USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Пластик vs папір: коли паспорт-книжечка стане недійсним

11 Квітня 2018 21:22
До 2020 року, відповідно до постанови уряду, Україна має перейти на паспорти у формі ID-картки. Однак, ймовірно, цей термін згодом продовжать, адже нагальної необхідності замінювати чинні паспорти у формі книжечки на пластикову картку немає.

Про це йшлося під час ефіру програми «Тема дня» телеканалу «Нова Волинь» 11 квітня.

Директорка луцького ЦНАПу Лариса Карпяк зазначила, що продовження терміну дії паперового паспорта громадянина України буде залежати, насамперед, від технічних можливостей центрів, які видають документи.

ID-картку зараз виготовляють для осіб, які вперше (при досягненні 14-річного віку) отримують паспорт громадянина України, а також у випадку пошкодження чи втрати документа. Одночасно користуватися двома паспортами (і книжечкою, і ID-карткою) не можна.

Як зауважила Лариса Карп’як, суттєвою перевагою ID-картки є те, що, окрім візуальної інформації, вона містить змінні дані, які заносяться на електронний чіп. Невдовзі це дозволить укласти єдиний демографічний реєстр України.

«У перспективі вибори також проходитимуть завдяки зчитуванню інформації з ID-картки. Своєю чергою, недоліком такої форми документу може бути те, що поки не всі державні установи мають можливості для зчитування інформації з електронного чіпу. Також зараз до картки окремо додається витяг про реєстрацію або довідка з місця реєстрації», – сказала директорка ЦНАПу.

Вона розповіла, що в луцькому центрі немає черг на видачу ID-карток. Черги формуються з охочих отримати паспорт громадянина України закордонного зразка. Усе через те, що обидва документи виготовляють на одному обладнанні.

Аби розформувати черги, у ЦНАПі діє система попереднього запису на оформлення закордонного паспорта.

«Записатися можна кожного дня у приміщенні ЦНАПу. Наші працівники відразу перевіряють наявність усіх необхідних документів, щоби потім не було труднощів при оформленні паспорта. Зараз у нас розписано все на 2 тижні вперед, а у день ми приймаємо близько 30 осіб», – зауважила Лариса Карп’як.

Окрім того, вона наголосила, що затримок із виготовленням паспортів немає. Також у випадку, якщо особа скористалася іншою послугою центру, наприклад шлюбом за добу, їй відразу пропонують оформити ID-картку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus