USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Перевищили повноваження: адвокат прокоментував режим «обмеженого пересування» на Волині

10 Квітня 2020 20:58
Волинська регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням голови ОДА перевищила повноваження, запровадивши додаткові обмежувальні заходи на період карантину.

10 квітня в облдержадміністрації повідомили, що вищезгадана комісія прийняла рішення запровадити додаткові обмежувальні заходи на період карантину. Зокрема щодо пересування та перебування громадян в громадських місцях у період вихідних та святкових днів (з 13 години 00 хвилин суботи до 06 години 00 хвилини першого робочого дня після вихідних, святкових днів), починаючи з 11 квітня 2020 року. Рішення має рекомендаційний характер, магазини, АЗС та аптеки в цей час будуть працювати в звичному режимі, проте влада звертається до волинян з проханням максимально утриматись від відвідування громадських місць. У ЗМІ з’явилась інформація, що в ці дні не працюватимуть навіть магазини, проте її швидко спростували.

Радник міського голови Луцька Ігор Поліщук зазначив, що вищезгадане рішення комісії не зовсім зрозуміле, адже чимало лучан подумали, що їм заборонено покидати домівки у вказаний час, що не відповідає дійсності.

«Зовсім незрозумілим є те, як це рішення має реалізовуватися, хто буде контролювати його виконання, має воно обов’язковий чи рекомендаційний характер, яка відповідальність наступає за його порушення та інші деталі», – зазначив він та додав, що ні магазини, ні аптеки, ні АЗС на вихідні зачинятися не будуть.
Окрім цього, на думку волинського адвоката Вадима Матвіїва, рішення комісії виходить за межі її повноважень. Про це він повідомив у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини.

«Як влучно написав у ФБ колега Василь Самолюк, «Погуляйко заборонив погулянки». Насправді Погуляйко нічого не заборонив, але породив нездоровий і небезпечний ажіотаж у втомленому та чутливому до «шлункових тем» соціумі», – зазначає адвокат.

Він зауважує, що аналіз прийнятих на позачерговому засіданні Волинської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій окремих рішень щодо так званої заборони (протокол № 9 від 09.04.2020), в жодному випадку, не є закликом ходити компаніями на пікніки чи щось у цьому роді та, відповідно, не спрямований розвінчати «міфи» коронавірусу. Йтиметься виключно про здоровий глузд, керуватися яким також вчора у прямому ефірі одного з каналів закликав відомий лікар-пульмонолог Олег Яковенко.

На думку Вадима Матвіїва, шкоди від означеного рішення комісії більше, аніж користі:

«Як мінімум через спричинення ним ажіотажу із нібито закриттям продуктових магазинів. Це призвело до невиправданого та небезпечного скупчення людей у чергах, які простоюють там, контактуючи тривалий час. Дотриманням правил соціального дистанціонування це назвати важко».

Що стосується легітимності рішення вищезгаданої комісії, то до неї є питання. Як зазначає адвокат, у протоколі регіональної комісії № 9 від 09.04.2020, окрім іншого, зазначено, що комісією розглянуто лист Головного державного санітарного лікаря області та виконано доручення Прем’єр-міністра України. «Що в цих документах, як і в рішенні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 09.04.2020 мені не відомо – у відкритих джерелах не знайшов їх», – додає він.

У підпунктах 1 і 2 пункту 1 протоколу зазначено:
«Як видно комісія фактично зобов’язує голів РДА, міст і ОТГ запровадити додаткові обмежувальні заходи. Щоправда, залишаючи «вікно маневру», вказавши «відповідно до законодавства». У будь-якому випадку таке формулювання рішення комісії не узгоджується з підпунктом 1 пункту 3 Типового положення, яким визначено, що одним з основних завдань комісії є координація діяльності райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, пов’язаної з їх діяльністю в певних сферах. Мені вбачається, що комісією перевищено повноваження і порушено Закон України «Про місцеві державні адміністрації» та навіть Закон України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

У ситуації загрози поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, є низка правильних речей, які потрібно робити і які робляться. Але правильні речі потрібно робити правильно (даруйте за тавтологію), а не знецінювати їх непрофесійними огульними рішеннями» , – пояснює Вадим Матвіїв.

Він також зазначає, що у кількох постановах КМУ визначено термін «координація» – це взаємозв’язок та узгодженість довгострокових стратегій, планів і програм розвитку на державному, регіональному та місцевому рівні.

Законних підстав для таких обмежувальних заходів немає

Вадим Матвіїв зазначає, що закон чітко трактує, що обмежувальні протиепідемічні заходи здійснюються в межах осередку інфекційної хвороби, аби запобігти її поширенню, а осередок інфекційної хвороби – це місце, де виявлено джерело інфекції та фактори її передачі. Так само закон трактує і поняття «громадське місце», як частина будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони.

Адвокат зазначає, що на Волині не у всіх районах офіційно зафіксовано випадки захворювання на COVID-19, а тому говорити про те, що всі вони є осередками інфекційної хвороби не можна.

«Чи є законні підстави для таких радикальних обмежувальних заходів? Очевидно, що ні. Як, з огляду на приведені вище нормативні визначення, голови РДА, міст і ОТГ мають законно виконати доручення комісії щодо заборони я не бачу. Припускаю, що це буде можливим виключно за умови кругової поруки державних інституцій і правоохоронних органів, яка прикриватиме управлінську недолугість і відверті порушення. А також у режимі «ручного управління» вищих чиновників нижчими, що неприпустимо», – зазначає він.

Насамкінець адвокат закликав керуватись здоровим глуздом та берегти себе та близьких.

«Сподіваюся, що інформаційні агентства, які розігнали фейки про закриття магазинів будуть притягнуті до юридичної відповідальності або ж хоча б зрозуміють межу допустимого в сумнівному редакторському «мистецтві» хайпового заголовку. Поліцейські усвідомлять важливість дотримання і заходів карантину, і правопорядку (тобто такого стану упорядкованості суспільних відносин, який заснований на праві та законності). А ми більше не будемо свідками «вилову» одного плавця десятьма патрульними чи викручування, у прямому розумінні, людям ший за порушення карантину», – резюмує адвокат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анатолій Показати IP 10 Квітня 2020 21:11
Тобто святити вербу перед супермаркетом дозволено? Прошу всіх священослужителів взяти до уваги. Супермаркет не є громадське місце, біля супермаркету святити вербу дозволяється, як і перебування покупців.
Дідо до Анатолій Показати IP 11 Квітня 2020 09:12
Дай попам заробити. Що жаба чавить?
петя Показати IP 10 Квітня 2020 21:42
А в ломбардах можна священника запросити, щоб сповідав людей, в обмінках можна соборувати, священник буде сидіти за прилавком, а люди по одному підходитимуть. Це кін дза дза якесь робиться...
ха-ха Показати IP 10 Квітня 2020 22:06
Та вони просто...ті, хто смішить глядачів на арені цирку)))
Qwerty Показати IP 11 Квітня 2020 10:29
Все що наше-незаборонено, все що ваше- заборонено!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus