USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Петиції, єМалятко, е-підпис. У додатку «Дія» з’явилися нові послуги

17 Травня 2021 15:26
Міністерство цифрової трансформації збільшило кількість послуг у додатку «Дія». Там з'явилися нові будівельні послуги та можливість підписати петицію.

Про це повідомляє Главком.

«Будівельна сфера – одна з найкорумпованіших в Україні. Річний обсяг хабарів у будівництві становив понад 3 млрд грн. Однак ми цифровізуємо цю галузь і прибираємо чиновника з процесу ухвалення рішень, що дозволяє боротися з корупцією», – повідомили у пресслужбі Мінцифри.

Окрім того, як повідомили у відомстві, тепер українці зможуть створювати, підтримувати та підписувати петиції через додаток.

«Команда Мінцифри на шляху до побудови цифрової держави створила інструмент, наступний крок – за громадянами. Лише спільними зусиллями ми зможемо збудувати нову, успішну, комфортну та справедливу Україну. Тепер кожен може створювати й підтримувати електронні петиції на порталі «Дія», – розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час Diia Summit 2.0.

Ще одна нова функція додатку – шеринг документів за допомогою QR-кодів.

«Тепер не обов’язково ксерити копії документів чи заповнювати бланки, наприклад, заселяючись у готель чи оформлюючи кредит у банку. За допомогою статичного QR можна ділитися необхідними документами онлайн. Бізнесу лише треба згенерувати код на порталі Дія та роздрукувати його, клієнтам – відсканувати його, поставити підпис і надіслати документи на необхідну пошту», – розповіли у міністерстві.

єМалятко

За словами першого заступника міністра цифрової трансформації, також розширилася географія сервісу для батьків єМалятко.

«Відсьогодні сервіс єМалятко стає доступним для мешканців тимчасово окупованих територій. А також батьки можуть отримати оригінал паперового свідоцтва про народження після його замовлення онлайн. А цифрове свідоцтво доступне у «Дії», – зазначив він під час саміту.

«Презентовані сьогодні послуги – лише невелика частина наших глобальних планів. До 2024 року наша ціль – забезпечити громадян державними послугами онлайн на 100%», – заявили у Мінцифри.

В оновленому застосунку «Дія» з’являється можливість отримати й цифровий підпис у смартфоні. Нова послуга називається «Дія.Підпис» і стане доступна українцям після її презентації 17 травня, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в ефірі «Сніданку з 1+1».

Електронний підпис

«В оновленому застосунку «Дія» з’являється «Дія.Підпис». Ми використовуємо нову технологію, вона революційна. Це фото-ID, коли необхідно зробити якусь дію, аби авторизуватися. Потім – підпис створено. Займає це лічені секунди. Тепер можна підписувати всі послуги, які є на порталі «Дія», податкові послуги. Думаю, за кілька років будь-яку послугу державну чи приватну можна буде підписати в «Дії», – розповів Федоров.

За його словами, сьогодні отримати електронний підпис можна, як офлайн, так і онлайн. Водночас, він попередив, якщо завантажувати онлайн, то на смартфоні його зберігати не варто, бо це не зовсім безпечно.

«Нова ж послуга – революційна. Країни поступово починають запроваджувати е-підпис у смартфоні.

Все нормативно підкріплено. Е-підпис юридичну силу має для громадян як звичайний підпис. Це повністю прирівнюється», – наголосив Михайло Федоров.
Нагадаємо, державний бюджет на 2021 рік передбачає виділення 1 млрд 789 млн 314 тис. грн на цифровізацію країни.

Як повідомлялося, нардепи 302 голосами підтримали законопроєкт про цифрові паспорти у другому читанні. Віцепрем’єр-міністр – міністр цифровий трансформації Михайло Федоров наголосив, що Україна є першою країною у світі, де цифрові паспорти прирівняли до паперових та пластикових.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus