USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Перші відвідувачі – переселенці: Луцький замок знову відкрився для екскурсій

16 Березня 2022 23:56
16 березня Луцький замок відкрився для відвідувачів. Директор Державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький повідомив, що відвідати замок можна щодня з 10.00 до 17.00 год.

Першими відвідувачами стали переселенці з інших регіонів України, йдеться у сюжеті Суспільного.

Що подивитись у замку і де ховатись під час повітряної тривоги

Наразі в Луцькому замку працюють всі локації, крім Художнього музею і двох виставок. «Виставка у Сировій вежі не працює, ми там і не працювали весною, бо дуже холодно. Також не працює виставка Музей історії минулого, бо поки що працівники у від’їздах», – розповів Павло Рудецький.
Директор історико-культурного заповідника «Старий Луцьк»

Зі слів директора, продовжують працювати музей дзвонів, музей книги та підземелля костелу Петра і Павла.

Для відвідувачів Луцький замок відкрили за погодженням з обласною військовою адміністрацією. У випадку повітряної тривоги відвідувачів просять прямувати до найближчого сховища – підземелля Кафедрального собору святих апостолів Петра і Павла.
Кафедральний собор святих апостолів Петра і Павла, що поруч із замком

Як розповів фотохудожник Віктор Чухрай, 17 березня на території замку відкриють ще одну локацію. «На вході у вежі буде прапор, який у 2013 році возили по всій Україні. Там будуть такі патріотичні речі, метрові. І фотографія така – закрити небо, з українським прапором», – розповів митець.
Директор історико-культурного заповідника додав, що вартість вхідного квитка не зросла.
Враження відвідувачів

Сім’я Маслій приїхала до Луцька з бабусею і дітьми на початку березня. Частина родини залишилась в Харкові, каже Христина Маслій. Там її тато, чоловік, брат з сестрою та інші родичі.

Жінка розповіла, що поїхати з дому довелося 3 березня. До того часу, каже переселенка, жити в місті разом із дітьми було вже неможливо.
«Від усього сахаємось, боїмось, особливо від сирен дуже сильно, але діти спокійно це переносять. Луцьк – чудове місто, старовинне, тут все дуже гарно, особливо замок. Тому вирішили сьогодні пройтись», – каже Христина.

Її матір Ольга Гармаш розповіла, що раніше чула про Луцький замок, нині вирішили подивитися, як він має вигляд. Жінка говорить: звикає до життя в Луцьку, але хоче повернутися до рідного Харкова.
«Дуже гостинне місто, мені навіть вдалось влаштуватися на роботу в готелі. Там чудовий колектив, прийняли за свою. Я взагалі швачка, а тут довелося працювати покоївкою, але мене це не лякає, у будь-якому випадку потрібно підтримувати сім’ю матеріально», – додала харків’янка.

Прийшла подивитися Луцький замок і родина з Ірпеня. Вікторія Прутка каже: не виїздила з рідного міста до останнього. З Ірпеня разом із чоловіком та сином тікали автомобілем. Як ділиться жінка, сьогодні вперше за два тижні змогла нафарбуватись і хоч якось порадіти життю.
«В Ірпені багато ще залишилось людей, з них знущаються, чоловіку дзвонили там з роботи, хто залишився старший. Навіть не повертається язик таке казати, бо над жінками знущаються, як тільки можуть. Тут тихо, не літають літаки, немає ні градів, ні снарядів. І ото трохи захотілось підняти собі настрій, бо уже нічого не хотілось зовсім», – каже переселенка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
мняу Показати IP 17 Березня 2022 18:59
ну і де ж ховатися у випадку тривоги? Так і не написали)
Петро до мняу Показати IP 19 Березня 2022 20:56
Читати не тільки заголовки не вчили?
Валентина Показати IP 29 Квітня 2022 16:09
Доброго дня чи організовують якість безкоштовні екскурсії містом ( Луцьк) . Для переселенців . Люди утікли з пекла. Коштів не мають . Хочеться якось розвіяти їх. Підняти настрій .забутися хоча б на хвилинку. Плюс прославити нашу західну Україну . Показати нашу історію.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus