USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Під час окупації Криму Росією українська армія могла зайняти аеродроми півострова, – генерал

14 Березня 2021 11:50
Під час окупації Кримського півострова в 2014 році підрозділи ЗСУ могли зайняти і утримувати кримські аеродроми та інші стратегічні об’єкти.

Як передає УНІАН, таку думку в інтерв’ю «Крим.Реалії» висловив перший заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Віктор Назаров. Він входив до складу військової делегації в Крим.

«Ті задуми передбачали наше силове втручання в Криму. Ми розуміли, що завдання досить складне і навряд чи може бути виконане на 100%. Але з усім тим взяти під контроль ключові аеродроми, ключові об’єкти, як потім було на Донбасі, воно було реальне. Я досі аналізую і роблю висновок, що це завдання було реальне», – зазначив Назаров.

За словами генерала, відповідний план на початку березня 2014 року розглядав Генштаб ЗСУ. Однак пізніше його скасував начальник Генштабу ЗСУ України Михайло Куцин.

«Аргументація прозвучала так, що ситуація і так дуже напружена, не треба її напружувати ще більше. «Все, давайте команду «відставити», всіх повертати, і нікого не відправляйте, літаки на аеродроми, підрозділи свої в казарми, і на цьому завершуємо», – розповів він.

Нагадаємо, українська армія взимку 2014 року готувала секретну операцію, щоб зірвати анексію Криму Росією і захистити півострів.

До Криму збиралися перекинути найбільш боєздатні підрозділи повітряно-десантних військ.

Коли підготовка операції стартувала, в Криму на планових військових навчаннях вже перебувала розвідрота 25 повітряно-десантної бригади ЗСУ. Планували також перекинути розвідників з Кіровоградського полку спеціального призначення і 79 аеромобільну бригаду з Миколаєва.

Ексзаступник секретаря РНБО Сергій Кривонос у 2014 році керував штабом повітряно-десантних військ України. У коментарі журналістам він розповів, що операцію дійсно готували в лютому і планували почати на початку березня.

Десантники мали увійти до Криму, зайняти позиції і посилити угруповання ЗСУ на півострові.

Ексголова Верховної Ради України, в.о. президента України (2014) Олександр Турчинов вважає, що на початку 2014 року українська армія не була готова до захисту своєї держави. Колишній голова Верховної Ради зазначив: чимало людей не розуміють, що головною небезпекою була повноцінна континентальна війна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus