USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Пінгвіни ходять дахом станції: «Академік Вернадський» засипало снігом. Фото

5 Листопада 2022 16:39
Біля української полярної станції «Академік Вернадський» випала рекордна кількість снігу.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

«Біля української станції «Академік Вернадський» новий сніговий рекорд. Рівень снігу вже сягнув позначки 345 см, що майже на пів метра більше, ніж торішній максимум. І це при тому, що зафіксовані в грудні 2021-го три метри теж були рекордними: вони перевищили показник 2,65 м 2016 року», – ідеться в повідомленні.

Зазвичай максимальна річна висота снігового покриву біля станції була не більш як два метри. «Тепер же насипало майже 3,5 м, водночас деякі замети біля «Вернадського» сягають 6 метрів, а на нашому острові є й до 10!» – додають в антарктичному науковому центрі.

«Оскільки тут переважає вітряна погода, то глибина снігового покриву розподіляється нерівномірно. Є оголені скелі, на яких сніг так і не ліг, а є ділянки, особливо біля станції, яка виступає перешкодою на шляху вітру, де замети під 6 метрів. Офісну частину «Вернадського» (вона нижча) замело з двох боків, утворивши такий собі сніговий перехід: можна і не обходити будівлю, просто перейти по даху. Так уже, до речі, й роблять деякі пінгвіни», – повідомила метеоролог 27-ї Української антарктичної експедиції Анжеліка Ганчук.

Вчені прогнозують, що рівень снігу ще зростатиме, адже нинішня зима в районі станції стала аномально теплою: середня температура була лише трохи нижчою −2°С.

«Внаслідок теплої зими в атмосфері утримується більше вологи, що призводить до інтенсивніших опадів. Це є однією з причин, чому на нашому острові спостерігається снігонакопиченя. По суті, так утворюється і зростає льодовиковий щит», – пояснила дослідниця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus