USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Перезимувати в теплі: як на Волині запасаються дровами і скільки це вартує

2 Листопада 2023 22:13
У регіонах власники приватних домогосподарств запасаються дровами. Лісівники кажуть, попит на деревину стабільний не лише через російську загрозу українській енергетиці, а й тому, що палити дровами вигідніше. Їх можна використовувати як альтернативне джерело енергії, а також поєднувати з газовим чи електричним опаленням.

Чи є нині ажіотаж на дрова і скільки вони коштують – у сюжеті «5 каналу».

Віктор Горох чекає, доки трактор завантажать деревиною. Чоловік живе в селі Голоби, і вже третій рік поспіль купує на зиму дрова в місцевому лісгоспі. На опалювальний період, каже, родині вистачає 6 кубометрів. Колоди рубає на дрова самотужки.

«Дешевше вдома стати порізати, порубати, скласти – вони тоді підсихають краще. Користуємося газом, але дешевше трохи дровами виходить», – розповідає житель Голоб Віктор Горох.

На товар видають документи, що засвідчують законну вирубку дерев, а на одну з колод ставлять спеціальну мітку.

«Зупиняють його – чи поліція, чи наші лісовики – дивляться найперше, чи документи є, чи є мітка. Якщо чогось одного немає – вже не за правилами», – зазначає майстер лісу Анатолій Мисковець.

Лісівники кажуть, про дрова споживачам краще подбати влітку, бо тоді технічні характеристики деревини ліпші. Однак люди традиційно починають запасатися ближче до зими.

«Влітку сухі взяти, вони до осені підсохнуть – і тоді палити набагато краще сухими дровами, як мокрими. Коефіцієнт віддачі на котлі зовсім інший йде. Тепліше і менше їх треба», – каже лісничий Ковельського лісництва Микола Кузнєцов.

«Влітку жарко, роботи своєї вистачає, на городах роботи вистачає. Я вдома поки. Зараз менше роботи, час є вільний, щоб порізати, порубати, зложити», – каже житель Голоб Віктор Горох.

У лісництві розповідають: на дрова здебільшого йдуть хворі та повалені дерева. Якісну ж деревину рубати на паливо недоцільно.

«Це в основному санітарні рубки. Заготовляється деревина, пошкоджена короїдами, деревина, повалена вітровалами, в цьому році були. Деревина, яка втратила свою якість через старість: вся ця деревина йде на дрова непромислові для населення», – розповідає головний інженер Ковельського лісового господарства Богдан Ковальчук.

Для тих, хто хоче купити готові для вжитку дрова, в одному з цехів лісгоспу колоди розпилюють та рубають.

«Тверда порода – 2500, вільха і береза – 1800, і сосна 1500 гривень», – розповідає про ціни лісничий Ковельського лісництва Микола Кузнєцов.

Читати ще: В Україні запускають «ДроваЄ» й закликають остерігатися шахраїв

Від початку року жителі Волині закупили вже чверть мільйона кубометрів паливних дров. Деревину постачають і для потреб військових. Нині готують вагон для відправки на Донеччину.

«Поки відправляємо тільки круглі лісоматеріали завдовжки 4-6 метрів, залежно від замовлення і пиломатеріали», – каже головний інженер Ковельського лісового господарства Богдан Ковальчук.

Крім фронту, волинські лісівники цілий рік доправляють дрова і військовим, які перебувають на позиціях поблизу білоруського кордону.

«Потреба як у дровах була, так і в лісоматеріалах у вигляді дощок і колод, щоб ми їх самі розпилювали для облаштування оборонних споруд. Більшість підрозділів розташовуються в лісових масивах, потрібно багато і буржуйок, і місць, щоб їх опалювати», – зазначає прикордонник Михайло Федорук.

Лісівники нещодавно запровадили безготівковий розрахунок за дрова. Будь-хто може їх придбати, скориставшись лише смартфоном. Фахівці запевняють: дров удосталь, зможуть купувати всі охочі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus