USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Песимістичний сценарій та недоторканність для нових нардепів. Що говорив Порошенко у Раді

7 Вересня 2017 14:02
Президент Петро Порошенко сьогодні, 7 вересня, виступив з посланням до Верховної Ради.

У сесійній залі послухати гаранта зареєструвалися 360 народних депутатів з 450. На початку виступу президент повідомив, що підготував звіт у письмовому варіанті з цифрами і статистикою - документ депутати отримають на руки. Всього виступ зайняв 1 годину 40 хвилин.

Видання «Страна.ua» зібрала найважливіші і найяскравіші цитати глави держави.

Песимістичний сценарій

«Ми за вами вибралися з глибокої, смертельно небезпечної прірви - це наше очевидне досягнення. Ясно і чітко бачимо далеку поки вершину, яку повинні підкорити - це наша велика мета», - заявив він.

«Але ми все ще близько до обриву, можемо помилитися і оступитися. Один тільки неправильний крок - і ми знову вниз ... Це - наш головний ризик. З-за перевалу над нами нависає хижа орда - це небезпечна і тривала загроза», - додав президент.

«В історії були випадки, коли відсутність або зволікання з реформами просто консервували відсталість країни, залишаючи їх на узбіччі світового прогресу. Є перспективи ще гірші: без завершення реформ ми ризикуємо втратити державність - і нас просто не стане. Але це песимістичний сценарій», - сказав Порошенко, заявивши, що вірить в більш оптимістичний варіант розвитку подій.

«Нібито наступ контрреволюції»

Українське суспільство незадоволене життям і владою, а недовіра до державних інститутів, нових і старих, політиків, владних і опозиційних, переростає у глибоку зневіру, апатію і агресію, зазначив президент.

«Факт залишається фактом - суспільство незадоволене життям і владою, і в умовах зовнішньої агресії і економічної кризи, гірких втрат і чималих матеріальних збитків, почуття справедливості зараз загострене як ніколи. Люди наче оголеним нервом реагують на найменшу неправду. Внаслідок війни три роки тому в Україна різко впав рівень життя», - сказав Порошенко.

За його словами, в Україні є недовіра до держінститутів. «Недовіра до державних інститутів та політиків переростає у глибоку зневіру, апатію і агресію. Щоб зараз усунути цю небезпеку, ми з вами повинні діяти негайно і швидко, дати друге дихання боротьбі з корупцією та економічним перетворенням, також прибрати як мінімум грунт для розмов про нібито «відкат» від реформ, про нібито наступ контрреволюції», - закликав президент.

Про погрози з боку праворадикалів і «отаманів»

Крім того, Порошенко заявив про загрозу з боку праворадилькальних груп, якими, на його думку, маніпулює Росія для дестабілізації ситуації.

Він перерахував це серед головних загроз для України. «Інформаційна війна - поширення фейковий новин, сіяння паніки, недовіри, стимуляція і симуляція рухів протестів, маніпуляція в своїх інтересах деякими праворадикальними угрупованнями», - сказав Порошенко.

Він також заявив про загрозу отаманщини від «маргінальних груп».

«Наша специфіка - це виклик анархії і отаманщини, спроби окремих маргінальних груп заперечувати монопольне право держави на використання сили. Особливо небезпечних розмірів ця проблема отримала в минулому і на початку цього року (очевидно, мова йде про блокаду Донбасу радикалами, - ред.) .Зараз ми зняли її гостроту (ввівши державну блокаду, - ред.), але прибрати її повністю з порядку денного поки не вийшло. Тим більше, що на цьому напрямку країна-агресор знайшла можливість розхитувати ситуацію всередині країни», - сказав президент .

Проти парламентської республіки

Порошенко вперше прокоментував ініціативи перейти до парламентської моделі держави, які часто лунають. Він підтвердив, що такі ідеї йому пропонують, але він виступає категорично проти зменшення своїх повноважень.

«Ми забезпечили набагато якісніше функціонування парламентсько-президентської моделі, ніж це було в 2006-2010 роках. Звичайно, діюча модель не ідеальна. Тому час від часу до мене приходять з пропозиціями щось змінити - повернути президенту обсяг повноважень до Конституції 1996 року або навпаки - зробити президента церемоніймейстером», - сказав президент.

Порошенко дав зрозуміти, що проти переходу до парламентської республіки. «Але я хотів би чітко підкреслити: я ніколи не погоджуся з пропозиціями забрати у людей право обирати президента і передати це право парламенту. Також обсяг повноважень глави держави повинен бути достатнім для виконання функцій верховного головнокомандувача», - заявив Порошенко.

Не чіпай безвіз

Порошенко пообіцяв ветувати будь-які закони Верховної Ради, які можуть хоча б частково пошкодити безвізового режиму з Європою.

«Я хотів би застерегти окремих народних депутатів від намірів провести ревізію тих законів, які стали основою для прийняття нашими партнерами рішення про надання нам безвізового режиму. Чи то спроби скасувати або зробити непублічним електронне декларування, або спроби підчистити антидискримінаційні поправки до трудового кодексу, або звуження повноважень антикорупційних органів», - заявив президент.

Скасувати недоторканність з 2020 року

Президент закликав Раду внести зміни до Конституції і скасувати депутатську недоторканність. При цьому Порошенко заявив, що хоче полегшити депутатам це непросте рішення: перенести його дію на 1 січня 2020 року. У залі після цих слів пролунав сміх.

«Закликаю внести зміни до Конституції, щоб скасувати депутатську недоторканність. Давайте приймемо це рішення для депутатів нової Верховної Ради з 1 січня 2020 року», - заявив Порошенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus