USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Перепоховання останків в’язнів Луцької тюрми хочуть зробити всеукраїнською акцією

29 Вересня 2017 15:26
Протягом двох днів нещодавно виявлені рештки загиблих у Луцькій тюрмі перепоховають у мурованому саркофазі – пропонують, аби акція отримала всеукраїнський резонанс.

Про це йшлося під час круглого столу з питань організації перепоховання розстріляних у 1941 році в’язнів Луцької тюрми, останки яких були виявлені під час ексгумації 29 вересня.

Як повідомив історик, краєзнавець, учасник розкопок на території Луцької тюрми Сергій Годлевський, наразі фактично завершена судмедекспертиза останків, які виявили на території колишньої Луцької тюрми. Отже, останки можна віддати землі. На його думку, акція перепоховання повинна мати резонанс не лише у Луцьку, а й на Волині та загалом в Україні. Пропонують здійснити перезахоронення 12 жовтня на території колишньої в’язниці, під стіною, на якій викарбувані прізвища та імена тих, хто загинув. Про це повідомили дирекцію історико-культурного заповідника і заперечень не було – здійснюватимуть археологічний нагляд під час викопування ями та її мурування. Так, вона матиме форму саркофага, буде мурованою цеглою та матиме бетонні перекриття. Згори насипатимуть ґрунт, висадять квіти та встановлять хрест.

До акції перезахоронення закликатимуть долучитися представників різноманітних релігійних конфесій, як православних, так і представників Луцької дієцезії Римо-католицької церкви та іудейської громади. Очолити богослужіння закликають владику Михаїла.

Чин похорону планують здійснювати протягом двох днів 11-12 жовтня. Таким чином, вже 11-го жовтня туди перенесуть останки і над ними вичитуватимуть акафіст. У ніч з 11-го на 12-те жовтня Сергій Годлевський пропонує залучити до акції перепоховання представників навчальних закладів міста. Важливо, з його слів, аби шану загиблим склали представники шкіл та інших навчальних закладів міста. Він відзначив, що головне не масовість, а те, щоб це було елементом патріотичного виховання та відновлення національної пам’яті, тож варто, аби якомога більше дітей прийшли на цю акцію.

Акцію перепоховання запланували на 11-12 жовтня, тому що 14-го жовтня відзначатимуть державне свято, День захисника України, а загиблі мають стосунок до цього свята.

Виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт підтвердив, що буде відповідне звернення у навчальні заклади, установи та організації, тому що є величезне бажання гідно вшанувати пам'ять невинно убієнних. Оскільки розстріляні представляли не лише Луцьк, а й всю Волинь, до акції долучаться представники усіх районів області. Він зауважив, що перш за все здійснять перепоховання загиблих, а згодом розглядатимуть інші пропозиції, зокрема, щодо будівництва каплиці.

Як поінформував директор департаменту ЖКГ міськради Юрій Крась, сьогодні почали розкопки з облаштування саркофага, де розмістять ці останки. Згодом будуть вилиті плити, якими закриють саркофаг і роботи завершать вже до 9 жовтня.

Зі слів Сергія Годлевського, на місці, де виявили яму з рештками загиблих, встановлять розірване гранітне серце, на якому буде викарбуване повідомлення про те, що тут розташовувалося місце розстрілу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Юзік Показати IP 29 Вересня 2017 21:19
Млять - звихнулася, кому це треба - пляшуть на кістках....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus