USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Перші кроки інклюзивного ХАБу: у Луцьку стартував унікальний проєкт

15 Липня 2020 17:13
26 червня розпочалася реалізація проєкту «Створення інклюзивного ХАБу» Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» за підтримки Українського культурного фонду.

Інклюзивний ХАБ створюється з метою впровадження успішних інклюзивних практик (зарубіжних та українських) в освітньо-мистецьке середовище та задля реалізації культурних прав осіб з інвалідністю, повідомили у пресслужбі Фонду.

1 і 2 липня відбувся перший тренінг в рамках проєкту «Плейбек-театр та театр імпровізації як інструмент соціальної та психолого-педагогічної реабілітації».

Читати ще: Зробимо Луцьк інклюзивним: стартує новий проєкт Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом»

А вже 14-15 липня до Луцька з’їхалися викладачі музики, арт-терапевти, корекційні педагоги та вихователі з Києва, Одеси, Кропивницького, Рівного, щоб повчитися застосуванню Орф-підходу в роботі з людьми з інвалідністю. До слова, тренінг відбувся за участі ГО «Інклюзивні студії».
Орф-метод широко застосовується в Європі у педагогічній та терапевтичній діяльності з дітьми з різними видами інвалідності. Основа Орф-музикування – елементарний підхід.
Німець Карл Орф увів термін «елементарне музикування», яке передбачає такі елементи: спів, імпровізація, рух і гра на інструментах. За Орф-методом музику створюють тут і зараз, використовуючи для цього буденні речі: гілочки, шишки, іграшки, тощо.

«Для дітей з особливими потребами музика – це не тільки розваги і веселощі, а й необхідність для розвитку. Вона корегує поведінку і реакції, спонукає логічно діяти. Невербальне спілкування комфортне для дітей з інвалідністю, оскільки більшість з них мають вади мовлення або не можуть говорити та часто не розуміють елементарних словесних інструкцій. Натомість такі діти відгукуються на музичну мову, тілесно і емоційно реагують на музичний твір, виражають свої почуття. Тож педагог, врахувавши це, за допомогою спеціальних музичних творчих завдань може навчити дітей пристосовувати свої дії до дій інших і спільно творити», – повідомляють у Фонді.
Австрійська тренерка Ширлі Салмон, послідовниця Карла Орфа, поділилася досвідом використання методу в Орф-інституті у Зальцбурзі. Дякуючи сучасним технологіям, учасники тренінгу отримали практичні поради від викладача початкової музичної та танцювальної педагогіки із 30-річним стажем.

Орф Шульверк Асоціацію України представила Тетяна Черноус (м. Рівне). Тренерка курсу «Орф-музикотерапія» поділилася власними практиками, які збагатили скарбничку досвіду учасників тренінгу.
«Для роботи з дітьми з інвалідністю такий метод є ідеальним, він передбачає не лише педагогічний процес, а й терапію творчістю, звуками, ритмами та рухами. Така альтернативна система «живого» музикування з терапевтичним ефектом буде впроваджуватись в інклюзивному ХАБі в студії елементарного музикування, яка запрацює у вересні», – наголошують у Фонді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus