USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Підготовка авто, дотримання безпечної швидкості та світловідбивні елементи: волинянам розповіли, як взимку уникнути ДТП

29 Листопада 2023 13:05
Правила дорожнього руху під час осінньо-зимового періоду є незмінними, однак водіям у цей час варто підготувати свої авто та бути уважнішими на дорогах. Іншим учасникам дорожнього руху – пішоходам – також варто бути пильнішими. Крім того, їм потрібно одягати світлий одяг і використовувати світловідбивні елементи.

На цьому під час брифінгу «Безпека на дорогах у зимовий період» наголосив начальник управління превентивної діяльності ГУНП у Волинській області Юрій Сидорук. Правоохоронець також дав рекомендації водіям та пішоходам, як не потрапити у ДТП в осінньо-зимовий період.

Зауважимо, протягом минулої доби волинські рятувальники п’ять разів проводили аварійно-рятувальні роботи з ліквідації наслідків негоди. Зокрема, у Горохові за допомогою спеціального обладнання деблокували водія легкового автомобіля та передали медикам.

Також учора трапилася дорожньо-транспортна пригода у селі Тростянець: легковий автомобіль зіткнувся з рейсовим автобусом, внаслідок чого загинув 24-річний водій.

Рекомендації для водіїв

Юрій Сидорук наголосив, що нині на Волині спостерігається суттєве погіршення погодних умов, відповідно це ускладнює рух для водіїв транспортних засобів.

«Правила дорожнього у чинній редакції на зимовий період є незмінними, однак деякі положення говорять, що дорожній рух весною та літом відрізняється від осінньо-зимового періоду. Найперше, йдеться про скорочення світлового дня та погіршення видимості внаслідок погодних умов. Восени та взимку ризик аварії значно збільшується, адже раніше темніє, дороги часто бувають мокрими, засніженими та обледенілими», – зауважив Юрій Сидорук.

Він акцентував, що до знаків дорожнього руху в осінньо-зимовий період додаються таблички: 7.12 (ожеледиця), 7.13 (вологе покриття). З його слів, водії на них зазвичай не звертають увагу, хоча це потрібно робити.

Щодо швидкісних обмежень, то в осінньо-зимовий період вони є незмінними, тобто обмеження швидкості для водіїв є однаковим за будь-яких погодних умов. Однак керування автомобілем під час дощу та снігу вимагає підвищеної уваги та концентрації водія.

«Поліція застерігає від швидкісної їзди в негоду. Навіть при дуже великому поспіху потрібно пам’ятати про небезпеку, на яку наражаються усі учасники дорожнього руху. Що стосується обмеження швидкості, то це 20 кілометрів на годину в житлових та пішохідних зонах, 50 кілометрів – у населених пунктах та 90 кілометрів – поза населеними пунктами. Відповідальність за перевищення швидкості, відповідно до статті 122 КУпАП, передбачає штраф від 340 до 1700 гривень», – нагадав поліцейський.

Також Юрій Сидорук наголосив на важливості підготовки авто до зими. «Не всі водії відповідально поставилися до підготовки своїх транспортних засобів до зимового періоду. У зв’язку з температурними коливаннями на дорогах утворюється ожеледиця, а це збільшує шанси водіїв, автівки яких непідготовлені до зими, потрапити у ДТП».

Водночас він не взявся стверджувати, що останні ДТП на Волині трапилися саме через негоду, адже вона триває лише день.

Читати ще: На Волині прогнозують ускладнення погодних умов. Водіїв закликають бути уважними

«На території області не було різких змін погодних умов, якщо не враховувати вчорашній день. Стверджувати, що ДТП, які трапилися останнім часом, сталися саме через негоду, ми не можемо. Але в будь-якому випадку основні причини, що призводять до ДТП, – перевищення швидкості та неврахування дорожньої обстановки водіями», – зазначив правоохоронець.

До кінця тижня волинські синоптики прогнозують сніг та ожеледицю. Юрій Сидорук наголосив водіям, щоб вони не були самовпевненими, тому що це одна з причин ДТП.

«Важливо перевіряти стан автомобіля: гуму, фари, склоочисники, акумулятор, гальма. Потрібно їхати плавно, не робити різких рухів, тримати дистанцію та обирати безпечну швидкість. Не потрібно забувати, що пішоходи також можуть впасти на слизькій поверхні. Наближаючись до пішохідних переходів чи місць скупчення дітей (шкіл, садочків), потрібно зменшувати швидкість, аби проїжджати такі ділянки безпечніше. Якщо стан автомобіля чи погодні умови викликають у вас сумніви, то краще скористатися громадським транспортом», – рекомендував поліцейський.

Рекомендації для пішоходів

Юрій Сидорук наголосив, що пішоходи також зобов’язані дотримуватися правил дорожнього руху на рівні з іншими його учасниками.

«Останнім часом це правило є надто актуальним, адже недотримання пішоходами ПДР є причинами значної кількості ДТП, які у нас стаються. Пішохід повинен пам’ятати, що порушення ним правил дорожнього руху – це адміністративне правопорушення, яке тягне за собою відповідальність. Людина має знати, що у разі наближення автомобіля з увімкненими проблисковими маячками синього і жовтого кольору та звуковим сигналом, вона має утриматися від переходу проїжджої частини», – зауважив правоохоронець.

Також поліцейський звернув увагу на важливості світловідбивних елементів та закликав волинян одягати світлий одяг у темну пору доби.

«У разі недостатнього освітлення на дорогах пішоходи є найменш помітними учасниками дорожнього руху. До того ж, в осінньо-зимовий період люди полюбляють носити одяг темного кольору. Однак він становить фактично нульову видимість для водіїв. Тому пішоходам у вечірню пору доби потрібно використовувати світлий одяг, який помітний. У темпу пору доби людину в темному одязі водій бачить всього за 10-18 метрів, а якщо одяг світлий – відстань збільшується до 55 метрів. А при використанні світловідбивних елементів відстань збільшується до 130 метрів. Тому ігнорувати ці вимоги ми не маємо права», – переконаний Юрій Сидорук.

Насамкінець він зауважив, що пішоходи також несуть відповідальність за порушення правил дорожнього руху. Однак у поліції не стоїть завдання каральної функції, завдання правоохоронців – профілактика, аби наголосити людям на тому, що вони мають себе вберегти на дорогах.

Номер гарячої лінії, куди волиняни можуть телефонувати у разі потрапляння в надзвичайні ситуації: 067-400-60-80

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus