USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Перепоховали останки восьми бійців, що визволяли Ковельщину

3 Листопада 2015 14:02
У День визволення України від фашистських загарбників, в урочищі "Мар'їне" (що біля Мощеної) перепоховали останки 8 воїнів. Це – бійці радянської армії, які загинули, визволяючи ковельську землю в роки Другої світової війни. Про це інформують Вісті Ковельщини.

У цей день, в глибині лісу, де знаходиться військове кладовище, крізь туман проблискували сонячні промені, аби зігріти душі тих, хто поляг за мир і свободу, оберігаючи землі Ковельщини. Завдяки пошуковим роботам загону "Відродження" ДП "Волинські старожитності" тут уже покояться душі 161 бійця. Згідно з військовим ритуалом і належними почестями у цей день поховали останки ще вісьмох, знайдених цього року. На жаль, нікого з них ідентифікувати не вдалося.

Зі слів керівника пошукового загону Вадима Дорофєєнка, вони віднайшли поховання чотирьох військових неподалік населеного пункту Дольськ, що в Турійському районі, трьох – в Ковельському районі, зокрема, біля Дубового та Радошина, а останки одного офіцера – на території Ковеля. До речі, поряд із Радошином пошуковці підняли на гору жіночі рештки. Пізніше з'ясувалося, що це була зв'язкова одного з партизанських загонів.

Перед урочистим перепохованням останків цих воїнів у місцевому храмі Мощеної відбулася панахида, яку відслужили настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ КП о. Василій та настоятель Свято-Михайлівської церкви УПЦ КП (с. Воля-Ковельська) о. Володимир. Перед захороненням воїнів в урочищі "Мар'їне" вони зі словами вдячності звернулися до тих, хто сприяв віднайденню цих останків, адже завдяки цим людям сьогодні ми маємо нагоду і честь віддати шану тим, хто колись життям заплатив за мирне майбутнє.

Присутніми на церемонії перепоховання були також представники органів місцевої влади, ветеранських організацій, засобів масової інформації, учасники АТО, громадські активісти, мешканці прилеглих сіл та ін.

Вдячність за складну роботу в ім'я борців за свободу під час однієї з найжорстокіших воєн людства висловив керівник апарату райдержадміністрації Степан Топольський. Зокрема, слова подяки линули на адресу пошукового загону "Відродження" ДП "Волинські старожитності" та особисто його командира Вадима Дорофєєнка, голови Волинської обласної організації ветеранів України Олександра Булавіна.

Останній, своєю чергою, зазначив, що це – непересічна історична подія, адже нарешті ковельська земля прийме останки тих, хто боронив її від фашистських загарбників. А ми з вдячністю за неоціненний подвиг можемо тепер схилити голови над їх могилами.

Виступив і керівник пошукового загону Вадим Дорофєєнко, який сказав, що його команда та кожен, хто долучається й сприяє пошукам, – це люди, які самовіддано роблять свою справу.

В останню путь останки восьми полеглих на війні героїв присутні провели під звуки салюту та пісень у виконанні Голобського хору ветеранів "Червона калина". Задушевні вірші, присвячені цим та іншим захисникам, прочитала керівник волонтерського центру Галина Халепа. Після цього відбулося покладання квітів на могили військовослужбовців, яких вшанували хвилиною мовчання.

У цей день усі присутні проводили паралелі із Другою світовою війною та подіями сьогодення, які є невід'ємною частиною історії становлення Української держави. Тож вічна пам'ять тим, хто загинув, шана ветеранам і слава тим, хто нині гідно відстоює нашу свободу та Незалежність на сході України!

Аліна РОМАНЮК.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus