USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Перемога Зеленського – це розгромний докір політичному класу, – New York Times

1 Квітня 2019 19:00
Перемога Володимира Зеленського в першому турі президентських виборів в Україні, судячи з публікацій в іноземних ЗМІ, не приголомшила захід. Хоча багато хто все ж не приховує здивування, яке знаходить відображення в численних заголовках: «Це не жарт».

Огляд іноземної преси підготувала інтернет-газета «Страна».

Корупція і скандали при Порошенку, втома від старих політиків з їх схемами і запит на нові обличчя очікувано вивели артиста на перше місце, констатують західні експерти.

«Невдоволення народу керівництвом Порошенка глибоко вкоренилося в масах», – пише Politico. Times зазначає, що Зеленському вдалося «піднятися на хвилі гніву виборців».

Reuters причину перемоги Зе бачить в тому, що «виборці ситі по горло вкоріненою корупцією в країні».

«Зеленський використав невдоволення виборців млявою економікою, корупцією і невирішеною війною на сході країни», – солідарне видання Washington Post.

«Порошенко не зміг виправдати довіру дуже великої кількості людей. Занадто мало реформ, занадто багато скандалів, ніякої реальної боротьби з корупцією, недостатньо змін в країні», – погоджується Bild.

Zeit назвала вибори в Україні сенсаційними і зауважила, що отриманий Зеленським результат навіть кращий від прогнозованого.
Західні ЗМІ рясніють заголовками «Це не жарт: комік виграв перший тур виборів»

«Все ще може статися»

Втім, про перемогу Зеленського у фінальній сутичці говорять обережно.

«Комік на вершині, але в Україні все може статися», – пояснює Gazeta Wyborcza.

Видання не виключає спроб зібрати людей на наступний Майдан після другого туру 21 квітня і в цілому пророкує Україні довгий час невизначеності.

В цілому ж, на думку Politico, нинішні президентські вибори «докорінно міняють українську політику».

New York Times перемогу Зеленського назвав «розгромним докором політичному класу».

Більшість медіа в своїх прогнозах на другий тур одностайні: Зеленському радять не розслаблятися, в наступні три тижні чекає серйозна сутичка з Порошенком і його адмінресурсом. Але найголовніше, коміку потрібно зважувати кожне слово і проявити себе.

«Щоб здолати Порошенка, йому, ймовірно, доведеться проявити більше сміливості, більше взаємодіючи з критичними журналістами або погодитися на безпосередні дебати», – вважає Politico.

У той же час у Guardian менше сумнівів у перемозі Зелінського.

«Комедійний актор, який не має політичного досвіду, може зробити крок вперед, щоб у результаті стати наступним президентом країни», – пише британська газета.

Український Трамп

У перемозі Зеленського на Заході бачать кілька тенденцій. По-перше, загальносвітовий протест правлячим елітам (порівняння з перемогою Трампа в США і Брекзітом).

«Зліт Зеленського збігся з тим, як виборці усього світу перевертають статус-кво, приводячи до влади антисистемні сили, такі як президент США Дональд Трамп і італійський рух П’яти зірок», – пише Reuters.

«Дивовижний підйом Зеленського, який тепер може поповнити ряди особистостей, які виступають проти істеблішменту і приходять до влади по всьому світу», – погоджується Times.

Інші фактори – вплив соцмереж і телешоу, а не звичних мітингів і реклами, в передвиборних кампаніях і роль молоді, яку «старі» політики недооцінили, вважаючи, що вони проігнорують вибори.

«Зеленський розірвав шаблони передвиборної агітації, не проводив мітингів і давав мало інтерв’ю. У нього, схоже, немає твердих політичних поглядів, крім бажання бути новим і іншим. Широке використання ним соціальних мереж привернуло молодих виборців», – аналізує BBC.

«Порошенко, шоколадний магнат, який є одним з найбагатших людей в країні, де домінують олігархи, ніби мовчки визнав те, що молоді виборці масово кинули його», – так New York Times описує реакцію чинного президента на результати голосування, які, по думку видання, допоможуть визначити майбутнє країни.

«Армія. Мова. Віра» не допомогли

Консервативність передвиборної кампанії Порошенко на тлі сучасних методів Зеленського, на думку західних ЗМІ, зіграла з чинним президентом злий жарт. І навіть штаби, як помітили іноземні журналісти, були обрані символічно.

«Порошенко провів своє зібрання в Арсеналі 18-го століття, який був перетворений в культурний центр. Тим часом Зеленський вибрав модний сучасний нічний клуб в центрі Києва з відкритим баром», – пише Politico.

І якщо у Зеленського рекламною кампанією став його серіал «Слуга народу», то Порошенко, повідомляє CNN, навпаки, проводив кампанію на патріотичній платформі і платформі національної безпеки, спираючись на гасло «Армія. Мова. Віра», а також в останні місяці посилив протистояння з Росією. Що не допомогло йому виграти у коміка.

«Цей гуморист, повний неофіт в політиці, зумів перевершити всі очікування по мобілізації виборців» в той час, як «діючий президент співав відому пісню про корупційні скандали, які на фінішній прямій заплямували його мандат», – пояснює прорив Зеленського Le Monde.

У той же час Зеленський, як і популярний кіноперсонаж, якого він грає, зробив корупцію головною темою своєї кампанії.

«Він висміює кризу, війну і корупцію», – пише Zeit.

«Зеленський запропонував довічну заборону на обіймання державних посад для всіх, хто засуджений за хабарництво. Він також закликав до прямих переговорів з Росією про припинення конфлікту на сході України.» Починається нове життя, нормальне життя, – сказав Зеленський після голосування в Києві. – Життя без корупції, без хабарів «, – пише Washington Post.

Допоміг статус новачка

Втім, по відношенню до Зе, який вискочив як чорт із табакерки, не приховують скепсису.

«Політичні позиції Зеленського залишаються в значній мірі невідомими, за винятком обіцянки провести вкрай необхідні реформи», – пише Politico.

Видання назвало лідера президентських перегонів «політичним вискочкою», двері у владу якого відкрило розчарування в Порошенку.

Guardian говорить про Зеленський як про «темну конячку». Єдиною заслугою фаворита виборів, на думку Politico, стала роль президента в телевізійному шоу «Слуга народу».

«Питання про те, чи володіє 41-річний актор навичками керівництва країною з населенням понад 40 мільйонів людей, стикається зі складним комплексом внутрішніх і зовнішніх політичних проблем – від війни проти сепаратистів до повальної корупції та застійної економіки – інше питання», – пише Politico.

Але саме відсутність бекграунду в політиці і допомогло йому перемогти.

«Відсутність у нього політичного досвіду сприяло його популярності серед виборців на тлі широкого розчарування політичною елітою країни», – пише Washington Post.

«Цей нетиповий кандидат в повній мірі виграв через статус новачка – сильної тенденції в Україні після багатьох років важких економічних труднощів і корупційних скандалів», – зазначає Le Monde.

«Ахіллесова п’ята»

Згадують про зв’язки Зеленського з Коломойським, які обидва заперечують і яких, на думку BBC, можуть стати ахіллесовою п’ятою «слуги народу». Втім, як поблажливо пояснюють іноЗМІ, в Україні, мовляв, важко розібратися, хто за ким стоїть.

«У похмурому світі української політики, де розмежування між політикою і бізнесом мінливе, часто важко визначити, хто кого підтримує», – пояснює Politico.

Головна інтрига, на думку іноЗМІ, полягає в тому, кого підтримає Тимошенко і чи стане вона у підсумку прем’єром (до речі, Independent вважає більш вражаючою не так перемогу Зеленського, як «драматичний програш» леді Ю з розривом з Порошенком всього в 4%).

«Прихильники Порошенко побоюються, що Тимошенко в кінцевому підсумку підтримає Зеленського, що може дати йому поштовх для перемоги в другому турі. Деякі оглядачі пророкують, що Тимошенко спробує заручитися підтримкою у Зеленського висуваючись на пост прем’єр-міністра на парламентських виборах, запланованих на жовтень» , – пише Politico.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Валентина Показати IP 1 Квітня 2019 19:23
Все правильно. Це доказ того, що виборці зовсім не знайомі з політикою. Виборці вибирали пенсії, зарплати та комунальні послуги. За рубежем виборці з іншим менталітетом та добре обізнані з обов'язками президента.
К.лучанин Показати IP 1 Квітня 2019 19:36
На мій погляд надмірно велика кількість кандидатів розпорошила голоси виборців. Я думаю що влада це зробила зумисне, щоб забрати ці голоси у ТИМОШЕНКО Ю. Що зрештою і сталось. Порох вів себе досить самовпевнено і наступив на граблі. Зрештою, у нас відбулись демократичні вибори і цього ніхто не буде заперечувати. Люди зробили свій вибір і засуджувати це не можна. Це був протест проти цієї гнилої влади, влади корупціонерів, олігархів, бариг. Фінішне голосування покаже переможця, нехай це буде Зеленський! Команду він сформує .
Анонім до К.лучанин Показати IP 1 Квітня 2019 22:55
Я це десь вже читав,звідки здер?
Переживаю до Анонім Показати IP 2 Квітня 2019 15:08
Може ти забагато читаєш!?
Упс! Показати IP 1 Квітня 2019 20:30
Педруччо у газетках поялозили мордякою по батареї ,ще й "канхветкою" ...припечатали ті ,що донедавна хвалили й обціловували...Прозріли!!! А поросьонкіну пофіг ,він у багнюці з грошей купається ,бо від шампаньського його пре...й прищить
пенсіонери Показати IP 2 Квітня 2019 15:54
ПЕРЕМОГА ЗЕЛЕНСЬКОГО – ЦЕ РОЗГРОМНИЙ ДОКІР ГАНЕБНОМУ КРАДІЮ ПЕНСІЙ петьку порошеньку і ЙОГО ПОЛІТИЧНІЙ КРАДУЧІЙ ПЕНСІЇ бпп-БАНДІ .....ТУР: ЗА КОГО ТОЧНО НЕ ГОЛОСУВАТИМУТЬ УКРАЇНЦІ І ПЕНСІОНЕРИ - ЦЕ ЗА ГАНЕБНОГО КРАДІЯ ПЕНСІЙ ПЕТЬКА ПОРОШЕНКА ЯКОГО ПОРА САДИТИ З КОНФІСКАЦІЄЮ НАГРАБЛЕННОГО ДОВІЧНО НА НАРИ!!!!
Андрій Показати IP 17 Квітня 2019 02:31
Петрик міг попасти в історію України як реформатор і особистісь з великої літери.Нажаль барига і хапуга взяв у його розумі і серці верх.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus