USD 39.50 39.78
  • USD 39.50 39.78
  • EUR 39.45 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Плюшевий Гітлер та розіп’ятий хлопчик: у Луцьку розповіли, як борються з фейками

5 Серпня 2018 13:13
Російські ЗМІ переконують, що українських дітей змушують гратися плюшевим Гітлером: про чотири роки боротьби з російськими фейками та донесення правди про російську пропаганду іноземцям розповіла на «Бандерштаті» Ольга Юркова.

Про це йшлося під час гутірки з однією з засновниць проекту «StopFake» Ольгою Юрковою 5 серпня у рамках фестивалю «Бандерштат».

Ольга Юркова розповіла, що виступала у Ванкувері на конференції TED, розповідаючи протягом 4 хвилин для світової аудиторії про російську пропаганду. Розпочала з яскравого фейку про розіп’ятого хлопчика, який давно відомий в Україні, але майже невідомий іноземцям. Вона почала розповідати історію так, наче це правда, а потім сказала, що насправді цього не було. Відтак вона перейшла до проблеми того, що Україна бореться з російськими фейками,

Сайт «StopFake» був створений 2 березня 2014 року, коли в одній з закритих журналістських груп у соцмережах виникла дискусія про те, що потрібно робити з численними російськими фейкаим про бандерівців, які вішають людей, хунтою, що начебто прийшла до влади тощо.

Вона запропонувала створити сайт, куди збирали б неправдиві новини, які можна спростувати за допомогою доказів. Новина про створення такого сайту тоді протягом години отримала 13 тисяч репостів. Спочатку засновники проекту думали, що він проіснує якихось три місяці і потім стане непотрібним, але відбувалися наступні події, збиття малайзійського «Боїнгу», безвіз тощо.

Всі значні події в Україні обростали російськими фейками, тож журналісти розуміли, що їм є над чим працювати. Зараз над проектом працюють 30 осіб, а сайт існує в 13 мовних версіях, остання з яких стала українською.

Серед яскравих найновіших російських фейків про Україну – новина в ЗМІ міноборони Росії «Звезда» про те, що українських дітей начебто змушують гратися плюшевим Гітлером. Виявляється, плюшевого ведмедика у формі Гітлера виготовили волонтери у Швеції, щоб привернути увагу до проблем нацизму, згодом таку іграшку хтось начебто намагався продати в Україні через сайт olx. Якийсь пропагандист побачив це і написав, що в Україні продають плюшевого Гітлера, інший – що ним граються українські діти, а наступний – що українських дітей змушують таким гратися. В Росії свідомо намагаються сформувати уявлення про українців як про фашистів.

Свої висновки учасники проекту намагаються доносити до тих, хто формує політику в іноземних країнах. Світ не звертав уваги на російську пропаганду, думаючи, що це лише наша проблема, але нещодавно зрозуміли, що Росія використовує слабкі місця в Європі для пропаганди (наприклад, йдеться про міграцію).

Щороку повторюються фейки про начебто майбутній дефолт, розпад України тощо. На сайті спростували вже три тисячі фейків, але іноді російські фейки ретранслюють навіть всеукраїнські ЗМІ. Наприклад, йшлося про дослідження солідної закордонної компанії про начебто дуже невтішні прогнози для України. Це передрукували українські ЗМІ, однак насправді з дослідження був вирваний лише негатив, а позитивна частина прогнозу була проігнорована.

Російські фейки розповсюджуються різними каналами, не лише у ЗМІ, а й блогерами, політиками, ботами, тролями. Це можуть бути і культурні продукти, такі як фільми чи серіали. Тож не дивно, що росіяни тепер вірять у дикі речі про нас. Про це Ольга Юркова намагалася розповісти на конференції TED.

Учасники проекту борються за те, щоб люди розуміли, кому варто вірити, а кому ні. Так, в Україні діє чимало проросійських видань, таких як газета «Вести», сайт «Страна.ua», спрямованих на те, щоб посварити українців між собою.

Ольга Юркова наголосила, що насправді санкції боляче б’ють по Росії і за 10 років стануть дуже відчутними. Раніше у фейках йшлося про хунту, а зараз про це не пишуть, тому що Росія намагається домовитися про вибори на окупованих територіях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Степан (Крымчанин) Показати IP 5 Серпня 2018 18:09
Відсутність коментарів доводить зворотнє-основний фейкар це Укро ЗМІ.
Анонім Показати IP 5 Серпня 2018 19:06
Цей сайт, СтопФейк, давно вже відомий, як джерело фейків. Існують, за чутками, на гроші Сороса. Страна.юа поки один з небагатьох сайтів, де можна щось об'єктивне та неупереджене почитати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus