USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Під Радою – протести проти скандального «мовного» законопроєкту Бужанського

16 Липня 2020 11:48
Під Верховною Радою проходить мітинг проти скандального «мовного» законопроєкту нардепа від Слуги народу Максима Бужанського про повернення російської мови в шкільний освітній процес.

Як повідомляє ТСН, мітингувальники принеси бочки і встановили сцену. Учасники акції вимагають не приймати законопроєкт, передає Новое время.

Біля будівлі парламенту зібралися сотні активістів. Вони тримають плакати Мова — це зброя, Руки геть від мови, Кажи мовою, а не ляпай язиком та Заважає мова — геть до Ростова.

Деякі учасники мітингу в вишиванках, багато учасників акції в масках з українською символікою.Рада вирішила не розглядати поправки до скандального законопроект 16 липня, розгляд перенесли на 17 липня.

Максим Бужанський зареєстрував законопроект № 2362, який нібито має на меті скасувати «дискримінацію» російської мови в освітньому процесі.

Документ передбачає скасування переходу учнів 5−11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання.

У разі прийняття законопроєкту обов’язкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою буде скасовано. Відповідно, річний обсяг навчального часу для отримання базової середньої освіти державною мовою складе 20% (40% в 9 класі), профільного середньої освіти — 60%.

Фракція Слуги народу запропонувала включити законопроєкт до порядку денного, а опозиція закликала вийти на мирний протест під Верховною Радою в день розгляду цього законопроекту.

Низка нардепів з президентської фракції відмовилися підтримувати законопроєкт, оскільки він вносить розкол в суспільство.

Як повідомлялося раніше, депутати групи «За майбутнє» устами Ірини Констанкевич задекларували свою позицію щодо ролі української мови в освітньому процесі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанин Показати IP 16 Липня 2020 14:23
Головною проблемою освіти в Україні є не мова, а її продажність: спочатку шпаргалки, договірні контрольні, потім хабарі. Замість того, щоб займатись мовним популізмом, можна просто збільшити кількість уроків українсьої мови, а решту предметів, нехай кожний вивчає зручною йому мовою: російською, румунською, угорською,... Також потрібно підвищувати рівень порядності в освіті - це про хабарі...
Sergey Kuznetsov Показати IP 16 Липня 2020 15:31
Что у вас случилось не знаю! Но зачем коверкать то что я написал? Седьмой год,а не час,не речь,а мова.
Я Показати IP 16 Липня 2020 16:00
скільки ж дурнів знову скаче
123 до Я Показати IP 16 Липня 2020 17:52
Ага. Поки що ти один.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus