USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Плетуть сітки і «кікімори»: волонтерам у Луцьку не вистачає рук

14 Жовтня 2023 14:23
Луцькі волонтерки, які з перших днів повномасштабного вторгнення плетуть маскувальні сітки та «кікімори», потребують допомоги: запитів від військових багато, а рук не вистачає.

Оксана Романець плете маскувальні сітки від початку великої війни. За її словами, захисникам дуже потрібна підтримка. Чим більше волонтерів плестимуть сітку, тим швидше вона стане в нагоді бійцю, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Зараз дуже багато замовлень від військових, безпосередньо з фронту – 70 сіток різного розміру. Нині ми плетемо сітку розміром п’ять на чотири метри. Таку сітку плетемо цілий день, адже у нас небагато людей. Щоби швидко сплести одну сітку, потрібно хоча би вісім людей», – пояснює волонтерка Оксана Романець.

Аби отримати сітки більшого розміру, волонтерки зшивають їх докупи. Плетуть сітки із дев’ятої ранку до двадцять другої. Кажуть, потрібна допомога, навіть, якщо ви зможете приділити хоча б дві години на тиждень.

Маскувальні сітки в різні пори року захисникам потрібні різні.

«Сьогодні ми робимо осінню сітку. Але цим людям, які замовили осінні сітки, через деякий час знадобляться зимові. Вже сьогодні є замовлення на зимові сітки. Ми вже замовили білу тканину, для того щоб робити зимове маскування», – говорить волонтерка Ольга Мисковець.

За місяць волонтери плетуть 70-80 сіток. Це близько півтора кілометра. Здебільшого матеріали купують за власні кошти.

Волонтерки виготовляють ще й «кікімори» для маскування захисників.
Читати ще: Волонтерки, які щодня виготовляють маскування для військових у Луцьку: «Будемо плести до перемоги»

«Це не тільки для снайперів, а й для звичайних солдатів, які ними накривають окопи. Як показують дослідження, це на 40% дозволяє захиститися навіть від теплових дронів. Той, хто не може стояти цілий день, аби плести сітки, може робити «кікіморами». Це сидяча праця. Ми робимо їх у нашій юнацькій бібліотеці. Можна дві-три години виділити і плести. Якщо немає можливості приходити в бібліотеку, можна нарізати шматочки тканини на «кікімори» чи сітки. Люди забирають тканину, ріжуть удома і приносять нам готовий матеріал. Також удома можна плести каптури для «кікімор», – зазначає волонтерка Інна Панасюк.

Волонтерки додають: така робота помічна для ментального здоров’я тих, хто плете маскувальні сітки та «кікімори». Бо дозволяє розслабитися й відволіктися.

Приходити плести сітки та «кікімори» можна на різні локації. Їх нараховується сім у всьому місті – від центру до 40-го кварталу. Це бібліотеки, заклади освіти та інші установи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus