USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Під воду можуть піти цілі мегаполіси: в Антарктиді обвалився гігантський шельфовий льодовик

27 Березня 2022 01:31
Через рекордно високі температури, які фіксували у Східній Антарктиді в середині березня, за кілька днів зруйнувався шельфовий льодовик Конгера площею 1200 квадратних кілометрів.

Руйнування таких крижаних щитів на краю континенту може призвести до сповзання внутрішнього льоду та різкого підвищення рівня води у світовому океані.

Про це свідчать знімки із супутника Copernicus Sentinel-1, пише ТСН із посиланням на The Guardian.

Шельфові льодовики є продовженням крижаних щитів, які відіграють важливу роль у стримуванні внутрішнього льоду Антарктиди. Через їх руйнування великі масиви льоду сповзають у воду, що призводить до підвищення рівня світового океану.
Працівник NASA Кетрін Уокер зазначив, що відбулася найзначніша руйнація шельфового льодовика від початку 2000-х років.

«Можливо, ця подія не матиме серйозних наслідків, але це ознака того, що може статися з льодовиками», – каже він.
За словами Хелен Фрікер із Полярного центру Скриппса, у березні в Східній Антарктиді величезні брили льоду відкололися не лише від льодовика Конгера, а й від двох інших шельфових льодовиків.

Найбільше науковців непокоїть льодовик Туейтса, який має площу 120 тисяч квадратних кілометрів. Його називають льодовиком Судного дня. Якщо він відколеться від Антарктиди, то глобальний рівень моря підніметься на пів метра. Внаслідок такої події під воду підуть великі світові мегаполіси.

Дослідники зауважили: те, як швидко зруйнувався шельфовий льодовик Конгера, може свідчити про надто стрімкий розвиток небезпечних подій.

Нагадаємо, через глобальне потепління значна частина суші може опинитися під водою. Зміни клімату невдовзі стануть причиною ще більш швидкого танення льодовиків і підвищення рівня моря.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus