USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Переселенцям на Волині нагадують про їхні права та обов’язки

23 Грудня 2016 16:17
Видане незаконними органами, що функціонують на тимчасово окупованій території України, наприклад, свідоцтво про народження, не засвідчує у встановленому законом порядку факту народження дитини, родинних зв'язків між дитиною та батьками.

Це створює перешкоди у реалізації батьківських прав і у подальшій реалізації правового статусу громадянина України новонародженою дитиною. Внаслідок цих обставин були внесені зміни до ЦПК України, зокрема доповнено статтею 2571 та визначено єдиний шлях для отримання свідоцтва українського зразка про народження чи смерть - це звернення до суду за встановленням факту народження дитини чи смерті особи на тимчасово окупованій території.

Про це повідомляє Начальник Луцького міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Волинській області Тамара Калинович.

Відомо, що на території Автономної Республіки Крим застосовується законодавство Російської Федерації, яке регулює реєстрацію актів цивільного стану та видаються відповідні документи. Аналогічна ситуація на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях.

Тому громадянам, які приїхали на Волинь зі сходу нашої країни чи Криму, і тим, хто залишився жити на тимчасово окупованій території, необхідно знати, що відповідно до частини 2 та 3 статті 9 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”:

“Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий такими органами та/або особами, є недійсним і не створює правових наслідків”.

Отже, для розгляду описаних вище справ у суді орган державної реєстрації актів цивільного стану, на прохання заявника, складає письмову відмову у проведенні державної реєстрації народження чи смерті.

Із заявою про встановлення факту народження чи факту смерті можуть звернутися батьки дитини, родичі, інші законні представники дитини, родичі померлого або їх представники. Заява подається до будь-якого суду за межами тимчасово окупованої території України, незалежно від місця проживання.

Доказами у справі можуть бути: оригінали чи копії медичних документів, свідоцтва про народження чи смерть, видані органами чи установами, що знаходяться на тимчасово окупованій території, це можуть бути свідчення свідків, речові докази, висновки експертів. Така справа розглядається судом невідкладно. Для оформлення свідоцтва про народження чи про смерть заявник подає до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану копію рішення суду про встановлення відповідного факту та свій паспорт громадянина України і в той же день отримує його.

Важливим є те, що у всіх питаннях, пов'язаних з державною реєстрацією актів цивільного стану, внесенням змін до актових записів, їх поновлення та анулювання щодо питань відновлення своїх документів, громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселись з неї, можуть звертатися до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану, що знаходиться за межами тимчасово окупованої території, незалежно від місця свого проживання чи перебування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus