USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Перший український Оскар, якого «краще не було б»: фільм «20 днів у Маріуполі» здобув кінопремію

11 Березня 2024 08:24
У ніч з 10 на 11 березня в голлівудському театрі Долбі в Лос-Анджелесі відбулася головна кінопремія – Оскар 2024. Результати для багатьох були передбачуваними, проте цьогоріч на нагородженні відбулася по-справжньому історична подія – першу статуетку за всю історію премії отримала українська стрічка.

«20 днів у Маріуполі» українських журналістів Мстислава Чернова, Євгена Малолєтки та Василіси Степанової став «Найкращим документальним фільмом» на думку Американської академії кіномистецтва, пише УП. Життя.

Стрічка документує захоплення росіянами українського міста. Чернов, Малолєтка та Степанова були останніми журналістами, які залишалися в Маріуполі на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. За серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя вони згодом отримали Пулітцерівську премію. Лише кілька днів тому журналістів також нагородили Шевченківською премією у номінації «Публіцистика і журналістика».

На церемонії режисер стрічки Мстислав Чернов виголосив промову, в якій звернув увагу присутніх на Оскарі та глядачів кінопремії на звірства росіян, що відбуваються в Україні.

«Це перший Оскар в українській історії. Напевне, я буду першим режисером, який скаже це тут: я хотів би, щоб цього фільму не було. Я хотів би, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста. Я віддав би цю нагороду за те, щоб Росія не вбивала моїх земляків, звільнила всіх українських військових і цивільних, які зараз в тюрмах та у заручниках», – заявив режисер.

Читати ще: У Лос-Анджелесі оголосили переможців кінопремії «Оскар»

Також він додав: «Але я не можу змінити минуле. Та усі ми можемо змінити історію, зробити так, щоб правда перемогла. І люди Маріуполя та інші, які віддали життя, ніколи не будуть забутими. Тому що кінематограф формує спогади, а спогади формують історію. Тож дякую вам всім, дякую Україні! Слава Україні!»

Раніше стрічка здобула нагороду британського аналога «Оскара» – кінопремії BAFTA, а також приз глядацьких симпатій фестивалю Санденс. Крім того, на початку 2024 року Мстислава Чернова відзначили премією Гільдії режисерів США за видатні режисерські досягнення в документальному кіно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus