USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

П'ять українських фільмів потрапили до кваліфікаційних списків «Оскар»

8 Грудня 2023 22:57
Американська кіноакадемія оприлюднила офіційні кваліфікаційні списки фільмів, допущених до розгляду на нагороди 96-ї кінопремії «Оскар».

Про це повідомляє Українська правда. Життя.

Наразі опублікували списки в категоріях «Повнометражний анімаційний фільм», «Повнометражний документальний фільм» і «Міжнародний повнометражний фільм». Загалом до них увійшло 288 фільмів.

Серед стрічок, що пройшли стадію технічного відбору на «Оскар 2024», опинилося й п’ять українських.

Стрічка «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова, яку Україна висунула як свого претендента на «Оскар», потрапила одразу до двох списків: «Повнометражний документальний фільм» і «Міжнародний повнометражний фільм».

Читати ще: На право представляти Україну на «Оскарі» претендують п'ять стрічок

«20 днів у Маріуполі» – документальна стрічка, створена на основі матеріалів, знятих українськими фото- та відеокореспондентами в перші дні російської атаки на Маріуполь. Фільм складається з кадрів, які Чернов з колегами відправляли у світові ЗМІ, висвітлюючи події в обложеному місті: загибель дітей та дорослих, появу масових могил, постійні бомбардування, знищення пологового будинку російською авіабомбою та інші російські воєнні злочини.

Крім стрічки Чернова, до кваліфікаційних списків у номінації «Повнометражний документальний фільм» потрапили ще чотири українські та копродукційні фільми:

«Фотофобія» Івана Остроховського та Павола Пекарчика. Фільм виробництва Словаччини, Чехії та України, що розповідає про 12-річного Нікі, який із родиною ховається від війни, живучи на станції харківського метро.
Читати ще: Фільм про Маріуполь отримав «європейський Оскар»

«Звідки куди» Мачека Хамели. Це документальне роад-муві, через яке режисер розповідає про своїх пасажирів на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну: цивільних, які тікають від війни.
«Гартовані гнівом» Лесі Калинської та Руслана Батицького. Це історія стосунків двох людей протягом дев’яти років: від Революції Гідності до повномасштабного вторгнення Росії.
«Батьківщина» Ханни Бадзяки та Александра Міхалковіча. Це ко-продукційна стрічка про формування тоталітарного режиму Олександра Лукашенка.
Про Оскар 2024

Церемонія нагородження 96-ї премії «Оскар» відбудеться в ніч на 11 березня. Вона традиційно пройде у театрі «Долбі» у Лос-Анджелесі.

Ведучим церемонії стане американський комік Джиммі Кіммел. Для нього це буде вже вчетверте: вперше це сталося у 2017 році, а далі Кіммел виходив на сцену головної кінопремії світу у 2018 та 2023 роках.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus