USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Пільг в Україні більше, ніж у будь-якій країні світу, – експерт

11 Липня 2009 17:00
Соціальні стандарти не можна переглядати без вжиття попередніх заходів в інших сферах, зокрема, без реформування системи пільг. Таку думку висловив доктор економічних наук, професор, академік НАН України, директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Геєць, – повідомляють «Волинські Новини».
Він відзначив, що високі темпи інфляції визначають необхідність перегляду соціальних стандартів, при цьому «лінійне» розв’язання цього питання може призвести до серйозних проблем із дефіцитом Державного бюджету. При цьому таке «лінійне» підвищення не розв’яже проблему захищеності населення від наслідків кризи.
«Сьогодні Верховна Рада України має об’єднати свої зусилля з тим щоб, кажучи про підвищення мінімальної зарплати, одночасно реформувати інші сектори, зокрема, мінімізувати всі пільги, які сьогодні встановлені законодавством. Без такої підтримки ВР уряд навряд чи може зробити позитивні кроки в цій частині», – відзначив пан Геєць.
Зі свого боку, доктор економічних наук, професор, академік НАН України, директор Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова наголосила, що в Україні оплата праці є несправедливою, якщо порівнювати її з показниками європейських країн. При цьому розв’язувати це питання в період кризи не можна у жодному разі.
«Жодна країна світу за кризових умов не може собі дозволити витрачати бюджет переважно на виплату соціальних трансфертів або на виплату заробітної плати бюджетникам. Я не хочу говорити «на соціальні цілі», оскільки «соціальні цілі» передбачають розвиток охорони здоров’я, інфраструктури і освіти, хоча б це», – підкреслила пані Лібанова.
Вона вважає, що в умовах спаду економіки підвищення соцстандартів, не забезпечене товарною пропозицією, може призвести до зростання інфляції. Окрім того, Україна фактично фінансуватиме економіки інших країн, оскільки обсяги вітчизняної продукції на сьогодні обмежені і населення купуватиме імпортні товари.
«У разі різкого підвищення заробітних плат буде завезено імпортний товар, і фактично за рахунок зростання цін ми спровокуємо новий стрибок інфляції. Це основний результат, який ми сьогодні отримаємо», – вважає пані Лібанова.
Також вона наголосила, що такої кількості різного роду пільг, як в Україні, немає в жодній країні світу. «Пільг сьогодні ми маємо більше, ніж будь-яка з економік світу. З таким соціальним вантажем жодна економіка не в змозі впоратися, тим більше не в змозі впоратися з цим кризова економіка», – зазначила вона, – пише УНІАН.  
За її словами, на сьогодні першочерговим завданням влади має стати боротьба з безробіттям, зокрема шляхом стимулювання розвитку малого і середнього бізнесу для збільшення кількості робочих місць.
«Сьогодні треба сконцентрувати зусилля на запобіганні безробіттю. Повірте, нічого страшнішого, аніж масове безробіття, немає. Масштабне безробіття – це той запал, який може підірвати будь-яку економіку, будь-яке суспільство», – зазначила пані Лібанова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
георгий Показати IP 11 Липня 2009 21:27
Поскольку,мы т..е государство УКРАИНА являемся социальным государством,то ждолжны придерживаться принципа социальной справедливости,т.е. разница в оплате труда и пенсионных начислениях не должна превышать 6-10ьраз. А поскольку у нас в УКРАИНЕ в руководстве (верховной раде,Кабмине,АП)одни отморозки типа шуфрич,ки валов,крук,и пр.пр. сволочь,то и додерживаться таких социальных стандартов данные уроды никогда не будут.Поэтому им всем надо сократить жизнь до минимума точнее не дать дожить им до ближайших выборов!!!!Ё

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus