USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Планові щеплення треба робити навіть у карантин», – імунолог з Луцька

17 Травня 2020 09:00
Про те, наскільки важливою є планова вакцинація та чи потрібно робити щеплення в період карантину, в ефірі програми «Запитай у лікаря» телеканалу «Аверс» розповіла дитячий імунолог, спеціаліст з імунопрофілактики Ірина Грабовська-Микитюк.

Як відомо, на певний час в умовах карантину планові оперативні втручання було відмінено. А як щодо планової вакцинації? Проводять її зараз чи ні? І чи потрібно це наразі?

На мою думку, ситуація з коронавірусом показала, наскільки ми вразливі перед інфекційними захворюваннями. Планову вакцинацію в період карантину проводять, її у жодному разі не можна переривати, оскільки сама пандемія не є протипоказом до цього. Якщо ми будемо відкладати планові щеплення, то наразимося на великий ризик, що закінчиться пандемія коронавірусу і почнеться повторна епідемія кору, паротиту, кашлюку та інших інфекцій, з якими ми зараз можемо ефективно справлятися.

Але є якісь застороги, дехто відмовляється від вакцинації. Якими можуть бути наслідки для дітей, якщо відмовитися від планових щеплень?

Для того, щоб виробився імунітет, після вакцинації дитині потрібен якийсь час, у середньому це три-чотири тижні після дози вакцини, тому якщо ви пропускаєте свою планову вакцинацію зараз, карантин закінчується, ви виходите в місця масових скупчень людей, відповідно, маєте значно більший ризик проконтактувати з інфекцією, до якої не маєте імунітету. Тому наслідком відмови від вакцинації навіть в період карантину є спалахи захворювань і небезпека заразитися інфекцією, яку ми можемо спрофілактувати за допомогою щеплення. У період карантину є умови, яких нам обов’язково потрібно дотримуватися для того, щоб вакцинація пройшла успішно. Я рекомендувала б усім, хто готується до щеплення, обов’язково зателефонувати до свого сімейного лікаря чи педіатра і з ним обговорити ситуацію, запитати, коли приходити, чи добре розділені потоки пацієнтів, чи приймають дітей, які приходять на щеплення здоровими, окремо від тих, які з ознаками вірусної інфекції прийшли на огляд до лікаря. Звичайно, ідучи на вакцинацію, бажано не потрапляти в потоки людей, тобто, або користуйтеся власним транспортом, або пройдіться пішки, тоді ви отримаєте ще й гарну прогулянку. Обов’язково навчіть дитину правильно одягати маску і одягайте її самі. Коли заходите в приміщення, одягніть рукавички, після цього продезінфікуйте руки.

А якщо спочатку не наважувалися йти на щеплення, але наважилися пізніше? І чи роблять зараз щеплення при ознаках ГРВІ?

Якщо ви пропустили планове щеплення, яке мали зробити на початку карантину, тут немає нічого страшного, ідіть і робіть його. Тобто ви свої дози вакцини маєте отримати залежно від віку. Якщо так сталося, що ви зробите щеплення на кілька тижнів пізніше, абсолютно нічого страшного у цьому немає, важливо, щоб ви його зробили. Якщо йдеться про ГРВІ та вакцинацію, то так, справді, в попередні роки з легкими ознаками вірусної інфекції, з невисокою температурою ми допускали дітей до планової вакцинації. Зважаючи на те, що коронавірус може мати ознаки легкої вірусної інфекції, а в діток він може протікати зовсім безсимптомно, як і в деяких дорослих, то зараз дітей з вірусними інфекціями ми не рекомендуємо вакцинувати. Не тому, що це зашкодить їхньому організму, а тому, що вони можуть бути переносниками інфекції, якою умовно можуть поділитися зі всіма, хто поряд. Тому, якщо настав час вашої планової вакцинації, але ви чи хтось вдома має ознаки вірусної інфекції, зателефонуйте своєму лікарю, порадьтеся з ним, нехай він дасть вам чіткі рекомендації, як вам з цією вірусною інфекцією продовжувати працювати, коли ознаки інфекції закінчаться приходьте на планову вакцинацію.

Як поводитися тим, хто перебував у самоізоляції і настав час їхньої вакцинації?

Якщо закінчився час самоізоляції і ознак вірусної інфекції немає, ви можете спокійно йти на планову вакцинацію.

Ви казали про розмежування потоків людей, яким чином це працює у Луцьку?

Луцька міська дитяча поліклініка в цьому плані дуже добре попрацювала, в них чітко розмежовуються потоки пацієнтів, планова вакцинація в поліклініці триває. Також посилено заходи епідеміологічного контролю, дуже добре обробляють ручки дверей, підлоги. Тобто вживають всіх заходів, щоб люди нічим не заразилися, прийшовши в поліклініку.

Чи можна отримати одразу два щеплення неживою вакциною?

Так зробити можна і навіть правильно, оскільки це скорочує ваші походи в поліклініку і, відповідно, мінімізує контакти з іншими людьми. Якщо йдеться про різні вакцини, тобто не про одну і ту ж дозу однієї і тієї ж вакцини, ви можете спокійно робити два різні щеплення в два різні місця. Так робить весь світ, це ефективно, це правильно, це швидше вам дозволяє наздогнати свій календар щеплень і, відповідно, максимально швидко виробити імунітет до тих інфекцій, від яких ми захищаємося.

Що ви скажете про ревакцинацію тих осіб, що були на самоізоляції?

Ревакцинацію і дорослих, і дітей, залежно від того, про яку вакцину йдеться, і від її дози, яку за планом треба отримати, проводять згідно з календарем. Якщо говорити про дорослих, то вони мають кожні 10 років отримувати ревакцинацію проти дифтерії і правця. Якщо вони були на самоізоляції чи навіть перехворіли на коронавірус, але зараз почуваються добре, мають хороші негативні результати аналізів, то спокійно можуть іти проводити ревакцинацію.

Якщо людина не пам’ятає, не знає, чи робили їй імунізацію, можливо, цього й не було зроблено, можна щеплюватися, наприклад, у 46 чи 56 років?

Це не просто можна, а й потрібно обов’язково зробити. Оскільки до дифтерії та правця ми маємо нестійкий імунітет, тому кожних 10 років мусимо цю вакцинацію поновлювати. Організм забуває про той токсин, проти якого робимо щеплення. Якщо ви не знаєте, чи були вакциновані, коли була ваша остання вакцинація, в такому випадку ми вважаємо, що людина не була вакцинована, і проводимо їй комплекс щеплень, щоб захистити від дифтерії і правця. Для цього потрібно зробити три дози вакцини: другу через місяць після першої, а третю – через шість місяців. І ви будете цілком захищені.

Нещодавно був тиждень імунізації у Європі, чи проходив він у нас і як це відбувалося?

Імунізацію у нас проводили, ми відзначали Європейський тиждень імунізації, як і вся Європа, ну, в онлайн-форматі, але, звісно, ми про це говорили і говоримо далі.
В Україні календар щеплень налічує 10 їх видів, а в інших країнах – 16 і більше, чому так?

Усе залежить від того, які інфекції є найбільш небезпечними і від яких нам потрібно захиститися в першу чергу. На жаль, ми країна не така багата, як США, Німеччина, Франція, тому проводимо вакцинацію проти тих інфекцій, які для нас є найбільш небезпечними, особливо для маленьких діток. Ми вакцинуємо дітей проти дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, туберкульозу, гепатиту В, кору, краснухи, паротиту і гемофільної інфекції. Всі ці інфекції є особливо небезпечними для немовлят, тому що менша дитина, то швидше починаємо її вакцинувати і то більшу кількість доз вводимо для того, щоб виробився гарний імунітет до інфекції.

Що старшою стає людина, то з більшою кількістю інфекцій і захворювань вона стикається, виробляє кращий імунітет. Тому дорослим імунітет до інфекцій, яким можемо запобігти, умовно кажучи, просто треба поновлювати. Немовлятам особливо важливо провести вакцинацію проти туберкульозу, це роблять в пологовому будинку. Важливо зробити щеплення проти гепатиту В, оскільки що в меншому віці дитина заражається, то більша імовірність того, що інфекція стане хронічною і може спровокувати цироз печінки або гепатоциркулярну карциному, тобто рак печінки. Згідно зі статистикою, майже всі діти, які не були вакциновані, гепатитом В заражаються до п’ятирічного віку.

Дуже важливо провакцинувати дітей в маленькому віці проти кашлюку, оскільки це та інфекція, яку вони найважче переносять. Звичайно, в умовах пандемії ми стикаємось і контактуємо з меншою кількістю людей, тому імовірність заразитися менша, але є багато інфекцій, переносниками або носіями яких є дорослі. І навіть коли ви не виносите малюка на майданчик, в магазин, у двір, де є багато інших дітей, все одно ви – переносник, або ж бабуся, дідусь можуть заразити дитя небезпечною інфекцією. Це теж є аргументом на користь того, що навіть в умовах карантину переривати вакцинацію не варто.

Хотілось би дізнатися про таку вакцинацію, як БЦЖ. Кажуть, ніби у країнах, де почали її проводити раніше, люди легше переносять коронавірус, а в тих, пізніше, важче. Що ви можете про це сказати?

Такі повідомлення справді є, вони з'являються в ЗМІ. Річ у тому, що є країни, які від вакцинації БЦЖ відмовилися. Це США та деякі європейські країни. У них мало туберкульозу, вони не вважають, що їм варто захищати своїх дітей від цієї інфекції. Ми є країною, в якій туберкульозу багато, реєструють навіть мультирезистентний туберкульоз, тобто такий, який не піддається лікуванню антибіотиками. Тому ми маємо вакцинуватися, і то в маленькому віці, тому що щеплення захищає саме малюків від важких форм туберкульозу. З віком саме БЦЖ свою ефективність дещо втрачає. Є повідомлення про те, що вакцинація має перехресні ефекти, тобто щеплення проти одного захворювання може позитивно впливати на інші недуги. Але все ж ми мусимо розуміти, що вакцинацію БЦЖ робимо саме проти туберкульозу, тобто для того, щоб захистити маленьких діток від його важких форм. Зокрема від запалень оболонок головного мозку, викликаних туберкульозною паличкою, це називається туб менінгіт, або дисемінованого міліарного туберкульозу, коли легені масивно вражаються туберкульозним процесом.

Як бути, якщо купили вакцину самі?

Ви купуєте вакцину в аптеці, де вам надають спеціальний термоконтейнер, тобто вакцину можна транспортувати за температури +2 – +8. Якщо її показники будуть перевищені або, навпаки, вона буде надто низькою, тобто відбувається замороження вакцини, така вакцина втрачає ефективність, при цьому вона не стає небезпечною, тому дотримання цього холодового ланцюга є дуже важливим. Ви берете в аптеці термоконтейнер, бажано, щоб не минуло більш як дві години з того моменту, як ви цю вакцину придбали в аптеці й до того, як ви введете її в кабінеті щеплень. У нас в поліклініці цей механізм цілком відпрацьований.

Якщо вакцину придбали задовго до карантину, але щеплення не зробили, що робити, якщо вона зберігалась у побутових умовах в холодильнику?

Загалом у наших холодильниках температура не 15 градусів, тобто, в принципі, температурні умови можуть бути збережені. Але вакцина має бути пошкодженою. Та я все ж не ризикнула б щеплювати дитину вакциною, яка пролежала пів року в побутовому холодильнику.

Чи можна відмовитись від вакцинації і чи є в нас відповідальність за те, що невакцинована дитина відвідує школи, садочки, як в деяких європейських країнах?

Я хотіла б наголосити на тому, що вакцинація – це обов’язок, тобто кожна дитина має право на здорове життя, на життя без тих інфекцій, якими вона може не перехворіти і які не можуть її скалічити. Батьки мають бути свідомі і розуміти, для чого вони це роблять. Якщо люди з якихось причин не хочуть робити вакцинацію, вони мають право від неї відмовитись. Але в такому випадку мусять розуміти, що дитина має значно вищий ризик захворіти і не зможе відвідувати організованого колективу, оскільки вона може бути джерелом інфекції для інших дітей. Поки що про введення штрафів тільки говорять, але за відмову від вакцинації не штрафують.

Вакцинація – це пониження імунітету саме на той період, коли її вводять дитині, чи це, навпаки, стимулює?

Імунізація у жодному разі не знижує імунітет, це міф. Насправді саме вакцинація стимулює імунітет виробляти антитіла до тих інфекцій, проти яких ми щеплюємо.

Тобто саме в той період, коли було проведено вакцинацію, імунітет не падає?

Ні, не падає.

Отже, під час карантину можна і потрібно вакцинуватися?

Так.

Чим ще, окрім вакцинації, можна підвищити імунітет дитини?

Зазвичай діти народжуються з хорошим імунітетом, його просто потрібно підтримувати і дозволити йому дозріти, оскільки він має свої моменти, коли стає сильнішим, порівняно з тим, коли вони тільки народжуються. Для того щоб імунітет міг дозріти, дітки мають гуляти, мати гарну фізичну активність, обов’язково добре їсти – це мають бути вітаміни, всі білки, жири, вуглеводи, тобто гарне повноцінне харчування і обов’язково – позитивні емоції.

В умовах карантину як можна більше бувати на свіжому повітрі і робити вправи?

Якщо є така можливість, обов’язково виходьте на вулицю, вдягайте маски, рукавички, беріть з собою антисептик та старайтеся перебувати в тих місцях, де людей є якомога менше. Якщо не маєте можливості вийти, добре провітрюйте приміщення, в якому діти перебувають,часто проводьте вологе прибирання і просто приділяйте їм більше уваги вдома.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Петро Показати IP 17 Травня 2020 09:32
Заробити навіть під час карантину хочуть всі, але які заробітки чекають після ускладнень недолугої вакцинації, про це зазвичай мовчать. Не буду казати як вживається з "правами Людини" "обов'язкова вакцинація" дітей і дорослих від GOVID-19, яку нещодавно підписав "зе". (вакцини не існує навіть в зародку, а "обов'язкова вакцинація" вже є.
Аня Показати IP 17 Травня 2020 09:43
Навіть не дочитала до кінця, вистачило прочитати, що раніше допускали з ознаками Грві та легкою температурою до планового щеплення. Ви в своєму розумі? Таке робити категорично не можна. Просто шок.
Сергій Афанасьєв до Аня Показати IP 17 Травня 2020 17:09
Коли можна і коли не можна робити щеплення написано в наказі 551 і інструкціях до вакцин. Температура до 38,5 і ознаки ГРВІ протипоказом не є. Краще перевірте чи ви при своєму розумі і чи в курсі сучасних рекомендацій.
Психолипінарій Показати IP 17 Травня 2020 10:54
Раби системи
Ирина. Показати IP 18 Травня 2020 19:42
Иди ты на... со своими вакцинациями. Сколько тебе заплатили, сцука?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus