USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Півтисячі байкерів семи країн виступили проти розробки Хотиславського кар’єра і зникнення Світязю

17 Червня 2009 10:53
На Волині 12-14 червня відбувся перший Міжнародний мотофестиваль «Світязь». Його ініціатори – мотофанклуб «WINDS». «Вітри» цим заходом намагаються привернути більшу увагу до Шацьких озер як туристичного об’єкта і закликають не допустити зникнення цієї перлини природи через розробку крейдяного кар’єра в Білорусі, – 17 червня інформують «Волинські Новини».
 
Як повідомили у прес-службі громадської організації «MFC «WINDS» (Мотофанклуб «Вітри»), гаслом «Байкери за збереження Світязя й чисті озера» волинський  клуб «Вітри» хоче зламати стереотипи щодо байкерів. Адже вони  не тільки вміють їздити, а й мають та вміють відстоювати свою громадянську позицію. Наразі байкери виступають проти розробки у Білорусі Хотиславського  кар’єра, який може поглинути унікальні природні водойми Волині. Для участі у мотофестивалі приїхали представники сімох країн: України, Білорусі, Польщі, Угорщини, Німеччини, Литви й Росії. Загалом – півтисячі чоловік.
 
Іноземці вражені первозданною природою й чистотою озера. Проте розробка у Білорусі крейдяного кар’єру може призвести до того, що Світязь і всі інші озера підземними водами витечуть у нього, перетворившись на звичайні болота. Аби не допустити катастрофи, байкери, як і науковці, б’ють на сполох.
 
Привернути увагу до загрози зникнення унікальної водної перлини Світязю і всіх супутніх озер байкери вирішили тематичним проїздом разом із журналістами через населені пункти Світязь і Шацьк – до озера Луки-Перемут. Там, в рекреаційній зоні, на усіх чекали артисти фолкльорного колективу «Лісова пісня», рибна юшка та поліська каша. У такий спосіб організатори намагались ознайомити іноземних друзів з місцевими народними традиціями. За хлопців та їхню справу відправили молебень у місцевій церкві, акцію благословив настоятель Петро-Павлівського чоловічого монастиря  Арсеній.
 
«Більшість  людей звикла  до такої думки, що байкери без мети газують, кричать, шумлять. А ми хочемо показати, що мотолюбитель на сьогодні – реалізована в соціумі особистість, яка займає певний щабель у суспільстві. Цей захід організовано не лише для відпочинку та спілкування, а й для того, щоби привернути увагу громадськості та влади до екологічної проблеми, яка може знищити  Шацькі озера. Байкери, як правило, вільні та фінансово незалежні люди, вони дійсно шанують природу, бо природа теж не любить насильства над собою. Саме свобода  і ріднить байкера з природою... Навіть кілька тисяч  мотоциклів на дорогах Шацького національного парку  не принесуть шкоди озерам, а от один кар’єр може може їх взагалі знищити», – ідейний лідер мотофанклубу «Вітри» Святослав Пословський.
 
Байкер із Польщі Артур Ястржебський переконаний, що «ми повинні задуматись над тим, що видобуток глини на території Бєларусі негативно впливатиме  на озера 50, 100, а може, й двісті років, тобто змінить життя  кількох поколінь.  Тому і Україна, й Білорусь, і Польща,  мусимо разом думати, щоби зберегти стан цих озер, адже усі вони розташовані на прикордонні трьох країн».
 
«Якщо є хоч маленька загроза, що екологія Шацьких  озер  може бути порушена – не варто ризикувати,  проводити розробки й рити кар’єри», – додав Святослав Пословський. І це  не лише його особиста думка, це переконання  усіх мотолюбителів, які  зібрались в ці дні на березі українського БАЙКалу – озера Світязь. І, мабуть, думка усіх байкерів, які люблять природу. Адже ці керманичі залізних коней, як ніхто в сьогоднішньому техногенному світі,  з нею єдині.
 
Протягом двох днів мотофестивалю для його учасників та місцевих жителів співали українські, польські, білоруські та російські рок- та фолкгурти.  А легенд російського року – гурт «Крематорій» – публіка не відпускала взагалі,  оплесками змусивши тричі повернутись на сцену. Фестиваль завершився вибухами феєрверку та черговою «порцією» шквального вітру та дощу.
 
Власне дощ і повна відсутність поважної інфраструктури в пансіонаті «Шацькі озера» і стали  єдиними недоліками мотофесту.  «Нам прикро, що дирекція та працівники турбази так і не змогли використати можливості, які  перед ними відкривав міжнародний байкерський зліт. Гості були змушені їздити харчуватись до приватних ресторанів Шацька», – підводить підсумки голова оргкомітету Святослав Пасловський.
 
У місцевих бабусь асортимент також не міняється вже десятиріччя: пончики, пиріжки, вугрі незрозумілого походження... «То про який  розвиток туризму  може йти мова? Усі мріють про великі і швидкі «зелені» гроші не забезпечуючи елементарних умов для відпочивальників», – ділиться враженнями байкер Аристарх, у звичайному житті – військовий льотчик із великими погонами.  Адже  «зелений туризм» не передбачає повну відсутність цивілізації, він мав би передбачати комфортну єдність з природою, – каже він.
 
Довідково:
 
Мотофанклуб «Вітри» заснований два роки тому й об’єднує 27 однодумців України й Німеччини. Згідно зі статутом до, нього входять винятково чоловіки, лише  креатив  байкери  довірили жінці, журналісту за фахом Світлані Федонюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
спостережливий Показати IP 17 Червня 2009 15:07
Правильно буде "зникнення Світязя" у заголовку. Заглядайте частіше в словники!!!!
Адмін Показати IP 17 Червня 2009 15:27
Згідно з інформацією з ВНУ, нещодавно ця дискусія виникла на рівні київських науковців, і вони після довгих з*ясувань тонкощів українського правопису зійшлися на думці - закінчення "Ю".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus