USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Переселенець з Харківщини разом з волинянкою створюють патріотичний мурал

19 Червня 2022 10:25
Переселенець з Лозової, що на Харківщині, Максим Плотніков разом з викладачкою Нововолинського Центру професійно –технічної освіти Світланою Войтович створюють в Будятичах Поромівської громади патріотичний мурал «Повернення».

Про це повідомили у Фейсбук-спільноті «Наше місто».

«Якщо ви будете доїжджати до головного корпусу цього державного навчального закладу, що знаходиться в селі Будятичі колишнього Іваничівського району, обов’язково звернете увагу на стіну ліворуч. Вона на очах стає просто шедевральною – штрих за штрихом – і постає широка панорама – козак на коні переможно прямує на Київ! Звісно, завершивши всі бої з лютим ворогом...» – йдеться у дописі.

«Сюжет для ескізу почерпнули з моєї картини «Повернення», з якої я навіть виготовила листівку, – розповіла пані Світлана. – Вирішили її розширити, поєднати всі епізоди в якусь одну історичну канву. Козак – це збірний образ військового – від минулого до сучасного, споруди є впізнаваними – вони ідентифікують міста: Луцьк, Рівне, Житомир, Київ... Вже навіть зараз підходять люди й кажуть, що їм все зображене є зрозумілим...»

«Ідея створити тут саме такий мурал належить директору Центру Валентині Приступі, яка разом з колективом міркувала, якою має бути рекреаційна зона біля пам’ятного знака князю Володимиру, встановленому в 2015 році з нагоди 1000 –ліття його упокоєння. До слова, деякі історики висловлюють гіпотезу про народження цього святого саме в Будятичах. Отож, про облагородження території думали вже давно. Навіть підготували проект на 140 тисяч гривень.

Там мали розбити доріжки, встановити філігранні ліхтарі, літній кінотеатр, розбити сучасні клумби, насадити екзотичну зелень. Однак з фінансами було сутужно. Тому вирішили взятися за роботу власними силами,» – додає художниця.

«Чекали на ремонт приміщення, аби стіну, яка стала панеллю для малюнка, довести до нормального стану. Її поштукатурили, заґрунтували – тоді вже почали наносити малюнок», – деталізувала пані Світлана.

Допомогти Світлані Анатоліївні зголосився переселенець з Лозової Максим Плотніков, який з дитинства має потяг до малювання. Як з’ясувалося, у хлопця є ще одне захоплення – аерографіка ( техніка нанесення малюнка на авто). Електрик за фахом, хлопець майстровитий до всього. Тому й відразу влаштувався працювати в Центр профтехосвіти, в гуртожитку якого тимчасово мешкав разом з батьками після вимушеного переїзду через війну.

Хоча робота над муралом аж кипіла, все ж таки попросила Максима трохи відволіктися і відповісти на кілька питань.

«Вдома на Харківщині трудився на заводі в сусідньому місті Панютине. У Лозовій вже творив мурали, тому це заняття для мене не нове. Дуже подобається імпровізувати, радимося з Світланою Анатоліївною,як краще виконати ту чи іншу деталь, – із задоволенням відповів юнак. – На Волині раніше ніколи не був. Тут у вас класно: люди привітні і гарна природа. Хоч за домом скучаю, де, до слова, окупанти зруйнували квартиру, але й не проти тут залишитися».

Картину – мурал художники планують завершити до кінця місяця. Кажуть, їх надихає те, що всі перехожі зупиняються і висловлюють схвальні відгуки. Видно, така панорама їм піднімає настрій, затьмарений війною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Дід Василь Показати IP 19 Червня 2022 12:20
а воювати хто буде?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus