USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Мистецькі вікенди: у Луцьку втілюють унікальний інклюзивний проєкт

17 Серпня 2020 20:03
Відчути себе справжніми акторами, поспілкуватись із друзями та зарядитися позитивними емоціями: у Луцьку молоді люди з інвалідністю мали прекрасну можливість покинути свої домівки та зіграти у театральній виставі під керівництвом відомого столичного режисера.

Творчий вікенд для людей з інвалідністю влаштували в Луцьку за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та Українського культурного фонду, йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

Молоді люди з громадської організації «Джерело життя» поринули в акторську гру під керівництвом справжнього професіонала – режисера Віталія Люботи. Він має досвід роботи з акторами з інвалідністю. Проте режисер не розуміє, чому в Україні про розвиток та допомогу особам з інвалідністю піклуються лише на словах. Тому був приємно вражений ідеєю проведення інклюзивних вікендів на Волині.

«Насправді мені до сліз було приємно, що мене запросили на Волинь, адже я багато їжджу за кордон та працюю там. І сумно, що вдома не вдається, – каже режисер і педагог. – У цьому випадку ми бачимо, що учасники програють свої болючі аспекти життя. І я маю надію, що після проєкту вони зможуть біль готовими піти в звичайне життя, будуть готовими до викликів, які постануть на життєвому шляху».
Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» постійно підтримує ідеї громадських організацій. Незабаром у Луцьку запрацює Інклюзивний ХАБ, де збиратимуться молоді люди, які, незважаючи на інвалідність, прагнуть реалізуватись у житті та проводити дозвілля у дружній компанії. Тому Фонд з особливою відповідальністю взявся за реалізацію цього проєкту та проведення мистецьких вікендів.
Читати ще: Зробимо Луцьк інклюзивним: стартує новий проєкт Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом»

Як розповіла заступниця голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода, минулими вихідними відбувся уже другий вікенд в рамках проєкту.

«Спочатку ми планували провести їх у форматі табору, щоб відразу сто людей мали змогу зіграти у виставі та творити разом. Проте карантин вніс свої корективи, і ми поділили їх на невеличкі групи, щоб не порушувати карантинні заборони. Тому на вікендах перебуває не більше 20 людей. Вони займаються на відкритому повітрі, творять з кращими спеціалістами у сфері інклюзивного театру».
Опісля завершення творчих вікендів організатори зберуть усі театральні постановки в єдине відео. Тож усі охочі зможуть побачити, що актором можна бути, не зважаючи ні на що, головне – бажання.

Читати ще: Перші кроки інклюзивного ХАБу

Як наголошує Катерина Шкльода, «Інклюзивні мистецькі вікенди «Простір дії» ‒ це проєкт, що його реалізовує Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» за підтримки Українського культурного фонду. Мета проєкту – створити сприятливі умови для соціалізації дітей та молодих людей з інвалідністю шляхом розширення їм доступу до культурних ресурсів та культурного розвитку через участь у інклюзивній мистецькій події.
Читати ще: Інклюзивний ХАБ – від теорії до практики

У Фонді «Тільки разом» наголошують: інклюзивні мистецькі вікенди «Простір дії» проводяться для дітей та молодих людей з інвалідністю, а також керівників і працівників інклюзивних творчих колективів і є тренінг-інтенсивами, у процесі яких учасники ознайомлюються з новими для себе перформативними навичками і матимуть змогу втілювати їх у театральні замальовки, що буде записано на відео, а відтак буде використано для фінального інклюзивного мистецького перфомансу.
Вікенди відбуваються із дотриманням усіх вимог МОЗ до заходів такого типу в період пандемії COVID-19. Тому, на жаль, сам перфоманс глядачі побачать онлайн. Відео перформансу використовуватимуть як для популяризації інклюзивного мистецтва, так і для створення методики впровадження інклюзивного підходу в мистецькій діяльності з дітьми та молодими людьми з інвалідністю в Інклюзивному ХАБі у Луцьку, який створено у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки.
Організація і проведення інклюзивних мистецьких вікендів є спробою гармонійної соціалізації дітей та молоді з інвалідністю шляхом культурного розвитку. Такій соціалізації сприятиме і участь волонтерів – студентів СНУ і активних лучан, які пройшли відповідний тренінг у рамках проєкту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus