добровільне об’єднання не дасть очікуваного ефекту. Україна просто застрягне в процесі реформування, що, своєю чергою, загрожує не завершити адміністративно-територіальну реформу.

«Хоча Закон твердить про добровільне об’єднання громад, але добровільно ми не зробимо територіальної реформи. Згадаєте мої слова. В своїй докторській дисертації я вже досліджував це питання. Ті країни ЄС, які пішли шляхом добровільного об’єднання, не провели реформу. Всі реформи провалилися. Яскравий приклад – Франція», - каже Валентин Малиновський.

У процесі об’єднання громад мають бути задіяні різні інструменти: від діалогу до тиску, вважає він. Інакше буде так, що десь хтось об’єднається, а десь взагалі нічого не робитиметься. Причому, подібні реформи, на його думку, варто робити одномоментно і в стислі терміни. Інакше ми не зробимо адмінреформу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
друзь Показати IP 8 Травня 2015 08:40
шо меле той малиновський. А... працював він чи ні під час Революціїї Гідності. Люстрації не підлягає напевно
А Показати IP 8 Травня 2015 08:45
А кому та реформа потрібна? В Луцьку буратінам немає що дерибанити? Так і навколишні сільради вже все роздерибанили. А приєднають, то отримають декілька Вересневих навколо Луцька, про які міська влада буде згадувати тільки перед виборами.
За реформи до А Показати IP 8 Травня 2015 09:33
Не балакайте про те, чого не розумієте. Терреформа потрібна для наближення послуг до споживачів. Але єдиний момент який не дасть втілити її і дотримуватись євростандартів- це, по- перше, відсутність доріг та, по-друге,відсутність інфраструктури. Бо не треба було розпорошуватись на якісь примарні програми, а будувати дороги та інфраструктуру. Для прикладу : євростандарт доїзду швидкої - 15 хвилин. І ще - спроможною територіальною громадою є така громада, в якій місцеві джерела наповнення бюджету, інфраструктурні та кадрові ресурси є достатніми для вирішення її органами місцевого самоврядування питань місцевого значення, передбачених законодавством, в інтересах жителів громади.
Корінний лучанин до За реформи Показати IP 8 Травня 2015 10:36
РЕПЛІКА. Що наслухались вдадних пропагандистських лекцій заїжджих агітаторів?А ви все зрозуміли що написали про майбутнє ? Я вам на " пальцях " покажуіснуючу інфраструктуру міст та регіонів. Не треба ходити далеко за прикладами.Все лежить на поверхні , на тих дорогах про яких згадали. Хочеться сказати словами КУЗЬМИ СКРЯБІНА : як пі...дили бабки так і будуть це робити. "МОЯ УКРАЇНА _ СУЦІЛЬНА РУЇНА!" Дорогу від ЛЬВОВА до Луцька не можуть роками відремонтувати - ЦЕ ПРИ ІСНУЮЧІЙ ІНФРАСТРУКТУРІ МІСТ І РЕГІОНУ ! Треба з розумом обєдувати , а не займатись КАМПАНІЙЩИНОЮ( бо так зверху захотіли). НЕХАЙ СІЛЬСЬКІ ГРОМАДИ МІЖ СОБОЮ УКРУПНЯЮТЬСЯ - тоді буде більше толку!
За реформи до Корінний лучанин Показати IP 8 Травня 2015 11:27
Нуль додати нуль дорівнює скільки? Не про укрупнення мова, а про зміну повноважень і їх фінансового забезпечення. І не лекторів заїжджих я слухаю, а маю змогу бувати за межами країни/
Корінний лучанин до За реформи Показати IP 8 Травня 2015 14:08
Мова також іде про укрупнення, щоб зменшити штат чиновників держслужбовців! Ну,шановний, будьте в темі , а то ви все в роз"їздах і не знаєте що в УКРАЇНІ робиться. Це у вас нуль, а в УКРАЇНІ сотні тисяч держслужбовців розплодили необгрунтовано . Ось це і є однією із проблем . По вашому , на той самий штат змінити повноваження і дати гроші? ХА-ХА-ХА !! Ви це ЯЦЕНЮКУ, ПОРОШЕНКУ, Гунчику врешті-решт скажіть про свої "геніальні" новації.
Корінний лучанин Показати IP 8 Травня 2015 09:12
Абсолютно правильно поступають сільради !!! Їм краще БУТИ ПЕРШИМИ В СЕЛІ , А НІЖ ОСТАННІМИ В ЛУЦЬКУ І МАТИ ПОСТІЙНУ ЗАЛЕЖНІСТЬ від того Луцька, в якому подекуди все НЕ ПО-ЛЮДСЬКИ. З часом, а наступить такий час що Луцьк буде заздрити сільським громадам.
Anonymous Показати IP 8 Травня 2015 09:14
Та задрали вже ті псевдореформи, переливають з пустого в порожнє, брешуть лошкам про Європу, а ті ведуться! Перейменуєм міліцію в поліцію (і тут же корупція зникне, з ГРОШИМА разом), пару областей, купу міст (бюджет поповниться від того аж бігом), "добровільно" поперекроюєм населені пункти, зі зміною в людей купи документів, ПОДАТІ піднімем до неба, недовольних назвем агентами Кремля, і ЗАЖИВЕМ як в Бога за пазухою...
За реформи до Anonymous Показати IP 8 Травня 2015 09:44
А директор будинку культури скільки отримує? І що робить - у вихідні клуб відкриває (бо закривать ті, хто останніми йдуть з лискотеки)? І скільки таких "директорів" у кожному районі, області, по Україні? І ще не кожен кропиву викосить біля клубу...Бари в селах не зачиняться денно й нощно - а скільки податків поступає в сільраду? А від оренди ставків, лісів і т.д. роботи пилорам (а дороги великогабаритними авто нищать)?
Корінний лучанин до Anonymous Показати IP 8 Травня 2015 09:51
Одним словом, в нас ГНИЛА, БРЕХЛИВА, ОЛІГАРХІЧНА ВЛАДА ! Я помітив ( а неможливо непомітити), що ЗМІ весь час показують СТАТКИ "МЕРІВ" УКРАЇНИ, ГОЛІВ ОДА- хто скільки заробив мільйонів за рік . Це ніби якесь змагання у збагаченні. З однієї сторони ніби і повинна бути така ПРОЗОРІСТЬ , а з іншої -питанння : ЧИМ "ЗАЙМАЮТЬСЯ" СЛУГИ НАРОДУ - ДЕРЖАВНОЮ РОБОТОЮ чи ВЛАСНИМ ЗБАГАЧЕННЯМ? Яскравий приклад для усіх державних мужів ПОРОШЕНКО!!!Молодець хлопець, навіть ОБАМА бомж в порівнянні з доходами ПОРОШЕНКА, у якого дійсно ЖИТТЯ ПО НОВОМУ . ТО звідки РИБА ГНИЄ....? А тут українців, як лохів, влада кормить сумнівними , фіктивними недостатньо прорахованими РЕФОРМАМИ! За ці ПСЕВДОРЕФОРМИ влада нести відповідальність не буде, буде страждати ЛЮД УКРАЇНСЬКИЙ. Свідчення цьому уже є - ТАРИФИ на ЖКП !
микола Показати IP 8 Травня 2015 10:27
Помню як маліновський на початку свого сходження на політичний олімп, будучи ресторанним лабухом, росказував в нашому сільському клубі (в рамках агітації) про перспективи розвитку Рожищесільмашу, шляхом налагодження виробництва на підприємстві сапок, лопат, мотик, кіс і т д., що значно мало полегшити працю сільських трударів і вивести підприємство з кризи, мол "волкі сити і овци цели" і всі довольні . І це в той час коли фермерські господарства Польщі вже років 20 як відмовилися від використання коней в с/г, повністю механізувавши виробничі процеси на землі. А тепер бач - проффесор and аналітик-рехформатор.
За реформи до микола Показати IP 8 Травня 2015 11:42
Він то професор, а ви хто? Ще одна наша "цяцька" - замість того, щоб прагнути кращого і щось робити для того, то ми будемо обгаджувати тих, хто чогось досяг. Не соромно прибирати сміття - соромно жити в ньому.
прилуцький Показати IP 8 Травня 2015 19:34
Ви навіть неудосудились прочитати заголовок статті, а розвели балаган.Правильно сільські голови роблять- краще об"єднати сільські ради , ніж приєднуватись до Луцька. Тому що: 1. Втратять землю. 2.Отримають міські тарифі на ЖКГ при відсутності міської інфраструктури. 3.Заживуть долею Вересневого- пасинка міської влади. 4. Інфраструктурни проекти- по залишковому принципу. і т.д. і т.п.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus