USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Після Томосу: Філарет розповів про долю майна УПЦ МП. Оновлено

2 Серпня 2018 13:59
Після надання Українській православній церкві Томосу про автокефалію вся нерухомість, яку зараз займає в Україні Московський патріархат, перейде у власність УПЦ. При цьому ніякого насильства після Томосу не буде: у громад є право вільно перейти в інший патріархат, і майно теж переходить разом з ними.

Про це повідомив Патріарх Філарет у інтерв'ю телеканалу "Прямий", інформує ТСН.

За його словами, Московський патріархат немає жодної власності в Україні, а Києво-Печерська і Почаївська лаври належать державі.

"Власність церкви в Україні є власністю Української церкви. А ті парафії, які побудували, і свої храми за свій рахунок, то це власність цих парафій, а не Росії. Тому Росія тут своєї власності церковної не має", - наголосив Філарет.

Згодом Філарет підкреслив, що "захоплювати Лавру" ніхто не піде, - це провокація. Ніякого насильства після рішення Вселенського Патріарха надати Українській церкві Томос про автокефалію не буде, а майно належатиме громадам, як і тепер. Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-центр УПЦ КП.

Нагадаємо, 27 травня побував Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет побував у Луцьку, де розповів, що після надання Томосу релігійний центр обиратиме громада. Його суть полягає в тому, що усі парафіяни того чи того храму шляхом голосування мають визначитися, до якої церкви вони належать: до Української чи до Російської.

Про це є Філарет розповів і в коментарі після інтерв'ю: храми і майно належать громадам, парафіям, які входять у структуру патріархату. І у громад є право вільно перейти в інший патріархат, і майно теж переходить разом з ними.

"Ми на ділі показали, що самі проти насильства в питанні Лаври, і тих, хто хоче чинити насильство нібито на користь Української церкви, ми викриваємо і засуджуємо", - сказав патріарх.

Він також додав, що позиція церкви така: коли більше, ніж дві третини громади вирішили на загальних зборах, що треба перейти з одного патріархату до іншого, то майно суспільство повинне зберігати за собою, а меншість має право побудувати собі інший храм чи обладнати приміщення.

Як повідомлялося,28 липня на Хресний хід УПЦ КП в Києві, організований окремо від Хресного ходу УПЦ Московського патріархату, вийшли 65 тисяч людей, включаючи президента України Петра Порошенка з сім'єю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus