USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Після початку розслідування перереєстрували підприємство: у Луцьку судять екскерівника фірми, який заволодів коштами громад

7 Вересня 2023 19:57
Директора фірми, яка встановлювала вуличне освітлення в кількох селах Волині, нині судять за привласнення коштів. За версією обвинувачення, він у договорах із сільрадами вказав суму з ПДВ, при тому, що свідоцтво платника податків фірмі було анульовано.

Після початку досудового розслідування фірма змінює назву, перереєстровується за іншою адресою, і змінює склад керівників та засновників. А нові засновники, своєю чергою, якщо вірити реєстрам, мають досить цікаві зв’язки, зокрема із фірмою, яку колись пов’язували з бізнес-орбітою сина експрезидента України Віктора Януковича, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

У 2018–2019 роках фірма «Мегабілд Корпорейт» проводила роботи з освітлення населених пунктів Велимченської, Самарівської, Колківської, Тростянецької сільських рад. Відповідно до виграних тендерів, уклали угоди, в яких прописали суми включно з ПДВ. Проте, за інформацією правоохоронців, згідно даних у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб фірмі було анульовано свідоцтво платника податку на додану вартість.

«Натомість її директор із корисливих мотивів, шляхом зловживання своїм службовим становищем, з метою заволодіння бюджетними коштами, достовірно знаючи, що очолюваній ним структурі анульовано реєстрацію як платника податків на додану вартість, вніс неправдиві відомості в акти виконаних будівельних робіт, де вказав орієнтовано нараховане ПДВ у сумі 600 000 гривень», – йдеться в тексті однієї з ухвал суду.

Як розповів прокурор Ілля Марценюк, суди тягнуться вже два роки, оскільки в матеріалах справи знаходяться чимало документів, які необхідно дослідити. За версією слідства, тут має місце підробка документів, заволодіння коштами з їхньою можливою подальшою легалізацією.

«На підставі складених документів, актів виконаних робіт обвинуваченим вносилися недостовірні дані з приводу ПДВ та з приводу заробітної плати працівників. Однак фірма не була платником ПДВ, ніякого ПДВ у бюджет не платила. Унаслідок вказаної підробки сільськими радами було переплачено кошти, якими обвинувачений заволодів», – пояснив прокурор.
Нині суди на етапі допиту свідків зі сторони захисту. Один із них розповів, що працював на підприємстві підсобником. Зі слів свідка, працювало 4–5 людей, які їздили селами й облаштовували в них вуличне освітлення. Працював чоловік за цивільно-правовим договором, а зарплату отримував готівкою. Його заслухали і відпустили, судове засідання продовжать згодом.

Між тим журналісти звернули увагу на компанію «Мегабілд Корпорейт». Наприкінці жовтня 2019 року проти неї, в особі керівника, порушили кримінальне провадження щодо привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем. Власне, по цьому зараз і йдуть суди.

У січні 2020 року вона переназивається з «Мегабілд Корпорейт» у «Вілд Компані». Водночас змінюється адреса – фірма прописується також у Києві, але з вулиці Жилянської 107 на вулицю Бойчука Михайла, 5. Також змінюється склад засновників – з Мороза Дмитра Дмитровича, якого підозрюють у цій справі, на Абдулаєва Рашада Алісахіба Огли. А в засновниках фірми став фігурувати Белізький офшор «Інтелект Ресорзес Лімітед».

Офшор «Інтелект Ресорзес Лімітед» також є в засновниках компанії «Євроінвестстрой», яка нині перебуває в стані припинення. Ця фірма теж неабияк зацікавила журналістів. У 2013 році журналісти Дмитро Гнап та Марія Усенко писали, як донецька фірма «Євроінвестстрой» будувала лікарню «Охматдит», і в передреволюційні роки регулярно перемагала в тендерах на сотні мільйонів в «Укрзалізниці».

Медійники тоді знайшли чимало ниточок, які цю фірму опосередковано пов’язували з бізнес-орбітою сина експрезидента України Віктора Януковича Олександра.

Не менш цікавим журналістам видався і новий керівник – Абдулаєв Рашад Алісахіб Огли. За наявники даними, він числиться в засновниках та керівниках 57 організацій. Вони перебувають в різних місцях, одна з них навіть прописана в Луцьку. Більшості з них анульовано свідоцтва платника ПДВ.

А от у фірмі «Донс Компані», на яку теж звернули увагу журналісти, дещо навпаки. Вона прописана в Києві на вже згаданій вулиці Бойчука Михайла, 5. Абдулаєв Рашад Алісахіб Огли тут вказаний уповноваженою особою, офшор «Інтелект Ресорзес Лімітед» – засновником. В іншій базі даних журналісти з’ясували, що кінцевий бенефіціарний власник, який має сто відсотків опосередкованого володіння через цей офшор, – Мерзляков Руслан Петрович. На такого чоловіка зареєстровано понад сотню фірм. Одна з них – у Луцьку в розваленій будівлі.

Як з’ясували журналісти, це чоловік 1986 року народження, зареєстрований у Донецьку. Бізнес-діяльність Руслана Мерзляков дивним чином розпочалася, коли він зробив собі нові документи – у 2020 році. До того часу такого собі Мерзлякова ніби ніде й не існувало. Про нього згадувалося раніше в матеріалах про фіктивні підприємства. Схоже, через такі підприємства винахідливі особи прокручували фінансові операції, а потім, щоб залишитися непоміченими, перереєстровували їх, заодно переписавши фірми на умовних осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus