USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Після невдалих спроб захопити Бахмут «зірка Пригожина почала згасати», – ISW

23 Січня 2023 13:47
Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) помітили, що фінансист ПВК «Вагнер» Євген Пригожин почав втрачати авторитет в очах президента Росії Володимира Путіна після невдалих спроб захопити Бахмут.

Військові аналітики заявили, що «зірка Євгена Пригожина почала заходити» після кількох місяців видимого підйому після того, як він не зміг виконати обіцянки захопити Бахмут власними силами, пише УП.

Путін, ймовірно, звернувся до Пригожина та його союзника, генерала армії Сергія Суровікіна з проханням продовжити зусилля, спрямовані на те, щоб зламати волю України та її західних прихильників продовжувати війну після того, як російські збройні сили досягли кульмінації і зазнали катастрофічних невдач.

У той же час Міністерство оборони і Генеральний штаб Росії на чолі з Сергієм Шойгу та генералом армії Валерієм Герасимовим, відповідно, зосередили увагу на мобілізації російських резервістів і призовників та створенні умов для підвищення ефективності дій регулярних російських збройних сил, але вони не мали великої надії досягти чогось вирішального восени і на початку зими 2022 року.

Читати ще: В ISW пояснили, навіщо Пригожин маніпулює «захопленням» Соледара

Путін, очевидно, вирішив дати Пригожину і Суровікіну шанс показати, що вони можуть зробити з мобілізованими в'язнями з одного боку й жорстокою повітряною кампанією, спрямованою на українську цивільну інфраструктуру, з іншого.

Як зазначають експерти ISW, обидві спроби провалилися.

Схоже, у період свого підйому Пригожин вирішив, що його зірка справді зійшла і що він може кинути виклик Герасимову й навіть Шойгу за першість у російських військових справах. Та ці надії, схоже, виявилися марними.

В інституті припускають, що Путін вирішив відмовитися від підтримки Пригожина і його нерегулярних сил та знову покластися на Герасимова, Шойгу і російські збройні сили.

Читати ще: Для перерозподілу влади: Пригожин збирається збанкрутувати олігархів із оточення Путіна

Таке рішення Путіна, на думку експертів, маргіналізує групу «Вагнера» та угруповання «силовиків», які все ж продовжують воювати в Україні.

Путін також намагається відновити авторитет і репутацію Міноборони Росії, які були сильно підірвані невдачами у 2022 році і протягом багатьох місяців піддавалися жорстким нападкам з боку фракції «силовиків».

Читати ще: США визнали ПВК «Вагнер» міжнародною злочинною організацією: що це означає

Пригожин, ймовірно, думав, що його зусилля в Україні продовжать надавати йому військову і політичну владу в Росії.

Проте, ідеться у звіті ISW, інтенсифікація боїв за Бахмут у грудні та її подальша кульмінація також можуть свідчити про те, що Пригожин намагався і не зміг затьмарити російське Міноборони до початку 2023 року.

Читати ще: Британська розвідка відзначила все більшу легітимізацію ПВК «Вагнер», яка стала ключовою у війні

Нещодавнє очевидне падіння авторитету і впливу Пригожина, ймовірно, відображає реальні обмеження його фактичної влади, зазначають аналітики.

У розвідці інституту додають: «Пригожин навряд чи назавжди покине коло Путіна. І він може піднятися, якщо Герасимов і його коло знову підведуть диктатора». Але наразі Пригожин вочевидь є «списаною» силою у кремлівському оточенні.

Зважаючи на попередні висновки, експерти підсумовують, що дії Путіна повернули Росію на шлях відбудови своєї армії.

«НАТО варто було б звернути увагу на цей розвиток подій як на питання власної майбутньої безпеки, незважаючи на те, що він може сигналізувати для України», – ідеться у звіті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus